מעיינות חמים בנהר הטבקון, קוסטה ריקה (צילום: zysman, Istock)
תראו איזה יופי. לא הייתם רוצים לחיות שם? קוסטה ריקה|צילום: zysman, Istock

מדד אושר חדש קובע כי דנמרק כבר אינה המדינה המאושרת בעולם ואת מקומה בפסגה תפסה קוסטה ריקה. המדד, שמחושב על ידי המוסד הכלכלי החדש של לונדון, שונה מהמדד שיצרה ארה"ב ובו השתמשו עד היום. בנוסף לתוחלת חיים ושמחה, לוקח המדד החדש בחשבון את תוחלת החיים של תושבי המדינה ואת ההרס האקולוגי שלה.

"המדד החדש מודד את מה שבאמת משנה: חיים ארוכים ושמחים והפוטנציאל לחיים טובים בעתיד", אומר ניק מארקס, יוצר המדד החדש. "במשך שנים רבות העדפנו להסתמך על מדידות חלקיות ולא איכותיות אשר מתרכזות בפן הייצור הכלכלי בלבד".

תושבי קוסטה ריקה קטפו את המקום הראשון לאחר שהתגלה כי הם הכי שמחים, בעלי תוחלת חיים ארוכה והתמ"ג שלהם משאיר רק שליש מן ההרס הביולוגי שמשאיר התמ"ג של ארה"ב. בעקבות הזכיה המרגשת שוחחנו עם רודריגו קררס, שגריר קוסטה ריקה בישראל, כדי לגלות מה הסוד שלהם לחיים מאושרים. "לקוסטה ריקה יש עבר מאוד מעניין שהשפיע רבות על הדרך בה היא מתנהלת כיום", הוא מסביר, "אנחנו המדינה האחרונה והמרוחקת ביותר שנכבשה על ידי הספרדים באמריקה הלטינית. בגלל המרחק הרב, קוסטה ריקה לא הושפעה משלטון הכתר הספרדי ונחשבה למקום מפלט. במהלך השנים שאחרי החלה קוסטה ריקה להתפתח ולהעשיר את עצמה".

אך נראה כי הסוד האמיתי לחיים מאושרים על פי הקוסטו ריקאים הוא העדר כוח צבאי בשטחם. "בשנת 1948 הפכה קוסטה ריקה למדינה הראשונה בעולם שגירשה את כל הכוחות הצבאיים משטחה וכיום אנו חיים כבר 64 שנה ללא כוח צבאי באזור", מגלה השגריר, "המהלך הזה מנע מקוסטה ריקה הרבה בעיות עולמיות ונסיונות השתלטות על ידי דיקטטורות אחרות. אנחנו מאמינים בהתנהלות דיפלומטית נבונה וחכמה בלבד. מאז שגירשנו את הצבא, נעשו שני נסיונות פלישה לשטחנו, את שני הנסיונות הצלחנו לסכל על ידי פנייה לאו"ם".

חייהם של הקוסטו ריקאים מתנהלים על מי מנוחות. "אנחנו מדינה מאוד רגועה. התושבים שלנו לא כל כך אוהבים ממשלות ואפשר להגדיר אותנו כמעט אנרכיסטים. הדבר היחיד שקצת חסר לנו לדעתי, זאת משמעת טובה יותר אבל מצד שני לרוב תושבי המקום יש אופטימיות נצחית".

"ישראל אומת סטארט אפ. הסכם שלום יקפיץ אותה לצמרת הדירוג"

בישראל מעדיפים את המנגל (צילום: חדשות 2)
מסתבר שלא רע פה בכלל|צילום: חדשות 2

ואיפה ישראל במדד הזה? תתפלאו, במקום ה-15 והמכובד. ממש לא מה שנדמה בהתחשב בהלך הרוח הלאומי בזמן האחרון. קררס, בקדנציה השניה שלו כשגריר בישראל, לא מופתע מהנתונים. "אתם נחשבים אומת סטארט אפ מאוד גדולה ומדינה שנולדה מתוך האקדמיה", הוא מנתח, "הבעיה העיקרית אצלכם היא המצב הגיאו פוליטי שמשפיע על כל שאר התחומים. מכיוון שאנחנו באמת מאמינים בדרכים דיפלומטיות ומאוד רוצים לעזור לכם, אנו מפעילים תוכנית ובה אנו מסבירים לפלסטינים את היתרונות של מדינה ללא צבא והיתרונות של סכם שלום. מי יודע, אולי פתרון לבעיה הזו יקפיץ אותכם מספר מקומות בטבלת האושר".

נתון מעניין נוסף הוא ששבע מתוך עשר המדינות שהגיעו למקומות הראשונים במדד נמצאות במרכז אמריקה או בקאריבים. למרבה ההפתעה, הדנים, אשר נחשבים בדרך כלל לאומה שמחה מאוד שמסורתית מדוגת בצמרת טבלאות האושר, הצליחו להגיע רק למקום ה- 110. למרות הניקוד הגבוה בשמחת החיים ותוחלת החיים, קיבלה דנמרק ציון נמוך בכל הנוגע לאחריות אקולוגית מכיוון שהיא משמשת כבית לכמה מהמפעלים המזהמים ביותר בעולם. בריטניה וארצות הברית גם הן לא הצליחו להגיע לציונים גבוהים ושתיהן דורגו במקומות ה41 ו-105 בהתאמה. בוצאונה, עם ציונים נמוכים בכל שלושת הקטגוריות נבחרה למקום העצוב ביותר בעולם לאחר שהגיעה למקום האחרון במדד.