מרגרט תאצ'ר (צילום: חדשות 2, איי פי)
"מטבעות של פני לא נופלים מהשמיים"|צילום: חדשות 2, איי פי
מרגרט תאצ'ר, לשעבר ראש ממשלת בריטניה ומי שקיבלה את הכינוי "אשת הברזל" בשל נוקשת עמדותיה, מתה היום בגיל 87 משבץ מוחי, והיא תזכר בין השאר בכמה התבטאויות מפורסמות.   

למרות שהייתה האישה הראשונה והיחידה, עד היום, לכהן בתפקיד ראש ממשלת בריטניה, קבעה תאצ'ר שנים ספורות לפני כן שעוד רחוק היום בו אישה תעמוד בראשות בריטניה. כשש שנים לפני בחירתה לתפקיד, בשנת 73', אמרה בראיון ל- BBC: "אני לא חושבת שנראה אישה מכהנת כראש ממשלה בתקופת חיי".

עם זאת, ברגע שנבחרה בהחלט האמינה בעצמה. באחד הראיונות שנתנה בשנת 80' אמרה: "אם אישה כמו אווה פרון (רעייתו השנייה של נשיא ארגנטינה חואן פרון שזכתה להערצה יוצאת דופן) ללא כל ערכים יכולה להגיע רחוק כל כך, חשבו כמה רחוק אני אוכל להגיע עם כל האידיאלים שיש לי".

משפטים נוספים שמיוחסים לה בתחום הנשיות: "להיות בעלת עוצמה זה כמו להיות ליידי. אם את חייבת לומר לאנשים שאת כזאת, את לא" ו"אם אתה רוצה שמשהו יאמר, בקש מגבר. אם אתה רוצה שמשהו יעשה, בקש מאישה".

לרפא את בריטניה עם סוציאליזם? כמו לרפא לוקמיה עם עלוקות

אשת הימין הכלכלי, מתומכיה הנלהבים ביותר של כלכלת השוק החופשי, נחשבה לפוליטיקאית שנויה במחלוקת בבריטניה בקרב בני עמה, בשל מה שהוגדר על ידי השכבות הנמוכות יותר של האוכלוסייה כמדיניותה דורסנית כלפיהם.

נפרדים מאשת הברזל (צילום: רויטרס)
"לא חושבת שנראה אישה מכהנת כראש ממשלה בתקופת חיי"|צילום: רויטרס
עיקר ההתבטאויות הזכורות מתקופתה כפוליטיקאית מבטאות את תפיסתה הכלכלית החריפה. בראיון שהעניקה בשנת 87' למגזין בבריטניה קבעה ש"אין דבר כזה חברה". "יש כאן מארג של גברים ונשים ומשפחות, והיופי של המארג הזה ואיכות החיים שלנו, יהיו תלויים בכמה כל אחד מאתנו מוכן לקחת אחריות על עצמו וכמה כל אחד מאתנו מוכן להסתובב ולסייע במאמציו שלו לאלה חסרי המזל", הסבירה כמתנגדת נחרצת לסוציאליזם.  

בנאום שנשאה בשנת 1979 הדגישה, כי "מטבעות של פני לא נופלים מהשמיים, צריך להרוויח אותם כאן על הקרקע". כשנה מאוחר יותר, בראיון לטלוויזיה הבריטית, נשאלה על השלכותיה של מדיניותה הכלכלית ביצירת אי שוויון וענתה בתחכום: "אף אחד לא היה זוכר את 'השומרוני הטוב' אם היו לו כוונות טובות בלבד. היה לו גם כסף".

בנאום אחר בשנת 84', הודיעה: "הגעתי לתפקיד עם מטרה אחת מכוונת: לשנות מחברה תלותית לחברה עצמאית – מאומה של 'תביא לי' לאומה של 'עשה זאת בעצמך'. בריטניה של 'קום ולך' במקום 'השען אחורה והמתן'". מאוחר יותר, בספרה "השנים ברחוב דאונינג" כתבה: "לרפא את המחלה הבריטית בעזרת סוציאליזם, זה כמו לנסות לרפא לוקמיה עם עלוקות".

ואם מישהו חשב שתשנה את עמדותיה החד משמעיות היא הבהירה במהלך ועידת המפלגה (1980) בתגובה לספקות שהועלו לגבי מדיניותה הכלכלית: "לאלה שעוצרים את נשימתם בהמתנה ל'קאצ' פרייז' הקליט של התקשורת, 'פניית פרסה', יש לי דבר אחד בלבד לומר לכם: אתה מסתובב אם את רוצה להסתובב. הגברת הזאת לא מתכוונת לפנות לשום מקום".

למרות הגדרתה העצמית כקפיטליסטית, התייחסה תאצ'ר לצורך לקדם את השוויון בתחום החינוך בבריטניה. "אנשים מהרקע שלי זקוקים לבתי ספר לדקדוק כדי להתחרות בילדים מבתים מיוחסים כמו שירלי וויליאמס ואנתוני ווג'ווד בן (פוליטיקאים בריטים)", אמרה בנאום שנשאה ב-77'.

תאצ'ר, כמי ששייכת למפלגה השמרנית, ציטטה בנאום הבחירות שלה לראשות הממשלה, ב-1979, מתוך שיר המיוחס לפרנציסקוס הקדוש: "היכן שיש מחלוקת, נוכל להביא להרמוניה. היכן שיש טעות, נוכל להביא את האמת. היכן שיש ספק, נביא אמונה. היכן שיהיה ייאוש, נוכל להביא תקווה".

ואם יגידו לה לקפוץ, היא תקפוץ כמו כולם?