"לוי משך לו ולאשתו דיווידנד במיליונים, אבל סירב לחתום על הסכם שהיה מעלה שכר העובדים בשקל וחצי"|צילום: חדשות 2

טור שפרסמה יו"ר מפלגת העבודה, שלי יחימוביץ', בעיתון דה מרקר, בעקבות הויכוח שהתגלע בינה ובין הפרשן הכלכלי, נחמיה שטרסלר, פתח צוהר לסיכסוך נוסף של יחימוביץ', הפעם עם רמי לוי, בעל רשת שיווק השיקמה. סכסוך שהפך בימים האחרונים למסכת של האשמות הדדיות. 

בטור ניסתה להוכיח יחימוביץ' את עמדתה על ידי הצגת מעסיקים כמו לוי, שעובדים אינם מאוגדים, כלא הוגנים. "שטרסלר בכוונה מכנה אותם 'הוועדים השמנים', ולא רואה בני אדם: פועל שכר מינימום ליד פס הייצור של תנובה, קופאית מעונה ממזרח ירושלים שהראיס מטיל אותה בפתח ההאנגר של רמי לוי אביר העוף בשקל, ושלדידה אפילו שכר מינימום הוא חלום", כתבה והוסיפה, "על מי מגן שטרסלר? על רמי לוי, שמשך לו ולאשתו דיווידנד ושכר במיליוני שקלים, אבל סירב לחתום עם ההסתדרות על הסכם שהיה מעלה את שכר הקופאית בשקל וחצי".

ההסכם אליו התייחסה יחימוביץ' הוא ההסכם הקיבוצי לשיפור תנאי העובדים בשכר מינימום שחל עד 2010 על רשתות השיווק הגדולות, מגה ושופרסל, בלבד. בהחלטה, שקיבל אז משרד התמ"ת, ביוזמתם של ההסתדרות ולשכת המסחר, נקבע כי ההסכם יורחב ושיפור תנאי העסקת העובדים יחול על כלל העובדים בענף המזון. בעקבות היוזמה, הגישו בעלי רשתות השיווק הפרטיות, ביניהן לוי, בקשה דחופה לבג"ץ לביטול צו ההרחבה להסכם השכר הקיבוצי. הבקשה נדחתה והיום אותו הסכם חל על כלל העובדים בענף.

"שימכור עוף בשקל, אבל למה על חשבון העובדים?"

אין תמונה
רמי לוי: "לא התנגדתי להסכם, להיפך"

בתגובה לדברים פרסם לוי טור משלו ובו הוא יוצא נגד יחימוביץ' וטוען כי מעולם לא התנגד להרחבת ההסכם הקיבוצי. "את פוגעת ולצערי לא אומרת אמת", פנה ישירות ליחימוביץ'. אך הוויכוח ממש לא הסתיים שם. לתמונה נכנסו אתמול גם גורמים מקרב הסתדרות העובדים.

"טענתו של רמי לוי כאילו אימץ את ההסכם בחדווה היא קישקוש מקושקש", אומר היום איל מלמה דובר ההסתדרות ל-mako, "הוא היה ראשון המתנגדים להסכם הזה. לא רק שניהל קמפיין תקשורתי ועטף אותו בשקרים תוך ניצול בורות הציבור בתחום, כמו הטענה שהעובדים שלו יצטרכו לשלם דמי חבר להסתדרות אם יכללו בהסכם, אלא הוא התייצב בעצמו לוועדה המייעצת של צו ההרחבה כדי להטיל את כל כובד משקלו ולהתנגד. כמובן שאחר כך, כאשר ראה שהתדמית שלו עלולה להיפגע הוא בעצם הסכים ובלע את הצפרדע הזאת. אני לא בטוח שבלעדי יחימוביץ' וכמה אחרים שיצרו לו בעיה בתדמית הוא היה מקבל בסופו של דבר את ההסכם, אז שלא יבלבל את המוח".

"כולנו בעד שימכור עוף בשקל, אבל רק שזה לא יבוא על חשבון שכר העובדים", מוסיף מלמה, "לוי הוא כבר לא בעל מכולת בשוק מחנה יהודה. הוא למעשה טייקון".

לוי: "כל האמירות שלהם שקריות ופופוליסטיות" 

רמי לוי (צילום: חדשות)
"בושה שאני מעסיק 4000 עובדים?"|צילום: חדשות

רמי לוי מצידו, ממשיך לטעון כי מלמה ויחימוביץ' מסלפים את המציאות וכי הוא מצידו בכלל תמך בהעלאת שכר המינימום. "כל האמירות שיחימוביץ' ואייל מלמה הפנו כלפי הן שקריות ופופוליסטיות", אמר היום, "יחימוביץ מייצגת את הוועדים הגדולים ושואבת משם את הונה הפוליטי על חשבון החלשים. היא וההסתדרות, כאילו גוף אחד הם. לא רק שלא התנגדתי להסכם, אלא הצעתי להגדיל את שכר המינימום ב-50%, לפחות בענף שלנו. התייצבתי בוועדה המסדרת כדי לשפר את עמדות של החלשים ולא להסתפק בתנאי ההסכם הקיבוצי". 

לטענה כאילו הוא למעשה טייקון שסירב תחילה להעניק את הזכויות לעובדיו המשתכרים בשכר מינימום השיב: "האמירות האלה מרושעות. זאת בושה שלאדם יהיה עסק שמעסיק 4000 עובדים ועתיד לייצר עוד 2000 מקומות עבודה בשנת 2013? האם אי פעם לקחתי שקל ממישהו? כשלקחתי דיבידנד השקעתי אותו כדי לייצר מקומות עבודה. אני מציע לשאול את עובד הסתדרות כמה מרוויח ראש ועד אצלהם. יחימוביץ' לא מתביישת לכנות אנשים שקמים בבוקר כדי להתפרנס עבדים. הכינויים האלה הם שמבישים אותם", הוא אומר.

"לוי רחוק שנות אור מהדימוי האבירי שהוא מאמץ לעצמו"

במטה הכלכלי של יחימוביץ', לא מתרגשים מלוי. "הוא רחוק שנות אור מהדימוי האבירי שהוא מאמץ לעצמו", אומרים שם, "על פי הדוחות הכספיים שלו, הונו מוערך במעל למיליארד ש"ח. הוא ואשתו משכו דיבידנדים של כ-200 מיליון שקלים. העובדים כלל לא זכו ליהנות מפירות אלו ונותרו עם תנאי העסקה מינימאליים ביותר. לוי מתפאר בכך שהוא בעד העלאת שכר המינימום, אך היה הראשון להתנגד לצו הרחבה, שמשמעותו העלאת שכרם של העובדים העניים ביותר ב-2 ש"ח. אמירתו האלטרואיסטית לפיה הוא בעד העלאת שכר העובדים היא צינית ומקוממת, שלא לומר מרושעת. הרשת של לוי רווחית ביותר והוא יכול להעלות את שכר המינימום גם מבלי להמתין למחוקק".

"כשלוי מציג את העובדים כמי שצריכים להיות אסירי תודה בכל בוקר על שכר המינימום שלהם, הוא שוכח לציין שחלק מעובדיו הם עובדי קבלן, שרובם לא מצליחים לשרוד יותר משנה ושמדובר בעובדים שעתיים. כל אלו צורות העסקה אשר שוללות מהם תנאים סוציאליים הוגנים. מוטב ללוי שיעשה בדק בית יסודי כי הדימוי של האביר על הסוס הלבן הוא דימוי שמתנפץ אל מול המציאות המרה שבה חיים העובדים ברשת שלו".