התפטרותו של שר הפנים גדעון סער טרפה מחדש את הקלפים בהחלטה שעוררה את זעם התל אביבים, בנוגע לסגירת המרכולים בשבת. אמנם מועצת העירייה כבר הגיעה לפשרה, במסגרתה המרכולים והפיצוציות ייפתחו באופן מדורג, אבל בימים הקרובים נדע סופית מה יעלה בגורל פתיחת המרכולים בשבת בעיר.
בדקנו מה התרחישים האפשריים:
אישור התיקון לחוק כבר בשבוע הבא
לפני כחודשיים מועצת עיריית תל אביב אישרה תיקון להצעת חוק העזר העירוני הקיים, לפיו כמות בתי העסק שיקבלו אישור לפתוח בשבת יעמוד על 165 בלבד לעומת כ-320 שפתוחים כיום.
לשר סער ניתנו 60 יום, שיפוגו ב-13 באוקטובר, לקבל את ההצעה או לדחות אותה ולקבל החלטה אחרת. עד אז, כל החנויות בתל אביב פתוחות בשישי ובשבת והפקחים רשאים שלא לאכוף את החוק עד לקבלת החלטה סופית של בג"ץ.
אם לא תתקבל החלטה, חוק העזר העירוני ייכנס לתוקף
במידה ושר הפנים לא יקבל החלטה עד ליום שני הבא, תיקון חוק העזר העירוני שהתקבל במועצת העיר יפעל באופן אוטומטי.
הגשת הצעה מחודשת מצידו של סער
"נכון לעכשיו כל האופציות פתוחות, כולל הצעת התיקון לחוק שאישרה מועצת העיר תל אביב. קיימת אפשרות שהשר גם ידחה את ההצעה או יאשר סעיף כזה או אחר ויגיש הצעה חדשה משלו. כל העניין הזה נמצא בשלבי גיבוש סופיים", אמר ל-mako גורם במשרד הפנים.
לדברי אותו גורם, השר סער יקבל את ההחלטה בעצמו, כך שהשר שיחליף אותו לא יוכל לשנות את החלטתו שתהיה מעוגנת בחוק. "השר נוטה לאמץ חלקים גדולים מהתיקון להצעת החוק של העירייה, אבל עד שאין מסמך סופי בעניין והחלטה שאמורה להימסר לבג"ץ האופציות פתוחות", ציין אותו גורם.
פנייה של עיריית תל אביב לבג"ץ
סגן ראש עיריית תל אביב, אסף זמיר מסביר, כי על פי חוק העזר המתוקן "בשאר 70 בתי העסק שלא יישארו פתוחים באופן קבוע נעשה הגרלה או תורנות שבתות, כך שבעצם הפגיעה בעלי העסקים היא קטנה יחסית לטעמנו".
לדבריו, במידה והשר סער ידחה את התיקון, העירייה ככל הנראה תגיש בג"ץ, אם אכן תהיה פגיעה קשה בבעלי העסקים.
מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "העירייה נחושה להסדיר את פתיחת העסקים המוגבלת כפי שהוצעה. במידה שלא תאושר ההצעה על ידי שר הפנים תשקול העירייה את צעדיה בהתאם. במקביל נמשכת האכיפה בהתאם להנחיית בית המשפט".
ממטה המאבק של העסקים הקטנים ובעלי המכולות נמסר כי, "המאבק אותו אנו מנהלים, הוא לא מאבק פוליטי אלא מאבק ערכי, כנגד ההפרה הבוטה של חוקי העבודה והמנוחה, וכנגד המציאות המעוותת שגורמת לניצול ולהחלשת העסקים הקטנים בעיר ולפגיעה קשה באנשים העובדים. מעבר להגיון הבריא ולאחריות החברתית, בג"צ אמר את דברו חד משמעית, וכל מי שישב בראשות משרד הפנים, לא תהיה לו בררה אלא לקבל החלטה שתאסור מסחר קמעונאי בשבת".