מה יהיה השיר העברי הראשון שיוקרא בחלל? האסטרונאוט איתן סטיבה, שעתיד להמריא אל תחנת החלל הבינלאומית (ISS) כחבר צוות Ax-1 ובמסגרת משימת 'רקיע' צפוי לבצע מגוון ניסויים מדעיים, הדגמות טכנולוגיות ופעילויות חינוכיות, כשאחת מהן תהיה הקראת שיר עברי מקורי שנכתב על ידי תלמידי תיכון. סטיבה צפוי להקריא את השיר, בזמן שהוא מרחף בתנאי מיקרו-כבידה ומקיף את כדור הארץ במהירות של 27,000 קמ"ש.
השיר נבחר במסגרת אחת מהפעילויות החינוכיות של משימת רקיע - תחרות כתיבת שירה לבני נוער ע"ש דוד אבידן שנערכה על ידי כתב העת לספרות עברית עכשווית 'הבה להבא' שמוציאה עמותת 'מקום לשירה', בשיתוף קרן רמון וסוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה ומשרד החינוך. למעלה ממאה תלמידי תיכון בכל רחבי הארץ שלחו במהלך חודש פברואר שירים מקוריים ואחד מהם יעשה היסטוריה כאשר שירו יהפוך לשיר העברי הראשון שיוקרא בחלל.
"הרעיון לתחרות הגיע מאילן רמון ז"ל"
"כשהייתי קטן חלמתי להיות אסטרונאוט", מספר עודד כרמלי, משורר, עיתונאי חלל ועורך כתב העת 'הבה להבא', אחד משופטי התחרות שבחרו את השיר המנצח. "רציתי, בתור חובב חלל, לקרב בני נוער לתחום המופלא הזה. הרי כולנו חיים בחלל והוא שייך לכולנו. רציתי לתת לצעירים לראות את החיים מתוך "פרספקטיבה חללית", וכך בעצם נבחר נושא התחרות".
במסגרת התחרות, בני נוער מכל רחבי הארץ נדרשו לשלוח שירים קצרים באורך 20 שורות שהנושא שלהם הוא "פרספקטיבה". "לפרספקטיבה יש עולם שלם של דימויים שכולם מתקשרים לחלל ולמרחק. היא יכולה לדבר אפילו על תלמידה שיושבת לידך בכיתה אבל מרגישה רחוקה ממך אלפי שנות אור. הרעיון לתחרות הגיע מאילן רמון ז"ל, שהשמיע את השיר "התשמע קולי" במעבורת החלל קולומביה".
חברי הועדה לבחירת השירים היו עודד כרמלי, משורר ועיתונאי מדע, שני פוקר, משוררת ותלמידת מחקר בחוג לספרות באוניברסיטת תל אביב, ד"ר ג'רמי פוגל, משורר ומרצה במחלקה לפילוסופיה יהודית באוניברסיטת תל אביב, רן אלמליח, כותב ומלחין וחבר להקת כנסיית השכל, בר חיון, נציג סוכנות החלל הישראלית ונציגי משימת רקיע.
"קיבלנו למעלה ממאה שירים מעולים ובחרנו מתוכם ארבעה שיופיעו בכתב העת 'הבה להבא'. לא הצלחנו לבחור רק שיר אחד שישוגר עם איתן ובסוף החלטנו על שני זוכים מתוך הארבעה, ששירם יוקרא בחלל. היו כמה קריטריונים לבחירה", מסביר כרמלי. "היה חשוב לנו שהשירים הזוכים אכן יתאימו לנושא התחרות, שתהיה לכם איכות טקסטואלית גבוהה ודימויים מפתיעים והקריטריון המכריע הוא עניין המקוריות והרעיון הכללי שמאחורי המילים".
"השירים שנשלחו לתחרות היו במנעד רחב מאוד והבחירה הייתה קשה, אך בסוף בחרנו שירים מתאימים וראויים. התחרות היא הזדמנות נהדרת עבור הצעירים המוכשרים הללו, שיכולים להזניק את קריירת הכתיבה שלהם. הדבר החשוב והמרגש ביותר הוא ששירה עברית מקורית ואיכותית תהדהד ברחבי תחנת החלל הבינלאומית בפעם הראשונה בהיסטוריה".
איתן סטיבה יטוס לתחנת החלל הבינלאומית ב-6 באפריל כחבר צוות Ax-1 ובמסגרת משימת 'רקיע' אותה מובילות עמותת קרן רמון בשיתוף סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה. משימת 'רקיע' שנועדה לעורר סקרנות ויצירתיות דרך מסע אנושי לחלל, מוקדשת להכרת הפוטנציאל הטמון בחקר היקום, העלאת המודעות לחשיבות השמירה על כדור הארץ, תוך העמקת שיתופי פעולה בינלאומיים וקידום תעשיית החלל. המשימה תעשיר את החינוך ותיחשף לתלמידים, מחנכים, חוקרים, אנשי הגות ותרבות ולציבור כולו, באמצעות עשרות ניסויים מדעיים והדגמות טכנולוגיות כחול לבן שיבוצעו בתחנה, דרך העברת תכנים חינוכיים לילדי ישראל מהחלל כמו גם יצירה והצגה של אמנות ישראלית. כי אין חלום רחוק מדי.
איתן סטיבה: "בחלל יש מקום לכולם - לא רק התלמידים שאוהבים מתמטיקה או מדעים יכולים להצטרף למסע שלנו. תחרות השירה והנושא שנבחר ״פרספקטיבה״ עודדה תלמידים לדמיין את מסעות האדם בחלל ונקודת המבט הרחבה על היקום ולהביע את מחשבותיהם במילות שיר. אני מחכה להקריא את השירים הנבחרים במיקרו-כבידה ומוסר ברכות לזוכים".
לפרטים נוספים על משימת 'רקיע' לחלל לחצו כאן >
לכל הסרטונים מוזמנים להיכנס ללינק ליוטיוב של משימת 'רקיע' לחצו כאן >