ראש ממשלת קנדה ב-9 השנים האחרונות ג'סטין טרודו הודיע הערב (שני) על פרישתו מהתפקיד. בנאום בו הכריז על הפרישה, אמר טרודו כי יעזוב את תפקידו ברגע שמפלגתו, המפלגה הליברלית, תבחר לו מחליף. עוד הודיע טרודו כי פעילות הפרלמנט תושהה עד ל-24 במרץ.

הודעתו של טרודו מגיעה על רקע הלחץ מצד מחוקקים ממפלגתו, שקראו לו בפומבי להתפטר, ולאחר שבעל ברית מרכזי שלו, מנהיג המפלגה הדמוקרטית החדשה (NDP) ג'גמיט סינג - הודיע כי יגיש הצעת אי-אמון בממשלה בישיבת הפרלמנט הבאה ב-27 בינואר. גורם המקורב לטרודו אמר לפני כשבועיים כי ראש הממשלה ייקח את חופשת חג המולד "כדי להרהר על עתידו" וכי לא צפויה הודעה מצדו לפני ינואר. הודעה זו, כאמור - הגיעה הערב.

ג'סטין טרודו, ראש ממשלת קנדה (צילום: Art Babych, shutterstock)
כמעט עשור בתפקיד. טרודו, ארכיון|צילום: Art Babych, shutterstock

במקביל, למפלגה הליברלית, שטרודו עומד בראשה, אין רוב בפרלמנט - והיא הצליחה להמשיך לתפקד ולהעביר חוקים בזכות קולות ה-NDP של סינג. כמו כן, שבוע לפני חג המולד עברה ממשלתו של טרודו טלטלה כששרת האוצר כריסטיה פרילנד התפטרה מתפקידה במפתיע. טרודו התכוון להכריז על שינויים במאמץ להחזיר את היציבות - אבל אז הכריז סינג על כוונתו להפיל את הממשלה.

"לא משנה מי מוביל את המפלגה הליברלית, זמנה של הממשלה הזו עבר", אמר סינג. "נגיש הצעת אי-אמון ברורה בישיבה הבאה של בית הנבחרים". מנהיג אחת ממפלגות האופוזיציה הגדולות הבטיח לגבות את ההצעה ואמר ש"אין תרחיש שבו טרודו ישרוד".

ג'גמיט סינג, מנהיג המפלגה הדמוקרטית החדשה (צילום: רויטרס)
הגיש הצעת אי-אמון. מנהיג המפלגה הדמוקרטית החדשה ג'גמיט סינג, ארכיון|צילום: רויטרס

הליברלים לא יוכלו למצוא מנהיג קבוע חדש בזמן לבחירות הבאות, שיתקיימו עד אוקטובר השנה. על כן, הליברלים צפויים למנות מנהיג זמני שייקח את תפקידו של טרודו כראש ממשלה עד שתוקם ועידת מנהיגות מיוחדת - שתבחר מנהיג קבוע.

האתגר של המפלגה הליברלית הוא שכינוס ועידה שכזו בדרך כלל אורך חודשים, ואם אכן יתקיימו בחירות לפני כן, הליברלים יהיו בידיו של ראש ממשלה זמני שלא נבחר על ידי החברים - דבר שמעולם לא קרה בקנדה. הליברלים יכולים לנסות לנהל כינוס קצר מהרגיל, אבל זה עשוי לעורר מחאות מצד מועמדים שיטענו שהדבר מעמיד אותם בעמדת נחיתות.

ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו (צילום: רויטרס)
כמעט עשור בתפקיד. טרודו, ארכיון|צילום: רויטרס

חזרה של הליברלים לשלטון בבחירות נראית כמעט בלתי-אפשרית בשלב זה. שורה של סקרים שנערכו בשנה וחצי האחרונות מצביעים על כך שהליברלים, הסובלים מעייפות מצביעים וכעס על יוקר המחיה ומשבר דיור - יובסו בידי השמרנים. ב-NDP, שכמו הליברלים שואפים למשוך את תמיכתם של מצביעי המרכז-שמאל, התלוננו שטרודו "מחויב מדי לעסקים גדולים".

פייר פוליאב, מנהיג השמרנים ומנהיג האופוזיציה, שנראה שמפלגתו צפויה לזכות ברוב גדול אם הבחירות ייערכו בקרוב, אמר לפני כשבועיים כי "זה לא יכול להימשך כשנשיא ארה"ב יגיע עם איומי מכסים בתחילת השנה הבאה". בשיחה עם כתבים באוטווה, הוא הוסיף כי "איננו יכולים לאפשר למופע ליצנים כאוטי להוביל את הממשלה שלנו לקריסה. זה ברור שלטרודו אין את אמון הפרלמנט".

העיתוי של המשבר הגיע כאמור בזמן קריטי. כפי שהזכיר פוליאב, נשיא ארה"ב הנבחר טראמפ, שעתיד להיכנס לבית הלבן ב-20 בינואר, הודיע כי יטיל מכס של 25% על כל היבוא מקנדה - מה שיפגע קשות בכלכלתה.

דבריו של ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו (צילום: רויטרס, חדשות)
משבר כלכלי צפוי. טרודו וטראמפ, ארכיון|צילום: רויטרס, חדשות

טרודו אינו זכור גם כמי שתמך באופן עקבי בישראל במהלך המלחמה. כחודש לאחר טבח 7 באוקטובר, ביקר חריפות את ישראל - וקרא לה להפסיק "להרוג נשים, ילדים ותינוקות בעזה". "אני קורא לממשלת ישראל לנהוג באיפוק מרבי", אמר טרודו במסיבת עיתונאים שקיים אז בפרובינציית קולומביה הבריטית. עוד הוא הוסיף: "העולם צופה, בטלוויזיה, ברשתות החברתיות - אנחנו שומעים עדויות של רופאים, בני משפחה, ניצולים, ילדים שאיבדו את הוריהם".

עם זאת, טרודו הדגיש שחמאס צריך להפסיק להשתמש בפלסטינים כמגנים אנושיים - וקרא לשחרר את כל החטופים שנמצאים בשבי. ראש הממשלה נתניהו תייג את טרודו בציוץ טוויטר בעקבות דבריו, וכתב: "לא ישראל מכוונת לאזרחים - אלא חמאס, שערף ראשים, שרף וטבח אזרחים בזוועות הקשות ביותר שבוצעו ביהודים מאז השואה. בעוד ישראל עושה הכל כדי להרחיק אזרחים מפגיעה, חמאס עושה הכול כדי שיהיו בקו האש".

נתניהו וראש ממשלת קנדה (צילום: קובי גדעון, לע
טרודו ובני הזוג נתניהו, ארכיון|צילום: קובי גדעון, לע"מ

בנוסף, בחודש מרץ האחרון, שרת החוץ בממשלתו, מלאני ג'ולי, אמרה לאתר הקנדי "טורונטו סטאר" כי קנדה תפסיק לייצא נשק לישראל. המהלך התרחש בעקבות הביקורת והלחצים מתוך מפלגת ה-NDP של סינג, שכאמור הקואליצייה של טרודו הייתה תלויה בה להמשך שרידותה. טענותיה של מפלגת ה-NDP אז היו כי טרודו לא עושה מספיק כדי "להגן על האוכלוסייה האזרחית בעזה". עוד באותו הלילה, הפרלמנט בקנדה משך ברגע האחרון הצעת החלטה להכרה במדינה פלסטינית.

שר הביטחון ישראל כ"ץ, ששימש אז כשר החוץ, תקף את החלטת ממשלת קנדה להפסיק את ייצוא הנשק לישראל, ומסר כי "מצער שממשלת קנדה נוקטת בצעד שמערער על זכותה של ישראל להגנה עצמית". עוד הוא הוסיף כי "ההיסטוריה תשפוט לחומרה את צעדה של ממשלת קנדה".