שחר גרינשפן והאחות יעל (צילום: חדשות 2)
"רוצים לסגור את התיק כדי להעניק לה את הטיפול הטוב ביותר". שחר לצד אחותה יעל, בביתן|צילום: חדשות 2
"אנחנו מתארגנים להשקת קמפיין רציני מאוד נגד חברת 'שירביט', שפשוט יגרום לכיכר תחריר ויוציא את ההמונים לרחובות נגד התנהלות החברה", אומר איתי אדם (37), משווק באינטרנט שגויס על-ידי חברתה של משפחת גרינשפן במטרה להפיץ את העוול שנעשה לדבריהם לשחר, בתם.

בעקבות טענתה של "שירביט" בתגובה לתקשורת, לפיה המשפחה לכאורה מנהלת נגדה קמפיין בעשרות אלפי שקלים, נחשף אדם ומדגיש: "מעולם לא נעשתה כל פעילות אינטרנטית נגד החברה ושמה לא הוזכר. עד כה, נעשה רק גיוס חברים ושותפים לעבודה שלנו, כדי שכשיגיע הרגע, נוכל לעשות בידע וביכולות שלהם שימוש" אמר ל-mako וטען כי כל פעילותו נעשית ותעשה בהתנדבות בלבד, "מעולם לא שילמו לי, וגם לא יישלמו לי שקל", אמר.

שחר גרינשפן, בקרוב בת 14, נדרסה כזכור על-ידי נהג שיכור שבוע לפני בת המצווה שלה, ונותרה במצב הכרתי מינימלי (דרגה אחת אחת יותר מזו המוגדרת כצמח). הנהג, מרק פטריק, הורשע והודה שנהג בהשפעת אלכוהול, אך במסגרת הסדר טיעון פסק לו בית המשפט עונש של 600 שעות של עבודת שירות וקנס של אלף שקלים. כעת, לאחר שדרשה "שירביט", המבטחת את פטריק, להעריך את תוחלת חייה של שחר בטרם ייקבע סכום הפיצויים, ובעקבות סירובה של משפחת גרינשפן לדבר, קבע בית המשפט המחוזי בפתח-תקווה כי הצדדים יפנו לגישור.

שחר גרינשפן (צילום: חדשות 2)
"לא מוכנים שיקצבו את חייה". שחר גרינשפן לפני התאונה|צילום: חדשות 2
ביום ב' (22.11) בתגובה שהעבירה חברת הביטוח "שירביט" לטענות המשפחה נטען: "לאחרונה נודע לחברת הביטוח כי משפחת גרינשפן מעסיקה, לכאורה, בשכר קבוע שנאמד בעשרות אלפי שקלים איש מקצוע שמבצע עבורם פעילות תוכן אינטרנטית ענפה, שמטרתה הכפשת חברת הביטוח". עוד הוסיפה החברה בתגובתה כי "הפעילות מתבצעת באמצעות יצירת מאות תכנים שלילים שמפורסמים תכופות בעשרות בלוגים ברחבי הרשת. חלקם נפתחו לצרכי המטרה וחלקם עושים שימוש בכלים טכנולוגיים ומערכות קיימות המאפשרות זאת".

אולם, כעת מנהל הקמפיין המיועד עבור שחר נחשף ומסביר: "לאחר פסיקת בית המשפט פנתה אליי חברת המשפחה ואמרה לי: 'אנחנו המומים מהפסיקה והיינו רוצים את עזרתך להביא לידיעת הגולשים איך אפשר לשנות אותה'. אני אבא לילדה והסיפור הזה מזעזע אותי, אז הסכמתי ונתקלתי בהענות רבה במיוחד בקרב קהילת משווקי האינטרנט", אדם מספר.

כבר באותה עת טענה המשפחה שחברת הביטוח הערימה עליהם קשיים ולכן צורפה גם החברה כחלק מהקמפיין המתוכנן. לדבריו, לאחר שהחל בגיוס שותפים למטרה, פנתה אליו המשפחה בבקשה שיחדל מפעילותו ולא ייחל בקמפיין. "המשפחה ביקשה שנעצור את כל התהליכים כי חברת הביטוח רוצה להגיע איתם להסכם, ואז הסיפור נדם".

בימים אלה, בשל חוסר ההסכמה בין "שירביט" ומשפחת גרינשפן, חזר אדם לשקוד על הפרויקט להפצת תוכן אינטרנטי "המטרה שלי היא להבהיר לציבור איך מתנהלת חברת הביטוח", הוא אומר ומסייג את דבריו, "אנחנו מתחילים לעבוד. אם הגישור יסיים את הפרשה בימים, בשבוע או בשבועיים הקרובים, מה טוב. הקמפיין ייגנז. אם לא ייסגר דבר, הקמפיין מבחינתנו ייצא לדרך".

לקצוב את חייה של שחר

איתי אדם - מנהל הקמפיין של משפחת גרינשפן (צילום: איתי אדם)
"אם הגישור לא יסיים את הפרשה, הקמפיין מבחינתנו ייצא לדרך". איתי אדם|צילום: איתי אדם
לאחר שסירב ד"ר עופר קרן, מנהל יחידת שיקום של תל השומר, והמומחה הרפואי שמינה בית המשפט, לתת מענה לשאלת תוחלת חייה הצפויה של שחר, הפנתה השופטת אסתר דודקביץ' את הצדדים לגישור והיא צפויה למנות מומחה חדש בנושא.

"הם רוצים פשוט לקצוב את החיים של שחר ואומרים שבמצבה תוכל לחיות משהו כמו 12 שנים", אומרת נחמה גרינשפן, אמה של שחר, "לטענתנו ולטענת אחרים, עם הטיפול ששחר מקבלת, היא יכולה לחיות גם חיים שלמים".

כיום, שחר מואכלת דרך הפה, מועמדת על הרגליים ומתקשרת באופן מינימלי. את הטיפול הדרוש היא מקבלת בביתה, ולכן זקוקה לתנאים המתאימים לכך. "אנחנו מתכוונים לנסות להגיע להסכמה בגישור. כל מה שאנחנו רוצים כרגע הוא לסגור את התיק כמה שיותר מהר", אומרת נחמה.

מחברת "שירביט" נמסר: "החברה מעולם לא התכחשה לאחריותה הביטוחית, מעולם לא טענה טענות כנגד מעשי המשפחה ומעולם לא הערימה קשיים בטיפול הנדרש בתיק מורכב שכזה ורק הביעה אמפתיה והזדהות.

בפועל, קיבלה עד כה המשפחה מחברת הביטוח מעל 475 אלף שקלים בארבעה תשלומים, שכבר נפדו. כמו בתביעות אחרות, בהן מצב הנפגע דומה למצבה של שחר, מבקשת חברת הביטוח, כמקובל, כי בית המשפט ימנה מומחה לקביעת תוחלת החיים הצפויה לשחר. המטרה בבקשה היא לקבל מידע שיסייע לצדדים להבין ולהעריך נכונה כיצד נדרש להתנהל בתיק זה.

חברת הביטוח הציעה, לשלם את כספי הפיצויים, על ידי תשלום חודשי קבוע (שאותו יפסוק בית המשפט). מדובר במנגנון תשלום ידוע ומוכר, שקבע המחוקק, הידוע כ-'תשלום עיתי', אותו תשלם חברת הביטוח לשחר לכל משך חייה, ככל שיאריכו! יש להכיר בעובדות ובמצב המשפטי ולא ייתכן כי יבוצע כנגדה קמפיין מתוכנן, הפורט על נימי הרגש ומסתיר באופן מניפולטיבי את העובדות ואת הפעולות שננקטו".