כלב גישוש סמים (צילום: משטרת מרחב הנגב, משטרת ישראל)
הכלבים עדיין מצליחים לזהות את הסמים. הכלב המשטרתי והתפיסה האחרונה שלו|צילום: משטרת מרחב הנגב, משטרת ישראל
סוחרי הסמים בישראל לא פוחדים רק מהבלשים ומהיחידות המובחרות, אלא בעיקר מכלבי הגישוש המשטרתיים. בשנים האחרונות כלבי הסמים של המשטרה האחראים על תפיסת כשליש מכלל הסמים המוברחים. על פי נתוני המשטרה, הכלבים היו מעורבים בתפיסת כטון חשיש ומאות קילוגרמים של קוקאין והרואין בשנתיים האחרונות.

בדרך כלל הכלבנים נעזרים בכלבים מסוג רועה גרמני ובלגי כדי לתפוס את הסמים המוסתרים בתוך מערות, מתחת לדירי כבשים ועיזים, לולי תרנגולות, מחסנים, נקיקים ו-וואדיות. סוחרי הסמים רואים בכלבים איום ממשי על פרנסתם בגלל יכולות חוש הריח המפותחות שלהם. הכלבים יכולים להבחין בין 30 סוגים של חומרים שונים עד שהם מאתרים את הסם שהוסתר.

במסגרת מלחמתם בכלבים, החלו סוחרי הסמים לפזר פפריקה חריפה, קפה שחור, פלפל שחור ויבש, כמון, מרק עוף, רעל עכברים, צבע, דבק מגע, עצמות בקר וחלקי כבשים וגמלים באזורים בהם הם מסליקים את כמויות הסם הגדולות וזאת כדי לטשטש את חוש הריח של הכלבים.

"כלבי המשטרה משגעים אותנו, הורסים לנו את הפרנסה, אז אנחנו מנסים לשגע אותם ולגרום להם לא להגיע לסמים. אנחנו מפזרים כל מיני חומרים, אפילו אוכל של כלבים ועצמות של גמלים, אנחנו פוחדים יותר מהכלבים מאשר מהבלשים. הכלבים הם הבעיה שלנו", טוען ע', סוחר סמים מהפזורה בדואית שבנגב בשיחה עם mako.

מעבר לניסיונות הבלבול של הכלבים, סוחרי סמים גדולים בדרום הארץ אף הוציאו חוזי חיסול על כמה כלבי גישוש של המשטרה. כך, אחד מהסוחרים הציע סכום של 150 אלף שקל למי שיחסל כלב מסויים ובמקרה אחר סוחר סמים הציע לקנות מהמשטרה כלב מצטיין, בסכום של רבע מיליון שקל.

במשטרה מאשרים שסוחרי הסמים משתמשים במגוון אמצעים כדי לנטרל את חוש הריח של כלבי הסמים. אך, לדבריהם, במרבית המקרים הניסיונות לא צולחים.

גם מבריחי הסמים מדרום אמריקה נוקטים בשיטות דומות. כך, לפני מספר ימים נשלחה חבילה עם ק"ג קוקאין ממקסיקו לישראל. החבילה הודבקה בכל חלקיה החיצוניים והפנימיים בדבק מגע, במטרה לבלבל את הכלבים. בלשי ימ"ר נגב בשיתוף יחידת הכלבנים במכס הגיעו לחבילה והכלבים, למרות דבק המגע, הצליחו לאתר שבתוך החבילה התמימה למראה נמצא גם קוקאין בשווי של כחצי מיליון שקלים.

"סוחרי הסמים בלחץ והם יעשו הכול כדי לפגוע או לנטרל את הכלבים. מבחינתנו כל חיפוש של כלב סמים מסתיים ב-90 אחוז מהמקרים בתפיסות סם גדולות. הם עושים עבודה נהדרת וימשיכו במיגור תופסת הפצה וסחר בסמים בישראל", סיפר מפקד יחידת הכלבנים והפרשים במשטרת המחוז הדרומי, רפ"ק דוד נצר.