אישה מעשנת סיגריה (צילום: Dominik Pabis, Istock)
פחות מחלות לב וריאות. אילוסטרציה|צילום: Dominik Pabis, Istock
בעוד בארצות הברית מדובר כבר בסטטוס קוו ישן וברור, בישראל הולכים ומצטמצמים רק לאחרונה אזורי העישון הציבוריים, כאשר רק בקיץ האחרון נכנס לתוקפו החוק האוסר על עישון גם בתחנות אוטובוס וברציפי הרכבת. בין אם אתם מהשמחים על הרחבת החלקות נטולות העשן ובין אם אתם מאלה הנדרשים לחפש לעצמם מקומות חדשים להתגודדות ניקוטינית, הרי שתשמחו ודאי לשמוע על מחקרים חדשים המצביעים על קשר הדוק בין עליה באיסורים על עישון – לבין עליה בבריאות הציבור.

ככל שהחוקים מחמירים יותר - יש פחות אשפוזים

הטיים מדווח, כי שני מחקרים גדולים שפורסמו בזמן האחרון בארצות הברית קושרים בין חוקים המגבילים עישון באזורים ציבוריים לבין ירידה דרסטית בכמות האשפוזים בעקבות בעיות לב, שבץ ומחלות בדרכי הנשימה. חוקר מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו פרסם בכתב העת של איגוד הלב האמריקני את הניתוח הגדול ביותר שנעשה עד היום בנושא חקיקה נגד עישון, וניסח מסקנה חד משמעית: ככל שהחוקים מחמירים יותר, כך הרווחים הבריאותיים גבוהים יותר.

המחקר כלל ניתוח של מדינות בכל רחבי העולם, ומצא שמספר האשפוזים בעקבות מקרים של התקפי לב - שקשר בינם לבין עישון אקטיבי או פאסיבי כבר הוכח מחקרית בעבר - ירד בממוצע ב-15 אחוזים בקהילות בהן הועברו חוקים האוסרים על עישון במסעדות, ברים ומקומות עבודה. בכל הנוגע לאשפוזים בעקבות מחלות בדרכי נשימה, כמו למשל אסטמה, הצביעו הנתונים על ירידה דרסטית של 24 אחוזים.

במחקר נוסף, ניתחו מדענים באוניברסיטת  Mayo Clinic של מינסוטה השפעות של חקיקה נגד עישון במחוז מסוים במדינה, ומצאו ירידה של 33 אחוזים במספר התקפי הלב בשנה וחצי שלאחר החקיקה – בהשוואה לשנה וחצי שקדמה לה. בעוד גורמים נוספים להתקפי לב כמו יתר לחץ דם או סכרת לא השתנו, תלו החוקרים את הירידה המשמעותית בצמצום האזורים המותרים לעישון.

"סביבה ללא עישון טובה לבריאות שלנו"

למרות שבמרבית המדינות מדובר בחקיקות של העשור האחרון בלבד, החוקרים להוטים להוכיח כי מדיניות נגד עישון תורמת לבריאות הציבורית במדינה – ומקווים שהמחקרים החדשים יתרמו להחמרת החקיקה ולהקטנה נוספת של מקרי אשפוז ומוות בעקבות מחלות לב וריאות. "המחקרים מספקים נתונים מעודדים על יתרונותיה של סביבה ללא עישון ועל השפעתה על הבריאות שלנו", אמרה מורין טלבוט, אחות לב בכירה בקרן הלב הבריטית. "אם אנחנו רוצים שמגמת הירידה הזו תימשך, קובעי המדיניות צריכים לנקוט בצעדים נוספים כדי לצמצם את היקף העישון".

ומה קורה אצלנו? ד"ר ג'קי אור, מנהל טיפול נמרץ בבית החולים תל השומר, לא מכיר נתונים המראים על מגמות ירידה באשפוזים בעקבות הרחבת החקיקה נגד עישון.  "לצערנו, מחלות לב וכלי דם הם עדיין גורם המוות מספר 1 בעולם המערבי כמו גם בישראל - יותר מסרטן ויותר מכל גורם אחר", הוא אומר לנו. "הנושא מורכב, כיוון שמחלת לב לא נגרמת רק בגלל עישון אלא בגלל הרבה גורמים נוספים. ברור שצריך להפסיק לעשן, אבל אני לא חושב שהעישון היום הוא המגיפה של העולם המערבי, אלא דווקא הסכרת – שהיא גורם משמעותי מאוד ביצירה של מחלות לב, ושאחוז ענק מהאוכלוסייה סובל ממנה".