הכלב והחתול שלנו הם חלק בלתי נפרד מהמשפחה. אנחנו רואים אותם ממש כעוד ילד או ילדה שצריך לטפל בהם באכפתיות ובמסירות - ובצדק! האהבה שהם מעניקים לנו היא אינסופית.

 אבל כשזה מגיע לדבר החשוב ביותר בטיפול בבעלי חיים, התזונה שלהם, קיימות דעות שונות לכאן ולכאן. בארץ יש למעלה מ-400 מותגי מזון שונים לכלבים ולחתולים, וקל מאוד ללכת לאיבוד. הרבה חברות מזון מדגישות על גבי השק מושגים שיווקיים כמו ״מזון הוליסטי״, ״סופר פרימיום״ ו״היפואלגרני״. יש גם מזון ״גריין פרי״ (ללא דגנים), הדגשה של אחוז הבשר במזון, ציון סוג החלבון המרכזי בפורמולה ועוד.

אז איך יודעים מה המזון הכי טוב לחיית המחמד שלכם? הדרך היחידה לעשות זאת היא לקרוא את רשימת הרכיבים והערכים התזונתיים על גבי תווית המוצר ולהבין אותה. בכתבה הזו נסקור יחד את הנקודות החשובות שיש לשים עליהן דגש, נלמד איך להימנע מטעיות נפוצות ברכישה ונבין מהו המזון הראוי ביותר לכלב או לחתול שלכם.

אישה מאכילה חתול

בריאות חיית המחמד מתחילה באותיות הקטנות

חלק ניכר מהמזון שאנחנו וגם בעלי החיים שלנו אוכלים הוא בכלל מים. את הערך התזונתי האמיתי - חלבון, שומן ופחמימות - אנחנו מקבלים מהחומר היבש. לכן, אחת הדרכים לזהות האם הרכיבים הם באיכות גבוהה, היא לבדוק האם החברה מציינת את המילה ״מיובש״ (Dehydrated) לצד שם הרכיב - למשל עוף מיובש, תפוח מיובש וכולי.

תפוח רגיל מכיל כ-90% מים ורק כ-10% חומר יבש; מכאן ששימוש בכמות זהה של תפוח מיובש תעניק ערך תזונתי רב יותר בהשוואה לתפוח רגיל. ומהו בדיוק הערך התזונתי אתם וודאי שואלים. אז אפונה, למשל, מכילה רמות מתונות של חלבון לצד פחמימות מורכבות וסיבים תזונתיים המסייעים לפירוק איטי במערכת העיכול ולתחושת שובע ממושכת.

הרכיב שנקרא ״מיצוי חלבון אפונה״, לעומת זאת, מכיל כמעט 70%-90% חלבון מן הצומח, שאינו כולל את כל חומצות האמינו הדרושות לכלבים ובעיקר לחתולים. תמיד נעדיף חומרי גלם במצבם הטבעי או כאלו שעברו ייבוש לכל היותר, ונשתדל להימנע מרכיבים מעובדים כמו תמציות חלבון, בשר או קמחים מן החי והצומח. אם חיית המחמד שלכם סובלת מאלרגיות, זאת מפני שמקור החלבון מיוצר משומן ולא פחמימות.

אישה מאכילה כלב על ספסל

הסתכלו על התווית: כמה שיותר מפורט - יותר טוב

אחרי שסקרנו את הרכיב הבודד, נעשה זום אאוט לכלל התווית. בימינו, החוק באירופה ובארה״ב מציב קווים מנחים כלליים למדי לגבי כיצד להציג את הרכיבים השונים על התווית. לכן חברות המזון יכולות להציג אותם בצורות שונות מתוך שיקולים אינטרסנטיים. תווית עמומה יכולה להסתפק בלכתוב ״דגנים״, ״שומנים״ או ״בשר ומוצרים מן החי״, מבלי לפרט בדיוק באילו מדובר.

כך למעשה החברה יכולה לשים במוצר מרכיבים פחות איכותיים, או לשנות את היחסים בין המרכיבים במוצר, מבלי להצטרך לעדכן את התווית. דבר נוסף שחשוב לדעת הוא שסדר הרכיבים על התווית אינו שרירותי - הם מסודרים לפי החלק היחסי שלהם בהרכב, מהגדול לקטן.

כלומר, הרכיב הראשון מהווה את האחוז הגדול ביותר מתוך המוצר, בעוד שתוויות מסוימות יציינו ליד כל רכיב את האחוז המדויק שלו מתוך השלם, והן כמובן עדיפות בהרבה. כך ניתן לוודא שהחלבון מגיע ממקור איכותי מן החי והשומניםוהפחמימות מגיעים ממקורות איכותיים מהחי ומהצומח, ואולי אף ישנם מרכיבים שמהווים בנוסף מקור לסיבים תזונתיים ולוויטמינים (למשל גזר או תפוח).

ככל שהתווית על המזון תהיה מפורטת יותר, הן ברמת המרכיבים והן ברמת האחוזים, כך סביר שהמזון יציע הרכב תזונתי עשיר יותר ורכיבים איכותיים יותר. כל אלו יתרמו בסופו של דבר לבריאות ולחיוניות של החברים הפרוותיים האהובים שלנו.

מזון איכותי לחיות מחמד (צילום: GOSBI )
צילום: GOSBI

GOSBI לוקחים את השקיפות צעד אחד קדימה

היום הלקוח הישראלי חוקר יותר לעומק את טיבו של המזון. מה שבעבר היה מסתכם בשאלות על כמות החלבון והשומן, התרחב לשאלות על סוג הבשר ואיכות העיבוד שלו, סוגי הירקות והפירות, ואף ירידה לרזולוציה נמוכה יותר בכל הקשור לערכי הוויטמינים והמינרלים. הדפוס הזה מעודד, לאור העובדה שהוא מעיד על חיבור וקשר חזק יותר בין הכלב והחתול לבעלים שלהם ועל רצון להיטיב איתם כמה שניתן.

במקביל, ניתן לראות כיצד חברות מזון משקיעות יותר בטכנולוגיות בישול חדשניות ובבחירה דקדקנית של הרכיבים השונים.

אחת הדוגמאות המובהקות בארץ ובעולם היא חברת GOSBI הספרדית, אשר בחרה  לקחת את עקרון השקיפות המלאה מול הלקוחות צעד אחד קדימה. על גבי התווית של מוצרי  GOSBI מוצגים הרכיבים בפירוט רב, תוך ציון חלקם האבסולוטי באחוזים.

_OBJ

אבל זה לא הכול: במזון הדגל שלה – "האקסלוסיב" -GOSBI  בחרה להוסיף אילוסטרציה של הרכיבים על גבי האריזה תוך הבלטת האחוזים. כך הלקוחות לא צריכים להתאמץ לקרוא את התווית בצד האריזה, אלא יכולים להעיף מבט חטוף על צידה האחורי של האריזה ולהתרשם.

מגיע לחיית המחמד האהובה שלכם לאכול אוכל איכותי – ולכם מגיע לדעת בדיוק מה אתם מכניסים לצלחתם -  ולהיות בטוחים שאתם נותנים לה את הטוב ביותר.

למידע נוסף לחצו כאן