לפני מספר ימים פורסם בעולם סיפורו של מוריס ארהארדט, מתמחה בבנק אוף אמריקה, שמת לאחר שעבד שלושה לילות ברצף. המקרה המצער הזה פתח דיון מעניין בין טוקבקיסטים, על הניצול הגדול של מתמחים, שנחשבים לכוח עבודה זול מאוד בשוק. במקרים רבים בישראל, כך מסתבר, עובדים המתמחים הרבה מעבר למותר ולא מגיעים אפילו לשכר מינימום ראוי. מה קורה כאשר המעסיק דורש יותר מדי ומהן הזכויות שלכם, המתמחים? עו"ד דודי גב, המתמחה בדיני עבודה ומנהל את פורום המעסיקים בדיני עבודה בפרקליטי IL, עם כל המידע.
אם אתם מעוניינים לעסוק במשפטים, בראיית חשבון, בארכיטקטורה, ברפואה, בפסיכולוגיה, בהוראה או אפילו אם אתם מעוניינים להיות חוקרים פרטיים, תצטרכו לעבור התמחות לעתים במשך מספר שנים. לא רק בישראל ישנה אוכלוסיית מתמחים, אלא גם במדינות מתקדמות ומובילות כמו ארצות הברית. בתחום המשפטים מקובלת התמחות בת שנה ואילו ברפואה ההתמחות ארוכה במיוחד - ואורכת שש שנים.
האם המתמחה שונה מעובד אחר?
באופן כללי, אין הבדלים מהותיים בהסכמי ההעסקה של המתמחים - חוקי העבודה חלים על כולם, בלי שום הבדל. "ייתכן שקיימים צווי הרחבה או הסכמים קיבוציים, שיש להם תוקף מחייב ביחסים בין המתמחה למעסיק", מדגיש עו"ד גב. זמן ההתמחות, נאמר בעדינות, הוא לא זמן שנועד להרוויח כסף טוב. השכר לרוב הוא מינימלי (4,300 ש"ח בחודש), אבל בכל זאת מתמחים רבים מוצאים את עצמם עובדים למעלה מ-200 שעות בחודש. האם המצב הזה חוקי? "בהתאם לחוק, כשמדובר בשישה ימי עבודה בשבוע, יום עבודה לא יעלה על שמונה שעות ובערב שבת או חג, לא יעלה על שבע שעות. שבוע העבודה קוצר ב-1990 לחמישה ימים בני תשע שעות", מציין עו"ד גב.
המשמעות ברורה - העסקת עובדים למשך יותר שעות ללא תשלום אינה חוקית בעליל. החוק והפסיקה לא מתירים למתוח את הגבול. לכן, אם עבדתם מעבר לשעות האלה, דעו שאתם רשאים לדרוש פיצוי על שעות נוספות. "כל זה נכון גם ב'משרות אמון' כמו משפטים וראיית חשבון. היו מקרים שהגיעו לבית הדין לעבודה והמתמחים קיבלו תשלום על שעות נוספות", מוסיף עו"ד גב.
בשוק העבודה בארץ מוכרים מקרים רבים של ניצול מתמחים, שנחשבים לכוח עבודה זול, בין אם בימי עבודה, בשעות עבודה, או אפילו בביצוע עבודות שלא קשורות להתמחות שלהם (כמו טובות הנאה אישיות לבכירים במשרד). איך מונעים את התופעה? כיום למשל, מתמחים במשפטים נקראים ללשכת עורכי הדין באמצע ההתמחות, כדי לוודא בין היתר שהם מועסקים בעבודות משפטיות ולא מנוצלים. עורכי הדין לעתיד צריכים לדעת, כי סעיף 33 בחוק לשכת עורכי הדין קובע שמתמחה חייב לעסוק רק בעבודות משפטיות. "לדעתי, כל מקצוע כולל בתוכו 'עבודות שחורות' למיניהן, אבל צריך לשאול אם העבודה השחורה היא בתחום העיסוק או לא", טוען עו"ד גב. "אולי המתמחה רואה בעיה בעבודה של הגשת מסמכים לבית המשפט, אבל לטעמי זוהי עבודה משפטית לכל דבר. זו גם דעתי לגבי משלוח דואר ותשלומים שונים, אבל כל עוד שהכל נעשה במידתיות. כמובן שאני לא מדבר על סידורים עבור המעסיק כמו שטיפת הרכב שלו".
"הצעד הראשון: שיחה עם המעסיק"
כיום קיימת בעיה - המתמחה יודע שהוא מנוצל, אבל אם יעמוד על זכויותיו, הוא עלול למצוא את עצמו מחוץ למשרד. כך קיימים מתמחים רבים שלא מרימים קול על הניצול כלל. "אני מאמין שמתמחה שמנוצל חייב לעמוד על שלו, לדבר עם המעסיק ואם המצב לא משתנה, לפנות לגורמים הרלוונטיים, יהיה המחיר אשר יהיה", מבהיר עו"ד גב. "מתמחה שלא מועסק בתחום ההתמחות למשל, ממילא לא לומד, לא מתפתח ולא מתקדם. בנוסף, חובה למגר תופעות כאלה ולוודא שמעסיקים כאלו לא ימשיכו להעסיק מתמחים. הם מוציאים שם רע למקצוע".
הצעד הראשון בכל אופן, אם אתם חשים ניצול, הוא שיחה עם המעסיק. ייתכן שהוא לא מודע למצב הדברים ויהיה מוכן לתקן. אם הדבר לא עובד, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי מתאים כדי לדעת מה הזכויות המגיעות לכם, ולדרוש אותן יחד. לאחר מכן, ניתן לפנות בכתב, אישית או דרך עורך הדין שלכם, לארגון שאליו אתם והמתמחה משתייכים אליו, תוך פירוט העובדות למקרה ובקשה לנקיטת צעדים נגד המעסיק. ומה לגבי תביעה? עו"ד גב: "עילה לתביעה קיימת כשמופרות זכויות העובד של המתמחה. לא תמיד נכון לרוץ לתבוע, וצריך לראות קודם מה אפשר להשיג בתביעה שלא השגנו בצעדים אחרים. מומלץ לעשות זאת עם עורך דין שמתמחה בתחום".
המלצות למתמחים ולמעסיקים
למתמחים, ממליץ עו"ד גב לשים לב לשני דגשים:
1. עברו על הסכם העבודה. ודאו התייחסות לשכר, גובה השכר ומבנה המשרה (שעתי, יומי או גלובלי), התייחסות למרכיבי שכר נוספים ולתשלומים נוספים כמו נסיעות. שימו לב למסגרת העבודה מבחינת ימים ושעות ומבחינת יום המנוחה השבועי. כמו כן, ודאו שישנה התייחסות לעניין ההפרשות לפנסיה.
2. בדקו מה הגדרת התפקיד שלכם. אילו סוגי עבודות היא כוללת לדוגמא? כמו כן שימו לב מי המנהלים שלכם ואיך אתם יכולים לפנות אליהם.
למעסיקים, ההמלצה היא לפנות לייעוץ משפטי מעורך דין המתמחה בדיני עבודה, כדי להימנע מטעויות שעלולות לגרום לנזקים כלכליים ולעגמת נפש.
עו"ד דודי גב, מנהל פורום דיני עבודה חובות וזכויות מעסיקים בפרקליטי IL
רוצים ללמוד עריכת דין ומתלבטים היכן? היכנסו לייעוץ חינם תוך 3 שעות