אריה ברלין, נכה צה
אריה ברלין, נכה קשה ממלחמת יום כיפור, שסיפורו התפרסם אתמול ברשת. מתוך פייסבוק
"אריה הפך לנכה 100%, ללא יכולת להניע את ידיו או רגליו, מרותק לכסא גלגלים, לביתו, תלוי באחרים. במשך 30 שנה הגיע פיזיותרפיסט בכדי לטפל בו במיטתו בנאמנות שלוש פעמים בשבוע על מנת לשמר שגופו לא יתנוון. משרד הביטחון היה משלם עבור הטיפולים הללו, אבל הכל השתנה פתאום ביום אחד. אחד הפקידים במשרד הביטחון החליט להפסיק את זה. אולי הם באמת צודקים. אולי באמת הגיע הזמן שלוחם שהפך לנכה, ימות כבר".

כך תיאר אתמול איש המדיה החברתית, אליאב אלאלוף, את סיפורו המרגש של אריה ברלין, נכה צה"ל בן 64, שנפצע במהלך מלחמת יום הכיפורים, בעמוד הפייסבוק שלו. הפוסט הסעיר את הרשת וזכה ליותר מאלף שיתופים ולאלפי לייקים. "בחודשיים האחרונים הפסקתי לקבל הפניות לפיזיותרפיה מאגף השיקום של משרד הביטחון אבל למרות זאת, המטפל שלי, שכבר הפך לחבר, המשיך להגיע", סיפר הבוקר ברלין. בסוף החודש שעבר זומן ברלין לפגישה במשרד הביטחון. היום, במהלך הפגישה, הובהר לו שהבעיה נפתרה והוא ימשיך לקבל את ההפניות כרגיל.  

משמרת מחאה של הנכים מול אגף השיקום של משרד הבטחון
אמיגה (ראשון מימין) במשמרת המחאה: "מה שניתן לעשות תוך ימים, הופך לחודשים"

"אריה ברלין הוא סימפטום, אבל יש עוד הרבה מקרים כמותו", אומר יו"ר נפגעי חוט השידרה של ארגון נכי צה"ל, עו"ד אדי אמיגה ל-mako. "משרד הביטחון מקצץ לנכים הקשים בכל תחום והפך את החיים שלנו לתקלה בירוקרטית מתמשכת". מחר (שלישי), אחרי שלושה שבועות של משמרות מחאה ברחוב מול אגף השיקום, יציג אמיגה את טענותיהם של הנכים הקשים בדיון שיתקיים בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת. "אנחנו מנסים לנהל איתם משא ומתן כבר חודשים", אומר אמיגה, "אבל התחושה שנותנים לנו היא שהיה עדיף אם היינו מתים. שאנחנו נטל על מדינת ישראל".

בשנת 1992, נשלח אמיגה ללבנון כלוחם גבעתי. השיירה בה הלך ספגה שלושה מטעני צד וחמישה מהלוחמים נהרגו. אמיגה היה בין אלו שזכו בחיים, אבל כדור שחדר לעורפו השאיר אותו משותק בארבע גפיו. שני עשורים מאוחר יותר הוא נאבק למען זכויותיו וזכויותיהם של אנשים במצבו מול אגף השיקום. "כשרואים נכה כמונו, אומרים איזה יופי לו: 'יש לו אוטו ובית, הוא מסודר לכל החיים', אבל אותנו מטרידים דברים אחרים לגמרי", הוא מספר, "בחודש ינואר העברתי פנייה רשמית מהרופא שלי אל משרד הביטחון כדי לקבל ציוד הכרחי בשל מצבי, אבל מה שהיה ניתן לעשות תוך כמה ימים, הפך לחודשים ארוכים של המתנה".

קבוצת הנכים הקשים, נפגעי חוט השידרה, מונה כמה מאות אנשים שהם בעלי יותר ממאה אחוזי נכות. למאבקם נרתם באחרונה חבר הכנסת משה מטלון מישראל ביתנו, נכה קשה של צה"ל בעצמו, ודיון בנושא נקבע, כאמור, למחר בבוקר. בדיון יציגו ראשי המאבק את טענותיהם, ביניהם: צמצום הציוד הרפואי המוצע להם, בירוקרטיה בקבלתו, מחסור בהפניות לטיפולים, קיצוץ שנעשה בשנים האחרונות במענק הדיור של הנכים הקשים ומחסור בפעולות שיקום ותעסוקה. "איבדנו את האמון באגף השיקום", מסביר אמיגה, "עד שמנכ"ל משרד הביטחון לא ישנה את גישתו, לא נוכל לעזוב את הרחוב".

משרד הביטחון: הטענות בפייסבוק שקריות

במשרד הביטחון מדגישים שהטענות שהועלו בפייסבוק אינן נכונות ומסבירים: "אריה ברלין מוכר כנכה צה"ל בדרגת נכות 100% ומטופל ע"י אגף השיקום באופן מיטבי לאורך כל השנים. אגף השיקום במשרד הביטחון מבהיר כי הטיפולים בברלין לא הופסקו ולו לרגע. בבדיקה שערכנו, נמצא שמר ברלין קיבל טיפולי פיזיותרפיה בביתו באופן רצוף ומסור. נושאי העסקתו הוסדרו בין המטפל לאגף השיקום. כמו כן, אריה ברלין נפגש היום עם ר' אגף השיקום, פגישה שנקבעה מיום 22.5.12 ללא קשר לפרסום בפייסבוק".

עוד הוסיפו במשרד הביטחון לגבי אדי אמיגה כי "בחודש פברואר 2012 עלתה בקשה לשימוש רפואי וייחודי המחליף ציוד רפואי הנמצא בשימוש שגרתי אצל הנכה. בשום שלב לא נשאר הנכה ללא פתרון רפואי. לאורך כל הדרך למן הבקשה מחודש פברואר2012 ועד לאספקתו במאי נעשו מאמצים לייבא ככל הניתן את הציוד הייחודי עבורו. התלונות שהועלו מנסות להציג מצג שווא שלפיו אגף השיקום אינו מטפל כיאות בנכים קשים, אך העובדות מצביעות כי ההפך הוא הנכון: אותם נכים קיבלו ומקבלים טיפול רצוף, מקצועי ומסור".