שם:
ליעד אורתר
גיל:
44
מה אתה עושה בחיים?
ראש המכון לאחריות תאגידית ודוקטורנט באוני' חיפה בחוג לגרונטולוגיה (מדעי הזקנה)
סטטוס:
נשוי לעופר בן זוגי + 2
מתי קיימות הפכה להיות חלק מחייך?
"נראה לי שזה היה בתיכון. אני חיפאי והחיים ליד ובתוך היער היו חלק בלתי נפרד מהילדות שלי בהרי הכרמל. למדתי בתיכון בבי"ס הריאלי בחיפה והוצע לבני המיחזור שלי להיות התלמידים הראשונים אשר נבחנים 5 יח' בגיאוגרפיה. מיד קפצתי על המציאה (שגם כמובן הצילה לי את הממוצע) ונחשפתי לעולם המרתק של איכות הסביבה. מאוחר יותר הרחבתי את העשייה הזו גם לקריירה מקצועית בפעילות בארגוני איכות סביבה ובהמשך כיועץ לתאגידים עסקיים."
איך אתה פועל למען קיימות במהלך חייך?
"מטרת הפעילות שלי במכון לאחריות תאגידית לקדם גישות ניהול עסקיות מתקדמות אשר לוקחות בחשבון השפעות חברתיות וסביבתיות. עקרון הקיימות נולד בסוף שנות ה-80 בדו"ח שנקרא 'עתידנו המשותף' ומאז עבר המונח גלגולים לא מעטים. המהלך המשמעותי ביותר התרחש בסוף 2015 בזמן שעצרת האו"ם אימצה החלטה לשאוף ולהגיע ל-17 יעדים חברתיים וסביבתיים שהם יעדי הקיימות (באנגלית- (SDGs - sustainability Developmnet Goals . מה שאני עשיתי במסגרת פעילות המכון זה לתרגם את כל 17 היעדים ועוד 149 מטרות מפורטות ולהנגיש את הגישה כולה לציבור הרחב בעברית. אני מזמין את הקוראים לבקר באתר האינטרנט שפתחנו לטובת פרויקט זה הנקרא 'מצפן הקיימות'".
מה אתה ממליץ למי שרוצה להצטרף למהפכה?
"הייתי ממליץ לאנשים בתור התחלה ללמוד ולהבין במה מדובר כי הקיימות עברה שלב, משלב ההגדרה הערטילאית לשלב ההגדרה המאוד מפורטת כפי שזו מוצגת באתר מצפן הקיימות. אני ממליץ לאנשים למצוא ולבחור את המטרה שהכי מדברת אליהם, לקרוא את המטרות הספציפיות של המטרה הנבחרת ולהחליט להתמקד במשהו אחד וליישם אותו במקום העבודה, בקהילה, בבית הספר או בכל מקום אחר בו האדם חושב שהוא יכול להניע את השינוי האמור".
ואיך אפשר לדעתך לתרום לקיימות בצעד קטן ויומיומי שלא דורש הרבה מאמץ?
"התועלת האמיתית שכל אחד מאיתנו יכול להתגייס לטובתה היא לנסות ולהפחית שימוש במוצרים או בכלים שאין בהם צורך אמיתי. לוותר לחלוטין על כלים חד פעמיים, לא לפתוח קשית חדשה בכל פעם ששותים יוגורט, לצרוך פחות נייר, לנסוע פחות עם הרכב הפרטי ולהעדיף תחבורה ציבורית מתי שניתן. בעולם הקיימות ואיכות הסביבה מדברים על שלושת ה-Rים: Reuse, Reduce ו- Recycle. אני קורא לאנשים לנסות ולהישאר ב- R הראשון ופשוט להפחית צריכה. אם בכל זאת צורכים מוצר כלשהו, כדאי לוודא שהוא מגיע למיחזור ובכך נמנע הצורך מלעשות שימוש בחומרים טבעיים".