בראיון שיתפרסם בעוד כשבוע וחצי במגזין "טיים", והצצה אליו מתפרסמת היום באתר המקוון של המגזין, נותן יו"ר מפלגת "יש עתיד", יאיר לפיד, הצצה מקיפה למשנתו המדינית. מי שניסה במהלך כל הקמפיין להתחמק ממתן תשובות ברורות בנוגע לעמדתו אומר בראיון, בין השאר, "הישראלים שכנעו את עצמם שאין צורך לדבר עם הפלסטינים כי אי אפשר לסמוך עליהם. ואני חושב שהם טועים - אני חושב שאמנם אי אפשר לסמוך על הפלסטינים, אבל זאת בדיוק הסיבה שאנחנו צריכים לדבר איתם. בגלל שאתה עושה שלום עם אלה שהם לא חברים שלך.

יאיר לפיד (צילום: דניאל בראון, עובדה)
"אנחנו חייבים לשוב לשולחן המשא ומתן"|צילום: דניאל בראון, עובדה
"כל הסקרים מראים שרוב הציבור בישראל מבין שהפתרון של שתי מדינות לשני עמים הוא הפתרון הכי טוב שקיים, אבל העובדה ששום דבר לא קורה קצת נוחה. אני בעצמי חושב שזה חסר אחריות. עם זאת, אני גם חושב שאנחנו לא צריכים לעשות את הטעות שהשמאל הישראלי עושה כל הזמן כשהוא חושף על מה אנחנו מוכנים לוותר. אבל בכל מקרה, אנחנו חייבים לשוב לשולחן המשא ומתן".

בראיון, שהתקיים לפני הבחירות ב-30 בדצמבר בבית קפה ברמת אביב, מוצג לפיד כ"אופרה הישראלי" (מתייחס לאופרה ווינפרי – י.ק) ונשאלת שם השאלה, כיצד הצליחו להפוך את האמפתיה הציבורית כלפיו לכוח אלקטורלי ול-"Power Broker".

לא לעשות כלום זו ראייה לטווח קצר

בתשובה לשאלת הכתב קרל ויק, האם הוא אומר את הדברים כי זה מה שהעולם מצפה או בכנות הוא ענה, "לא. בכנות גמורה. אתה יודע שאבא שלי לא בא לכאן מהגטו כדי לחיות במדינה שהיא חצי יהודית חצי ערבית. הוא הגיע לכאן לחיות במדינה יהודית. ויש לנו כאן 3.3 מיליון פלסטינים בין הים לגבול המזרחי של ישראל. אם אנחנו לא נעשה משהו בנוגע לזה הדור הצעיר יצטרך לבלות את חייו עם 6-8 מיליון פלסטינים. אז לא לעשות כלום זו ראייה לטווח קצר. ואני גם מאמין שנתניהו מבין את זה ומאמין באותו דבר. אבל אין לו את הקואליציה המתאימה לכך וכרגע אפילו לא את המפלגה שתתמוך בזה. אז אולי בעוד מספר שבועות אחד מהתפקידים שלי יהיה לוודא שיש מספיק אצבעות שיצביעו בעד זה, מתוך הקואליציה, מהאופוזיציה – הכל אותו דבר".

בנימין נתניהו (צילום: חדשות 2)
"אני חושב שנתניהו מאמין באותם דברים"|צילום: חדשות 2
רשימת הליכוד, בשיתוף הרשימה של בנט, עוזרים לך להיראות מתון יותר?
יש דבר אחד שהוא קריטי. כרגע יש לנו עם הפלסטינים ויכוח לאומי. אבל נקודת האל חזור היא הרגע בו זה יהפוך לוויכוח דתי. יהודים נגד מוסלמים. אנחנו עדיין לא שם ולכן צריך למהר. עם חמאס זה ויכוח דתי. אבל עם הפתח זה עדיין לא ככה והם הרשות הפלסטינית - איתם יש לנו ויכוח לאומי וצריך לשמור את זה בדרך הזאת. חילוקי דעות לאומיים דינם להיפתר. כשזה מגיע לאלוהים שלי טוב יותר משלך – אז זה הופך לקונפליקט מתמשך".

בנוגע לאפשרות של פינוי התנחלויות אומר לפיד, "רוב הישראלים מבינים שחוץ מבלוקים גדולים של התנחלויות כמו גוש עציון, מעלה אדומים ואריאל, אנחנו ניסוג מהכל בסופו של דבר". לפיד מדגיש בראיון כי לדעתו גם תנועת הציונות הדתית מאמינה בחלק נכבד מהדברים האלו ומסביר את ההגיון, "מה שקורה איתם מאוד מעניין. הם הופכים לממוסדים. הם הקצינים החדשים בצבא, הם אנשי העסקים החדשים ועוד ועוד. כשאתה הופך לממוסד יותר, זה משפיע עליך. הם מרגישים שהם הולכים להביא את הערכים שלהם לממסד, אבל הממסד גם משפיע עליהם. כשאתה מסתובב במקומות כמו עלי, אתה רואה שהם מאוד השתנו, התמסדו. יש להם יקבים, מתמחים בפסיכו-תרפיה ועוד. כשיש לך שלושה-ארבעה ילדים, אתה הופך למתון יותר". לפיד מדגיש כי הקיצוניות היא בעיקר בקרב צעירי הגבעות.

 

בהמשך לדברים שאמר בראיון לתכנית "עובדה", גם כאן לפיד לא מכחיש שיש לו סבלנות ורומז שהוא עוד יגיע רחוק יותר. "יש ואקום בהנהגה הישראלית ונתניהו נהנה מזה, בגלל שכל שאר המתמודדים צעירים מדי. אנשים רבים מעדיפים את הרע המוכר על פני מה שלא מוכר. אבל זה יעבור. יש לנו אימרה במפלגה שלי – 'אם אתה לא מצביע לנו אתה תצביע לנו בפעם הבאה'. אני שחקן סבלני". 

>> סקר mako שבוע לאחר הבחירות: יאיר לפיד ראש הממשלה