בגיליון ראש השנה החגיגי של m, מגזין סוף השבוע של mako שיתפרסם מחר, יצאנו לבדוק איך באמת נראית עגלת הקניות של הישראלים. שבע משפחות פתחו בפנינו את הדלת, הוציאו את כל המצרכים מארונות המטבח והסכימו לגלות את הסודות הקטנים והמפתיעים מאחורי רשימת הקניות הפרטית שלהן. אבל מה קורה כשכבר חוזרים הביתה ומתחילים לבשל? רגע לפני ראש השנה, בדקנו בסקר מיוחד שבוצע עבור mako על ידי חברת הסקרים "פאנלס", האם המוסד המוכר של "הארוחה המשפחתית" עדיין קיים בארץ, ובאיזה היקף? באילו ימים בשבוע אנחנו מתיישבים כולם יחד כדי לסעוד, כמה פעמים אנחנו אוכלים בחוץ והאם בכלל יש לנו כוח לבשל לעצמנו מדי יום? והתוצאות - מחממות את הלב.
39.9% מהמשפחות הישראלים אוכלות יחד פעם-פעמיים בשבוע, לא כולל ארוחות בשישי ובשבת. אחוז לא מבוטל (20.3%) אוכלים מדי יום ארוחה משותפת ו-25.6% אוכלים 3-4 פעמים בשבוע יחד סביב השולחן. עם זאת, 14.2% מהנשאלים מעידים כי הם אף פעם לא אוכלים ארוחות משפחתיות.
באופן טבעי, עיקר הארוחות המשפחתיות הן בשישי ובשבת. 31.2% מהמשיבים בסקר ענו שהם אוכלים ארוחה משפחתית בשישי בערב ו-31.6% אוכלים יחד גם בשישי בערב וגם בשבת בצהריים. רק 4.7% מהנשאלים אמרו שהם לא אוכלים בכלל ארוחות משפחתיות בסוף השבוע. אגב, 40% מהדתיים אוכלים את כל ארוחות הסופ"ש ביחד ו-50% מהמשפחות הדתיות אוכלות כל שישי בערב ושבת בצהריים יחד. אצל החילונים מרבית הארוחות המשותפות בסופ"ש הן בשישי בערב (36.6%) מהנשאלים.
ואם חשבתם שהישראלים נטשו את הבישולים, מהסקר עולה נתון מפתיע לפיו 38.5% מהנשאלים משבלים כל יום או כמעט כל יום. 33.2% מבשלים שלוש-ארבע פעמים בשבוע. רק 0.7% מהנשאלים ענו שהם לא מבשלים בכלל בבית. כשבדקנו את הנתונים לפי מצב משפחתי גילינו שהגרושים והפרודים מבשלים הכי פחות (55.2% ו-75% בהתאמה) ו-45.1% מהרווקים מבשלים כל יום או כמעט כל יום. ומה ההבדלים בין איזור המגורים. מסתבר שהצפונים מבשלים הכי הרבה (64.3% מבשלים כמעט כל יום) ותושבי המרכז ותל אביב הכי מעט (רק כ-31% מבשלים כמעט כל יום).
ומה האוכל האהוב על הישראלים כשהם אוכלים בחוץ? במקום הראשון הפיצות. 25.9% מהנשאלים ענו שזו המנה המועדפת עליהם. במקום השני מסעדות בשר (15.8%) ובשלישי שווארמה וסושי בשיוויון (11.5%). אגב, המאכל הלאומי הפלאפל, נמצא במקום האחרון עם 6.8%. ומי שחשב שסושי אוכלים רק בתל אביב, יגלה שדווקא בצפון חובבים במיוחד את המאכל היפני (20.8%).
כמה הוצאתם על הקניות לחג?
ואם ביומיום הישראלים לא אוכלים יותר מדי ביחד, בערבי החג רובינו מתאספים סביב השולחן לארוחות חג משפחתיות גדולות. מנתוני אתר mysupermarket עולה שרוב הישראלים דחו את הקניות לחג עד לרגע האחרון. שיא ההזמנות בקניות דרך האינטרנט נרשם אתמול, למשלוחים שיגיעו לבתים היום ומחר עד כניסת החג. סל הקניות הממוצע הישראלי לחג עומד על 590 שקלים לקנייה. כשתושבי חדרה, סביון וגדרה הוציאו הכי הרבה על סל הקניות (כ-750 ש"ח בממוצע) ותושבי תל-אביב, קריית מוצקין, חיפה ויבנה הוציאו הכי מעט (כ-470 ש"ח בממוצע לקנייה). ומה קנינו? בעיקר מוצרי יסוד כמו סוכר, קמח, אורז ומוצרי חלב, ירקות ופירות והמון שתייה קלה.