מחאת הקוטג' שהגיחה לתוך חיינו ביוני 2011 והמחאה החברתית הרחבה יותר על יוקר המחייה, הביאה לגל של מבצעים ברשתות השיווק בישראל: מחיר הקוטג' ירד, בחגים חשנו בהנחות משמעותיות מהרגיל, וגם הצלחנו לבלום את תנופת ההתייקרות של מחירי המוצרים ברשתות. אך האם באמת הצלחנו להפוך את ישראל למדינה זולה יותר לחיות בה?
לפי דוח נילסן שפורסם הבוקר ב"גלובס", נראה שמיהרנו לחוש שהצלחנו במשימה: מתחילת ינואר 2010 ועד סוף ספטמבר 2011, התייקרו מוצרי הצריכה השוטפים לצרכן הישראלי בשיעור ממוצע של 18 אחוזים. זאת לעומת ירידה של 5.2 אחוזים במחירי מוצרים אלה בארצות הברית.
לצורך ההשוואה, מחירם של תריסר ביצים בישראל גבוה ב-77 אחוזים ממחירן בארצות הברית וב10.2 אחוזים ממחיר המוצר באנגליה. מחירו של ליטר חלב בארץ גבוה ב-39 אחוזים ממחירו בארצות הברית וב-7.3 אחוזים ממחיר המוצר באנגליה.
התייקרות המוצרים גם בחודשי המחאה
אך מי שהצית את המחאה נגד יוקר מוצרי המזון הבסיסיים, איציק אלרוב, יוזם "מחאת הקוטג'", עדיין לא הרים ידיים. " הורידו את מחירי הקוטג' אבל ממשיכים להעלות מחירים של חלק מהמוצרים והם מחכים שהציבור ירדם בשמירה".
עם זאת, הוא מסביר כי "מי שחשב שאפשר לשנות את השיטה הקלוקלת בחודש ימים הוא הזוי", ומציין כי מבחינתו, למרות התהליך האיטי, הדוח רק מעיד על יכולת הציבור להביא לשינוי "הנתונים מהדוח מוכיחים שהמחאה כן השפיעה וכן הצליחה לבלום במידה מסוימת את התייקרות המחירים של המוצרים, שאלמלא המחאה היו מזנקים הרבה יותר".
בנק ישראל כבר דיווח: הפערים בין מחירי המזון וההכנסה לנפש המשיכו להתרחב
ניתן כביכול להתנחם בהשוואת התייקרות מוצרי הצריכה השוטפים בישראל להתייקרות הגבוהה יותר באירופה, שם לפי הדוח נרשמה עלייה של 22 אחוזים במחירם של אותם מוצרים. עם זאת, בפועל, גם לאחר אותה התייקרות משמעותית במדינות האיחוד, מוצרי צריכה רבים שם עדיין זולים יותר ממקבילהם הנכרים בישראל.
בסקירת פער המחירים בין ישראל למדינות המפותחות שפרסם בנק ישראל בחודש פברואר נכתב כי "מחירי המזון בישראל בשנת 2008 היו גבוהים ביותר מ-15 אחוזים מהמצופה ממדינה עם הכנסה לנפש דומה לישראל... במיוחד במחירם הגבוה בהשוואה בינלאומית" וש"נראה כי פערים אלו התרחבו בין השנים 2008 ו-2011".
אלרוב מדגיש כי "הדוח של בנק ישראל מוכיח עד כמה המחאה צודקת". הוא מספר כי קבוצת "חרם צרכנים על מוצרי מזון" ממשיכה לפעול גם בימים אלה וקורא לציבור להמשיך ולפעול: "אנחנו פונים אל הרגולטור לעשות את עבודתו ולפרט מי הם אותם מונפולים בשוק המזון שמביאים למחירים היקרים כל-כך"..
תחיית המחאה החברתית?
המחאה החברתית הורידה פרופיל בחודשים האחרונים, אך בימים האחרונים היא מנסה שוב להרים את ראשה. כנראה שמחירי פסק הזמן בארצות-הברית שהתגלו כזולים משמעותית ממחיריהם בישראל, ארץ מוצאן, עשו את העבודה. היום אחר הצהריים תתייצב מול משרדי שטראוס-עלית בפתח תקווה ה"עד-לא-שטראוס", מחאה ברוח פורים שיזמו ראשי מאהל הוד השרון נגד המחירים הגבוהים של מוצרי החברה.
חגיגת עדלאידע נוספת ברוח המאבק לצדק חברתי יצאה היום מהספורטק בתל-אביב ועתידה להסתיים בגן לוינסקי שבדרום העיר. הפעילים התחפשו ל"גיבורי על" הנלחמים נגד "הנבלים", כאשר בין הגיבורים היו: גיבורת הצדק, חופש הביטוי וקולה של התקשורת החופשית. דמויות הנבלים התחפשו לטיקונוזאור (שילוב של טייקון ודינוזאור), ספינומט (המבצע ספינים על מנת להסיח את דעת הקהל מהנושאים החברתיים) ומר ביטחון שהופיע עם "המד האיראני" על צווארו במטרה לגרום לציבור להאמין שיש להתרכז באיום הקיומי בלבד. בנוסף, התחפש אחד הפעילים לנער אוצר ופעיל אחר לפירמידה שמטרתה לסמל את הריכוזיות במשק.
סתיו שפיר, מראשי המחאה, התייצבה בעדלאידע והדגישה כי למרות שמקומם של הנושאים החברתיים ירדו במידת מה מסדר היום הלאומי, פעילי המחאה עדיין פועלים ללא היכר למען שינוי. "אנחנו לא יוצאים נגד רשתות השיווק, אלא חושבים שהאשמה האמיתית היא הממשלה שלא מצליחה להתמודד עם התחלואות בחברה ובכלכלה בישראל", אמרה ל-mako.