חשמלאי מתקן ארון חשמל (תמונת AVI: עדי רם, חדשות)
חברת החשמל מפנה למשטרה,שמפנה לחברת החשמל. ארכיון|תמונת AVI: עדי רם, חדשות
לפני כחודשיים זיהה א', בחור בן 36, המתגורר ביפו, שאחד משכני הבניין מתחבר באופן בלתי חוקי למונה החשמל של חדר המדרגות וגונב חשמל מהדיירים. מונה צריכת החשמל אישש את חששו – משימוש חודשי ממוצע של 35 קוט"ש זינקה הצריכה בחודשיים האחרונים למעל 600 קוט"ש לחודש וחצי, מה שעשוי להגדיל את חשבון החשמל של דיירי הבניין בכמה מאות שקלים. מה אתם הייתם עושים? מבקשים מבעל הדירה לבדוק את העניין? פונים למשטרה? ניגשים לחברת החשמל?

א' מספר שכבר ניסה כבר את הכל והרים ידיים. "לפני כמעט חודשיים ראיתי את השכן מתעסק עם חבר בארון החשמל. לאחר מכן, השכנים האחרים ואני הבחנו בחיבורים מאולתרים של חוטי חשמל עטופים בניילון המחוברים לביתו", א' מספר, "בעקבות ניסיון עבר לפנות לאותו שכן בנושאים אחרים, בהם הוא התברר כאדם אלים, החלטנו לפנו ישירות לבעלת הדירה ממנה הוא שוכר, אך היא התנערה מאחריות וביקשה שנפתור את הבעיה בעצמנו".

גניבת חשמל ביפו (צילום: mako)
ארון החשמל בבניין ביפו|צילום: mako
השכנים בבניין בשכונה ביפו אכן עשו כדבריה ופנו לחברת החשמל, שם מחזיקים אמנם קו טלפון מיוחד שמטרתו מסירת מידע על גניבת חשמל, אך גם שם לא ידעו להשיב על פנייתם. "אחרי לפחות 6-7 שיחות איתם הם הסכימו לשלוח מישהו שיבדוק את המצב", מספר א', "לאחר שהנציג קבע שלא מדובר בחיבור חשמל מסכן חיים, הוא הסביר שזוהי לא אחריותם והפנה אותי למשטרת ישראל".

תלונה בעילום שם? גם זה בעייתי

א' ושכניו גם פנו למשטרה וביקשו להגיש תלונה בעילום שם, לדבריו מתוך חשש שהשכן המדובר יחליט להתנקם: "הסברתי להם שאף אחד מהשכנים לא מוכן להתעמת עם העבריין הזה. הם הסבירו שאי אפשר להגיש תלונה בעילום שם והסבירו שגם אם אגיש תלונה בשמי, אצטרך אסמכתא שאכן מדובר בגניבת חשמל מטעם חברת החשמל". 

גניבת חשמל ביפו (צילום: mako)
החוטים המבצבים מחלון הדייר|צילום: mako
א' חזר ופנה לחברת החשמל, אך לצערו נציג החברה שוב השיב פניו ריקם והסביר כי אין באפשרותו לתת מסמך שכזה. "ניסיתי אפילו לפנות לחשמלאים מוסמכים פרטיים בבקשה שיספקו לי אסמכתא כזאת, אבל אף אחד לא רצה לקחת חלק בדבר ולהיקרא במקרה הצורך להעיד במשטרה. פניתי גם לשיטור הקהילתי אבל דבר לא השתנה מאז".

א' לא וויתר עד היום. בהקלטות שהוא מעביר שומעים את נציג חברת החשמל מסביר כי לא מדובר בחיבור מסוכן, אך כש-א' מבקש התחייבות על כך שלא תפרוץ למחרת שריפה בבניין בעקבות זאת, מסביר הנציג כי יצטרך לשלוח אדם מוסמך יותר כדי לאשר את. בעקבות פניית mako, מסבירים בחברת החשמל כי הם אינם יכולים לעשות דבר בנידון. במשטרת ישראל מסבירים כי הנושא נמצא בבדיקה. 

מחברת החשמל נמסר בתגובה, כי "מונה החשמל במקום משקף, למעשה, את צריכת החשמל של חיבור החשמל של הרכוש הפרטי שבבעלות דיירי הבניין, כך שאם קיים חשד כי אחד מדיירי הבניין עושה שימוש בחיבור זה לצרכים אחרים שאינם חלק מהצריכה המשותפת של דיירי הבניין, על הדיירים לפנות לחשמלאי מטעמם לבדיקת הנושא ולהגשת תלונה למשטרת ישראל כמתחייב במקרים של גניבה, ככל אירוע פלילי אחר(לחברת החשמל אין אפשרות לקבוע זאת שכן מדובר ברכוש הפרטי של הדיירים ואין זה בסמכותה לעשות כן). למרות רצוננו לסייע, לצערנו, אין בידיה של חברת החשמל להתערב בנידון".

ממשטרת מחוז תל-אביב נמסר: "השוטר הקהילתי אשר נותן שירותי משטרה לתושבי השכונה פגש במתלונן ורשם את פרטי האירוע שבנדון. החומר הועבר להמשך טיפול חקירות מרחב יפתח".