הפחתת מס על מוצרי חשמל (צילום: רויטרס)
מכונת כביסה שעולה 1800, תעלה 15 שקלים יותר|צילום: רויטרס
שוב זה אותו הסיפור. מדינת ישראל מתעוררת לבשורה – בקרוב המע"מ יעלה באחוז אחד, מ-16 ל-17 אחוזים. מהו בכלל המע"מ? "זה מס קניה שחל כמעט על כל דבר במשק", מסביר פרופ ערן ישיב, ראש החוג למדיניות ציבורית בבית הספר לכלכלה באונ' תל אביב וראש צוות כלכלה במרכז טאו, "נכון שפטורים ממנו הירקות והפירות ושכר הדירה, אבל בכל קניה אחרת, העלייה תורגש מיד בכיס של הצרכן. זה מס שאתה לא יכול להמלט ממנו, הוא משפיע על כולם. מצד שני, מדובר בעליה קטנה יחסית שהמשמעות שלה לא מאוד גדולה ותכאב באופן מידי למי שהכנסתו נמוכה. אם למשל היו מעלים רק את מדרגת המס העליונה – רק מי שנמצא שם היה מרגיש את זה. פה כולם ירגישו את העלאה".

חוק המע"מ נכנס לתוקף ב1976, אז עמד על 8 אחוזים בלבד. שנה לאחר מכן עלה ל-12 אחוזים. עם השנים היו עליות וירידות במע"מ כשבשיאו עמד על 18 אחוזים (ב-91 ו-2002). בינואר 2010 התייצב על 16 אחוזים. העלאת המס הנוכחית נועדה להגדיל את הכנסות המדינה ממסים, בין היתר כדי להתמודד עם הגירעון התקציבי הגדל. "זהו מס שקל לגבות", מסביר פרופ ישיב, "החל משנות ה-70 וה-80 התחילו ארצות בעולם לגבות מע"מ בין היתר כי הוא פשוט יחסית".

פרופסור ערן ישיב, אוניברסיטת ת
פרופ' ערן ישיב: "עליה שהמשמעות שלה לא כל כך גדולה עבור הצרכן"
כעושים השוואה בינינו לבין העולם מגלים שמצבנו לא כל כך נורא. ברוב ממדינות אירופה משלמים יותר מ-20 אחוזים של מע"מ. בדנמרק ושבדיה וקרואטיה, למשל, משלמים 25 אחוזים, באירלנד 23 אחוזים, כך גם בפולין ופורטוגל. גם במדינות אחרות כמו איטליה, יוון, צ'כיה ובולגריה משלמים מעל 20 אחוזים. למעשה, רק בלוקסמבורג (15 אחוזים) משלמים מע"מ נמוך מבישראל. בדרום אמריקה המע"מ נע בין 12 אחוזים (ברזיל) ועד ל-22 אחוזים באורוגוואי וארגנטינה. ביפן, למשל, משלמים רק 5 אחוזים. אבל בקרב עמינו אנחנו חיים, אז מה קורה מסביבנו? בירדן יש מע"מ של 16 אחוזים, במצרים 10 אחוזים, וכך גם בלבנון. בטורקיה משלמים 18 אחוזים. בארצות הברית השיטה קצת שונה. שם אין מע"מ כמקובל בעולם, אלא מס על קניה שנע בין אחוז בודד לעשרה אחוזים, תלוי במדינה. למרות הדברים מבהיר פרופ' ישיב: "בישראל המשקל של המע"מ מתוך סך המיסים מאוד עלה. למעשה אחרי בולגריה אנחנו המדינה המערבית עם אחוז המע"מ הכי גבוה מסך המיסים".

המע"מ הוא מס עקיף. כלומר: זהה לכל הצרכנים (כמו הבלו על הדלק). לא משנה מה הכנסתך או היכולת הכלכלית שלך, עליה במחירי הפלזמות בעקבות העליה במע"מ, תחול גם עליך. מס ישיר, לעומתו, נקבע בהתאם להכנסתו של המשלם. למשל מס הכנסה. ככל שתרוויח יותר, תשלם יותר. לכן, באופן טבעי, המע"מ הוא פוגע יותר בשכבות החלשות. אחת הדרישות שהעלו במחאה החברתית היתה להוריד את המע"מ ולהעלות במקומו את המיסים הישירים על העשירים. "תמהיל המיסים הוא נושא חשוב ולא מטופל מספיק טוב להערכתי בישראל", אומר פרופ' ישיב, "אף אחד לא יודע או מנסה לחשוב מה הכי אופטימלי, כמה מע"מ לגבות וכמה מס הכנסה. שם טמון הפתרון הפשוט לצמצום הגרעון".

בעיה נוספת שנוצרת עם עליית המע"מ, היא שכל עליה נותנת לבעלי העסקים הזדמנות לקפוץ על העגלה ולהעלות מחירים. שלומי דגן, כלכלן של המועצה לצרכנות, מסביר: "בעבר נוכחנו לדעת שעסקים מנצלים את עליית המע"מ כדי להעלות מחירים ולעגל אותם כלפי מעלה. להערכתי עליה של אחוז אחד במע"מ תביא לכך שכל משק בית ישלם בחודש בין 1000 ל-1500 שקלים יותר. זהו כלי שהמדינה משתמשת בו כשהיא רוצה להגדיל את הכנסותיה באופן מיידי".

אז כמה באמת זה יעלה לכם?

אישה במעבר בסופר (צילום: jupiter images)
קניה של 1000 שקלים בסופר תעלה 8 שקלים יותר|צילום: jupiter images
בדקנו חבילת מוצרים בסיסיים בסופר שכוללת חלב, מעדני חלב, גבינה צהובה, קוטג', גבינה לבנה, לחם כפרי, פיתות, שישיית קולה, נקטר, תה ירוק, חזה עוף, חבילת בורקס וחומר ניקוי רצפות. חבילה שעולה היום 264 שקלים. אחרי עליית המע"מ, אותה חבילה תעלה 266 שקלים כשכל מוצר יעלה קצת יותר. כמו שאומר פרופסור ישיב, עלייה קטנה ולא משמעותית, שכמובן תלך ותעלה ככל שחבילת המוצרים תהיה יותר גדולה. חבילה של 1000 שקלים תעלה 8 וחצי שקלים יותר.

עכשיו לדברים הכבדים יותר. מאזדה 3 אוטומאטית active חדשה, 1.6 עולה היום 120,500 שקלים. אחרי עליית המע"מ היא תעלה לכם 121,540, אלף וארבעים שקלים יותר. בשירות הלקוחות של אבי סופר אומרים שעלית מצרי החשמל לא תהיה מיידית, כי רוב היבואנים קנו את הסחורות מזמן ורק בעוד כמה חודשים נרגיש את עליית המחירים. ובכל זאת, מכונת כביסה של LG שעולה היום 1800 שקלים, תעלה 1815 שקלים. זאת בהנחה שבעלי העסקים לא ינצלו את העליה הצפויה כדי לעגל ל-1850. מנוי חודשי ל"ידיעות אחרונות", במסלול התחייבות לשנתיים עולה 82 שקלים. העלייה במע"מ אמורה להעלות את המחיר בשקל בודד. טלווזיה 42 אינץ LCD  של מולר עולה היום 2000 שקלים ומחירה בקרוב יעמוד על 2017 שקלים. ג'ינס בקסטרו שעולה 169 שקלים, יעלה כשני שקלים יותר, חולצת נשים בקסטרו שעולה 99 שקלים, תתעגל למאה.

שרברב בג'ינס שוכב מתחת ומתקן כיור עם כלים (צילום: jupiter images)
מי יספוג את העליה? האינסטלטור או אתם?|צילום: jupiter images
גם בעלי מקצוע שמגיעים אליכם הביתה אמורים לקחת קצת יותר. אחרי הכל, כשהם אומרים לכם 250 שקל, זה בד"כ לא כולל מע"מ. כלומר ביקור שעלה 290, יעלה ל-292. אלא אם תסגרו מראש על סכום שכולל מע"מ, כשאז ייקח השרברב או החשמלאי את העליה במע"מ על עצמו. אבי לוי, אינסטלטור וותיק אומר: "אינסטרלטורים מרוויחים יפה ואין טעם להיות חזירים. אני מתחייב על 150 כולל הכל ואני אשלם יותר מע"מ. לדעתי כל בעלי העסקים צריכים לנהוג כמוני. הצרכן גם ככה סובל כאן".