אידיאולוגיה שעוצבה במדינת עולם שלישי?|öéìåí: רויטרס

סרט דוקומנטרי חדש שיצא בארה"ב בשם "2016: האמריקה של אובמה", הצליח להפוך לשובר קופות למרות העובדות המעט מוזרות שמוצגות בו. הסרט, המבוסס על ספר שכתב דיניש דיסוזה - פעיל ימין מוכר ומעורר מחלוקת, גרף כבר 6.2 מיליון דולר בקופות בתי הקולנוע בארצות הברית. הסרט נמצא במקום השני, אחרי סרט הפעולה "הבלתי נשכחים 2" עם סילבסטר סטאלון.

הסרט מתרכז בדעותיו של אובמה, שלפי דיסוזה, הושפעו רבות מהדעות "האנטי קולניאליות" של אביו של אובמה - אקדמאי קנייתי שבכלל נטש את הנשיא בילדותו. כדי להוכיח את טענתו יוצא דיסוזה לחקור את קרובי המשפחה והמכרים של אובמה ברחבי קניה, אינדונזיה והוואי, כולל אחיו של אובמה, ג'ורג'. 

היוצר מצטט בסרטו פעולות ועמדות בהן נקט אובמה, שאמורות לתמוך בתיאוריה כי הוא מחזיק באידיאולוגיה שהתעצבה במדינת עולם שלישי ולכן יש בו טינה כלפי ארה"ב המערבית. את הטענות הללו, העלה לראשונה יוצר הסרט בספרו "השורשים של זעמו של אובמה" אשר יצא בשנת 2010 . הספר נכתב כולו בנימה סובייקטיבית ברורה וההגיון ששזור בו הוא בעייתי, בלשון המעטה.

אבל למרות ההצלחה הגדולה של הסרט, בשורה ארוכה של מדינות ובתי קולנוע, בסוכנות הידיעות AP, בדקו את העובדות בסרט והצליחו להפריך כמעט את כולן.

בניתוח שהתפרסם אתמול נכתב, בין השאר, כי בכדי להוכיח את השפעות האב הנוטש, אשר עזב את בנו בהיותו בן שנתיים וביקר אותו רק פעם אחת נוספת בהיותו בן 10, מראיין דיסוזה בסרט את פול וויץ, פסיכולוג מאוניברסיטת ניו יורק שמתמחה בהשפעת נטישת הורים על ילדיהם. "במקרה של אובמה", מסביר וויץ, "הנטישה מסמלת יותר מהכל את המתח התמידי בין האמריקני לאפריקני שבו". זוהי טענה חלשה במיוחד מכיוון שמחקרים גילו כי המתח הזה קיים בכל אזרח אמריקני אשר שורשיו נטועים באפריקה.

שמאלני על סף הקומוניסטי?

דיסוזה טוען, כי אמו של אובמה חלקה עם אביו דעות פוליטיות מהקשת השמאלית. לאחר שעקרה עם בנה לאינדונזיה החליטה לשלוח אותו לסביו בהוואי מכיוון שרצתה להרחיק אותו מבעלה השני - פועל עבור חברות נפט אמריקאיות אשר נלחם בקומוניסטים כחלק מהצבא האינדונזי. אובמה כמובן כבר הסביר מספר פעמים כי נשלח להוואי כדי לקבל חינוך טוב יותר.

דיסוזה טוען, ללא הוכחות כמובן, כי בהוואי הזדהה אובמה עם ילידי המקום שהרגישו כי נשללה מהם תרבותם לאחר צירופם לארה"ב. עוד טוען היוצר כי הדעות האלה תוחזקו בבית הספר הפרטי  "פונאהו" בו התחנך אובמה. בקניה, ראיין דיסוזה את פיליפ אושלינג, אדם הטוען כי היה חבר טוב של אביו של אובמה (אשר בינתיים נפטר בתאונת דרכים כאשר אובמה היה בקולג')  וכי אביו של אובמה החזיק עמדות ברורות של אנטי- קולינאליזם.

האשמות נוספות שעולות מן הסרט תולות באובמה את האשמה בגידול החוב הלאומי ל 16 טריליון דולר, מציגות אותו כבעל סימפטיה כלפי הג'יאהד האיסלאמי ומבקר את מדיניות "עשיית הכלום" שלו בנושא הגרעיון האירני. עוד טוען דיסוזה, כי אובמה מתכוון להחזיר את השליטה על איי פאלקלנד לבריטים.

כלל הטענות נשמעות מגוחכות כאשר לוקחים בחשבון שהחוב הלאומי החל לתפוח בעת כהונתו של הנשיא הקודם, אובמה היה זה שבסופו של דבר פעל למען חיסול אוסמה בן לאדן, והעברת שליטה על איי פאלקלנד מעולם לא הוזכרה בארבע שנות כהונתו.

"מועד הסרט תוזמן במדויק כדי ללכוד את הקולות הצפים"

"להערכתי רוב האנשים שראו את הסרט ממילא היו רפובליקנים מוצהרים", אמר יורם אטינגר, שגריר בדימוס ומומחה לענייני ארה"ב, "חשוב להבין שבכל הנוגע לפוליטיקה אמריקאית, הציבור החשוב ביותר הוא ציבור 'הקולות הצפים' אשר מהווה כ-35 עד 40 אחוזים מהאוכלסיה באמריקה ומועד יציאת הסרט תוזמן במדוייק והוא חלק מהניסיון של הרפובליקנים לעלות נקודות קשות שקשורות לאובמה. הסרט מציג פרקים שנויים במחלוקת מחייו של אובמה שהעיתונות האמריקאית מתעלמת מהם כבר זמן רב והנהירה לסרט מצביעה על כשירות מסויימת של הציבור לצפות בתכנים שמבקרים את הנשיא".  

לסרט כזה יכולה להיות השפעה על ציבור הבוחרים?

"השפעה מינימלית אם בכלל על הקולות הצפים. אבל הוא יכול לתרום להגברת המוטיבציה בקרב הרפובליקנים ולהביא לאחוז הצבעה גדול יותר בקרבם. אגב, אובמה ימשיך להתעלם מהסרט. בעלת הברית שלו היא התקשורת העילית אשר מתעלמת לחלוטין מיציאת סרט זה ולכן הוא גם אינו נדרש לתגובות".