אלון לי גרין (צילום: באדיבות אלון-לי גרין)
יביא שינוי אמיתי לתחום?|צילום: באדיבות אלון-לי גרין

אלון לי-גרין, ממובילי המחאה החברתית בשנה שעברה, הכריז אתמול על הקמת איגוד מקצועי חדש לכלל העובדים בתחום המסעדנות. להתאגדות הנוכחית שותפה גם עמותת "מעגלי צדק" הפועלת בירושלים ומעניקה "תו חברתי" למסעדות אשר מקפידות על זכויות עובדיהם.

"מדובר בהתארגנות מקצועית לעובדי ענף המסעדנות" מסביר לנו  לי-גרין, "המטרה של האיגוד היא למנוע שיטות העסקה הפוגענית אשר נהוגות היום בענף. זהו ענף שבו נהוגות שיטות תשלום יצירתיות אשר רובן אינן חוקיות: גניבת טיפים מהאשראי, אי תשלום שעות נוספות ועוד".

בעברו של לי -גרין הקמת ארגון מקצועי לעובדי רשת בתי הקפה "קופי בין". "כשהתאגדנו מול רשת 'קופי בין' הגענו לתוצאות. היו עוד כמה נסיונות בבתי קפה שהגיעו למבוי סתם בגלל התחלופה הגדולה בענף. ההבדל הפעם הוא שאנחנו לא פונים לעובדים ומבקשים להתאגד, אנחנו עושים מאבק ארצי ושמים דגש על שינוי איכותי בכל הענף".

"נפעל בשני ערוצים. ערוץ החקיקה, ובו נצטרף לדב חנין אשר מוביל בניית קואליציה חדשה לכנסת ובעזרתם נפעל לחוקק חוקים אשר ימנעו את ניצול העובדים. הערוץ השני הוא ערוץ ההידברות - המטרה היא להגיע לבעלי העסקים הקטנים והבינוניים. גם הם סובלים מקשיים, אבל אנחנו לא מוכנים שהקשיים יתגלגלו עלינו ולכן נשמח לצאת כולנו ביחד לשינוי אמיתי".

איך אתם מתכוונים לגרום לאנשים להצטרף למאבק?

"האיגוד רק הוקם וכבר קיבלנו כמה עשרות פניות. אנחנו לא מבקשים מהעובדים לצאת נגד הבוסים שלהם אלא לפעול למען עובדי העתיד בתחום הזה. צריך להבין שמלצר שעובד בתל אביב מקבל הרבה פחות ממלצר שעובד בנתניה ולכן קיימת שכבה דקה של מלצרים שיוצאים מורווחים והם אלה שצריכים להביע סולידריות עם העובדים שלא מקבלים את התנאים הללו".

שווה בדיקה: כמה טיפ משאירים? (צילום: רויטרס)
"אני לא אוהב שמתייחסים אליי כעובד זמני". מלצר, אילוסטרציה|צילום: רויטרס

"העמותה 'במעגלי צדק' מקדמת ויוצרת פרוייקטים שקשורים לצדק חברתי. אנחנו מאמינים שזאת החובה והאחריות של כל בן אדם לפעול למען קהילתו", מסבירה לנו יעל עשור, מנהלת 'התו החברתי' ועמותת 'במעגלי צדק', "התו החברתי הוא תו שאנו נותנים לעסקים בתחום המסעדנות אשר עומדים בקריטריונים להעסקה הוגנת. עד עכשיו כ-140 עסקים בירושלים ו-20 עסקים בבאר שבע זכו לקבל את התו. אנחנו מבצעים ביקורות לעסקים שונים ובמהלך הביקורות נוכל ליידע את העובדים על ההתאגדות החדשה. המטרה שלנו היא בעצם לעזור לעובדים שנמצאים בעסקים הכי גרועים מבחינת תנאים, כאלה שאין להם סיכוי לקבל את התו החברתי שלנו".

מלצר: "זו לא התארגנות פר מקום עבודה, אלא ארצית"

איתי, סטודנט ומלצר במסעדת שף ממרכז הארץ הצטרף שלשום למאבק למרות שציין כי התנאים במסעדה שהוא עובד בה הם "סבירים" - המלצרים במסעדתו מקבלים ביטוח לאומי ופנסיית חובה. הם אינם משולמים על ידי המעסיק אלא יורדים בפועל מהמשכורת החודשית של העובד- אשר אמורה להיות מורכבת אך ורק מהטיפים אותם קיבל המלצר באשראי, אחרי הורדת המיסים והמע"מ- כך יוצא בפועל כי העובד משלם על עצמו את תשלומי החובה. "אני נהנה לעבוד כמלצר אך לא נהנה שמתייחסים אליי כעובד זמני שניתן לפגוע בזכויות שלו. יש לנו אפשרות להשפיע ולשנות את חוקי ההעסקה בענף וזה ההבדל הגדול. הפעם אנחנו לא מתארגנים פר מקום עבודה אלא באופן רוחבי וארצי".

איתי לא מתכוון לספר למעסיקיו על הצטרפותו להתארגנות. "בשלב זה אני לא חושב שזה עניינם. אני לא מוכן לחשוף את החיים האישיים שלי בפניהם", הוא אומר. אך אי אפשר שלא לתהות איך יתקבל מלצר מאוגד במסעדה כלשהי. "לא ניתן לפטר עובד או לדחות אותו מכיוון שהוא שייך לאירגון מקצועי", אומר לי גרין, "וזאת בדיוק הסיבה שאנחנו מקימים בהתאגדות גם חטיבה משפטית אשר תספק תמיכה ועזרה לעובדים אשר נקלעים לבעיה זו".

אך לא כולם מייצגים את אותה עמדה. יש עובדים בתחום המתנגדים ללי- גרין "קשה לי עם זה שהוא כל הזמן מנסה להציג את עובדי המסעדנות כאנשים מסכנים שלא מקבלים תנאים", אומרת ל', סטודנטית ומלצרית במסעדת שף באזור גוש דן, "רוב האנשים שעובדים בתחום נהנים מפריבלגיות שעבודות אחרות לא מספקות. לוח זמנים גמיש, תגמול יחסית גבוה לשעה ועבודה שאפשר לשכוח ממנה ברגע שיוצאים מכותלי המסעדה. יש סיבה לכך שבעיקר סטודנטים וצעירים עובדים במלצרות. ברור שהייתי מעדיפה לא לשלם את הביטוח לאומי בעצמי, אבל אם הבחירה היא בין להרוויח 30 שקלים לשעה ולקבל תנאים סוציאליים לבין להרוויח 90 לשעה ולשלם בעצמי על הביטוח לאומי וביטוח הבריאות תהיו בטוחים שאבחר באופציה השניה. אין מה לעשות, העבודות האלו זמניות. גם אם בפועל אנשים עובדים בהן את כל השנים של התואר, המטרה הסופית היא לעזוב".