ארבה בישראל - המכה הקודמת (צילום: רויטרס)
"מדובר בנזק של מאות אלפי שקלים, אם לא מיליונים"|צילום: רויטרס
כחודש לאחר התפרצות מכת הארבה בדרום הארץ, נראה כי ניסיונות ההדברה עלו בתוהו ומיליארדי חגבים בקעו מהביצים ופשטו בימים על השדות החקלאיים בדרום וגורמים לנזק חסר תקדים. במקביל, קיים חשש שנחיל החגבים יתפשט למרכז הארץ.

בימים האחרונים החגבים מתפשטים על חלקות חקלאיות באזור אשלים, שבטה, ניצנה, רביבים וצאלים.  במכתב בהול ששלח ראש המועצה האזורית ברמת נגב, שמוליק ריפמן, לראש הממשלה ולשר החקלאות הוא דורש להכריז על מצב חירום לחיסול המתקפה, "אנו מתמודדים בימים אלה עם הגל השני של מיליארדי חגבי הארבה שבקעו מההטלות של הארבה שחדר לישראל", כתב ריפמן. "כל הריסוסים עד כה הוכחו כלא יעילים ואנו עדים לגלים גלים של חגבים מקפצים בכל האזורים.. אני חרד מפני התוצאות ההרסניות לחקלאות במדינת ישראל", מזהיר ריפמן ודורש במכתב להטיל את משימת ההשמדה הלאומית על משרד הביטחון.

גולן כהן, מ"חוות שירת המדבר" בבאר מילכה המגדל תבלינים, צמחי מרפא, ענבים ועצמי ארגן, אמר הבוקר ל-mako בדאגה, כי "נכון לעכשיו יש לי מיליוני חגבים בתוך השטח. אנחנו מרססים באופן נקודתי אבל הכמויות שהגיעו עצומות. קשה לי להעריך כרגע את הנזק, אבל מדובר בנזקים לא פשוטים. אני מקווה שזה הסוף, למרות שלצערי לא נראה לי שהסיפור הסתיים".

גם חלקת הגפן וצמחי המרפא של בועז דרייר, גם הוא חקלאי מבאר מילכה, ספגה מכה רצינית מנחילי החגבים "כרגע עוברים מיליונים של חגבים בחלקה שלי וחייבים לחסל אותם עכשיו", הוא אומר הבוקר ל-mako. לדבריו, 24 השעות הקרובות קריטיות, מכיוון שבזמן זה עוברים החגבים שלב של בגרות, בו יחלו לאכול את הגידולים החקלאיים שלו ושל החלקות הסמוכות: "מדובר בנזק של מאות אלפי שקלים, אם לא מיליונים. אם לא יטפלו בהם עכשיו, זה יהיה מאוחר מדי והנזק יהיה עצום". דרייר חושש מפני התפשטות הנחילים צפונה לכיוון המרכז, "אני מעריך שתוך יומיים הם כבר יגיעו לאזור באר שבע, אשדוד ואפילו וצפונה יותר. משרד החקלאות מנסה לטפל בבעיה אבל הם פשוט רבים מדי". 

ממשרד החקלאות נמסר כי בניגוד לפרסומים, המשרד מתמודד בהצלחה יתרה כבר למעלה מחודשיים עם נחילי הארבה שנכנסו לישראל. נכון לרגע זה המצב בשליטה. צוותים של המשרד מרססים את הארבה שבקע באזור הנגב כבר כשבועיים, לאחר שקודם לכן נוטרו אזורי הבקיעה ונצפה פיזור הזחלים וצפיפותם ליחידת שטח. הריסוס נעשה מהקרקע והאוויר במקביל. יש לזכור, כי התבגרות הארבה לוקחת זמן והפרטים אינם מתרוממים לאוויר לפני שהם מגיעים לבגרות. נכון לשלב זה, הבקיעות אינן בשטחים חקלאיים.