בנימין נתניהו , שאול מופז (צילום: רויטרס)
מי צריך לדאוג לכיסא?|צילום: רויטרס

גל ההדף של ממשלת האחדות של נתניהו ומופז גובה קורבן נוסף: חבר הכנסת כרמל שאמה הכהן, שיאלץ לוותר על תפקיד יושב ראש ועדת הכלכלה, שעוברת לאחריות סיעת קדימה. שאמה הכהן יוותר בלי קרב ויקדיש את הזמן הפנוי לעבודת שטח בקרב פעילי הליכוד. הוא זקוק לה.

לא שהיה לו קל להגיע לתפקיד: על פי החלטה בליכוד חברי הכנסת אקוניס ושאמה היו אמורים לכהן ברוטציה בתפקיד יו"ר ועדת הכלכלה. רגע לפני ששאמה הכהן היה אמור לקום מהספסל ולעלות למגרש החליט נתניהו להתלבט. ראש הממשלה העדיף להשאיר בתפקיד את אופיר אקוניס, מקורבו, בעיקר בגלל הנושאים שהונחו על שולחן הוועדה באותה תקופה - העלאת תמלוגי הגז והקטנת הריכוזיות - נושאים שקרובים לליבו.

פעמים רבות מדי הסכים שאמה הכהן עם דעתם של חברי הכנסת מהאופוזיציה, מה שהדליק אצל נתניהו נורה אדומה. שאמה סרב לכמה תפקידי סגן שר שהציע לו אז ראש הממשלה, עד שבסופו של דבר נתניהו נאלץ לקבל את דין התנועה.

חזרה ל-2012: אחד המועמדים להחליף את שאמה-הכהן הוא חבר הכנסת רוני בראון, שבמסגרת ההסכם הקואליציוני יאלץ לוותר על תפקיד יושב ראש הוועדה לביקורת המדינה, וועדה שבאופן מסורתי מנוהלת על ידי האופוזיציה. שאול מופז לקח לבראון את הצעצוע שבשבילו היה שווה לשר האוצר לשעבר לנדוד במשך שלוש שנים במדבר האופוזיציוני.

כעת יאלץ בראון להיפרד מהתפקיד שנייה לפני שהיה אמור לטפל, ולא בכפפות של משי, בדו"חות מבקר המדינה בעניין משט המרמרה, השריפה בכרמל ונסיעות ראש הממשלה לחו"ל.

חיילים חרדים:
ואיך משתלב חוק טל בכל הסיפור?|צילום: נחל חרדי

לא צריך לחכות לחוק טל החדש: הכנסת תחזור ביום שני הקרוב לעבודה סדירה ומספר הצעות חוק פרטיות שיוגשו יעמידו למבחן, מוקדם מהצפוי, את חברי הכנסת של קדימה וגם את אלה של ישראל ביתנו.

הראשונה שבהן תובא כבר ביום רביעי לקריאה טרומית במליאה: הצעת חוק של חבר הכנסת ניצן הורוביץ וחבריו לסיעה זהבה גלאון ואילן גילאון, מבקשת לאפשר חופש בחירה בין נישואים דתיים, לבין נישואים אזרחיים למי שירצה בכך או שאינו מוכר על ידי הרבנות.

ברוח הנשיא ברק אובמה, ההסדר כולל גם נישואים של בני זוג מאותו מין. חברי הכנסת של קדימה כבר תמכו בעבר בהצעת חוק נישואים אזרחיים, מעניין יהיה לראות איך ירימו את היד כשהם יושבים באותה ממשלה עם החרדים.

הצעת חוק נוספת, שתאתגר את הקואליציה החדשה מגיעה משולחנו של יושב ראש ועדת חוקה דוד רותם מישראל ביתנו - חוק הגיור הצבאי. על פי התנהלות הח"כים בשתי ההצבעות האלה, אפשר אולי יהיה לגלות עד כמה קדימה מכרה את עצמה, ומהו מעמדה של ישראל ביתנו.

אין תמונה
תידבוק בקו הכלכלי חברתי שלה?

לאופוזיציה יש בעיות משלה: היא כמעט הקטנה ביותר בתולדות הכנסת ולכן לא תוכל באמת להזיק לראש הממשלה, למרות שלהביך אותו היא כבר הצליחה.

ההתחלה לא היתה חלקה, ביום שלישי בבוקר זה לא היה מובן מאליו ששלי יחימוביץ' תקבל את תפקיד יושב ראש האופוזיציה. על פי תקנון הכנסת היו"ר יהיה נציג הסיעה הגדולה ביותר באופוזיציה, או מי שיזכה בתמיכת מחצית מחברי הכנסת החברים בה. חברי הכנסת של מרצ ניסו לקדם את יו"ר מפלגתם, זהבה גלאון לתפקיד, בין היתר מתוך חשש שיחימוביץ' תידבוק בקו הכלכלי חברתי שלה ותסרב לתקוף את הממשלה בנושאים מדיניים.

ניסיון ההפיכה הננסי סוכל על ידי חבר הכנסת מוחמד ברכה מחד"ש, שסרב לתמוך במועמדותה של גלאון ואף הציע את עצמו לתפקיד. חברי הכנסת של מרצ נאלצו לסגת ללא חשק לזרועותיה של יחימוביץ'. קומפקטית, אבל לא בהכרח מאוחדת.