חסן ארמילאת,
חסן ארמילאת. פעיל טרור שצריך להיות מגורש או אזרח תמים?
חלמאות, סכנה בטחונית או סתם ביורוקרטיה ישראלית. תחליטו אתם. חסן ארמילאת, 29, אב לשלושה ילדים הוא אחד ממאות תושבי הכפר דהנייה שברצועת עזה שפונו לישראל אחרי ההתנתקות. מדובר בכפר שתושביו הבדואים שיתפו פעולה עם כוחות צה"ל וגורמי בטחון וסייעו להם לסכל פיגועים וללכוד מחבלים.

אחרי פינוי יישובי גוש קטיף החליטה הממשלה לפנות את תושבי הכפר ולהעבירם לתל ערד מחשש שאירגוני הטרור ברצועה ינסו לפגוע בהם. לתושבים ניתנה הבטחה לפיצוי כספי על המעבר ובעתיד, אזרחות ישראלית. בעוד שכל תושבי הכפר, שלחלקם עבר פלילי, קיבלו אישור שהייה זמני בישראל, ארמילאת, שעבר בינתיים לאופקים, נדחה מספר פעמים כשבכל פעם ניתנת לו סיבה אחרת.

בחודש מרץ 2011 הוא הגיע למחלקת אשרות במינהל האוכלוסין במשרד הפנים כדי לברר מדוע הוא לא יכול לקבל את אישור השהייה, שלאחריו הוא אמור לקבל את תעודת הזהות הכחולה והנכספת. לתדהמתו, נאמר לו בצורה חד משמעית שהוא לא יכול לקבל את האישור בגלל מעורבותו בפעילות טרור. האמירה גובתה במסמך (מצורף). "בקשתך לקבלת מעמד בישראל מסורבת היות וקיימת התנגדות מטעמים בטחוניים בשל מעורבות בפעילות טרור. עליך לעזוב את ישראל תוך 14 יום".

חסן ארמילאת
המסמך של משרד הפנים שטוען: "הינך מעורב בפעילות טרור"

ארמילאת ההמום, שלטענתו לא ביצע מעולם מעשה טרור נגד המדינה, ניסה לערער על ההחלטה אך לשווא. "לפי משרד הפנים אני טרוריסט. אם זה נכון והייתי מעורב או עדיין מעורב בפעילות טרור, שהמדינה תגיש נגדי כתב אישום ויכניסו אותי לכלא. אם לא, שייתנו לי את התעודה", קובל ארמילאת.

הוא נשאר בארץ ובאוקטובר 2011 קיבל מכתב מחסון אדיב, ממלא מקום ראש מינהלת הבדואים והאחראי על הטיפול במפוני דהנייה. "ההחלטה לא להעניק לך תעודת זהות היא מסיבה לא ידועה", נכתב שם.

כל הניסיונות של ארמילאת להבין מה מסתתר מאחורי ההחלטה עלו בתוהו. בינתיים, רישיון הנהיגה הישראלי שלו נלקח, הוא לא יכול לפתוח חשבון בנק וכשהוא זקוק לטיפול רפואי דחוף הוא מתקשר לאדיב שמסייע לו במימון הטיפול על חשבון משרד הבטחון. "נוצר מצב מוזר שאני אדם ללא אזרחות וללא שום אישור. כל הכפר שלי אושר ורק אני לא. אף אחד לא אומר לי מה הסיבה האמיתית", טוען ארמילאת.

עו"ד מוטי יוסף, פרקליטו של ארמילאת, שיגר לאחרונה מכתב חריף ביותר לעורך דין אחז בן ארי, היועץ המשפטי של מערכת הבטחון. "נשאלת השאלה אם סירובה של המדינה לתת למרשי אישור שהייה נובע מטעמים בטחוניים", הוא כתב, "מדוע אם כך ניתן לו אישור שהייה זמני מלכתחילה ומדוע היה בין המפונים הזכאים לקבל אותו. מדוע משאירים את מרשי תלוי בין שמים לארץ?". לדבריו, מרשו נשפט בעבר לשישה חודשי מאסר שהומרו בעבודות שירות בגין החזקת חשיש אבל זו לא הסיבה לאי מתן האישור. גם על מכתב זה, כמו על פניות אחרות, לא ענו במערכת הבטחון. בשבוע הבא ייפנה ארמילאת ועורך דינו לבג"צ בנושא.

גורם בטחוני בכיר מסר בתגובה, כי אכן קיימת המלצה שלא להעניק לארמילאת אישור שהייה בישראל מטעמי בטחון שלא ניתן לפרט. ושהוראה לגרשו הועברה למשרד הפנים. לשאלה, אם ארמילאת הוא עוסק בטרור או היתה לו נגיעה בתחום, השיב הגורם: "אין לי מה להוסיף בעניין. אנחנו לא אחראים על הניסוחים של משרד הפנים".

ממינהל האוכלוסין במשרד הפנים, נמסר בתגובה: "הסיבה לדחיית האישור היא בטחונית. איננו נכנסים לפירוט ולשם כך ויש לפנות לגורמי הבטחון". את משרד הביטחון מייצג חסון אדיב שטוען: "מדובר בהחלטות שמבוססות על הנחיות השב"כ והמשטרה".

בשורה התחתונה, חי כיום באופקים אדם ללא תעודת זהות או אישור שהייה בטענה שהוא עסק ועוסק בפעילות טרור.