המרוויחים

שאול מופז (תמונת AVI: mako)
שאול מופז|תמונת AVI: mako
שאול מופז

יו"ר קדימה ניצל ברגע האחרון מטבח העם שצפוי היה להיות במפלגתו לו היו 28 חברי הכנסת שלה מתמודדים בפריימריז על 11 מקומות כפי שניבאו לה הסקרים האחרונים. גם ממשבר המנהיגות בקדימה הצליח מופז להימלט ברגע האחרון, כשהחליט להיכנס לממשלת אחדות עם נתניהו וליברמן. לעומתו, חברי הכנסת של קדימה נראים כעת מגוחכים מתמיד, לאחר שהצטרפו ללא תמורה לליכוד, בלי שהם יכולים להשפיע באמת על סדר היום. יוצא מן הכלל הוא חבר הכנסת הטרי יובל צלנר, שהושבע אתמול לקדנציה שהיתה אמורה להיות בת יום אחד, וקיבל במתנה שנה וחצי.

אהוד ברק

לא ברור אם שר הביטחון וארבעת חברי הכנסת של סיעתו היו חוצים את רף אחוז החסימה בבחירות לו היו מתקיימות בספטמבר השנה. מפלגת העצמאות זכתה כעת בעוד שנה וחצי של שקט ושעה שקדימה היא סיעה בת 28 מנדטים שמיוצגת בממשלה על ידי שר אחד ללא תיק – שאול מופז, סיעת העצמאות המונה חמישה חברי כנסת בלבד מיוצגת בממשלה על ידי ארבעה שרים – ברק, שימחון, וילנאי ונוקד.

אריה דרעי (צילום: mako)
אריה דרעי|צילום: mako
אריה דרעי ואלי ישי 

מהרגע שהחליט אריה דרעי שהוא מתמודד בבחירות הקרובות, בין אם ברשימה עצמאית ובין אם בתוך ש"ס, הפך מעמדו של השר אלי ישי פחות יציב. המצב החדש מעכב את חזרתו של דרעי למשחק ומספק לאלי ישי לפחות עוד כמה חודשים של חסד. דרעי מצידו היה מגיע לא מוכן לבחירות לו היו מתקיימות בספטמבר. דחיה של שנה וחצי משחקת גם לטובתו.

דני דנון

חבר הכנסת היחיד בסיעת הליכוד שהצביע נגד ההסכם עם קדימה, שב וממתג את עצמו כאופוזיציה לנתניהו, כמנהיג הרלוונטי של הימין והמתנחלים בכנסת.  מיתוג שכזה ודאי יעזור לו בבחירות עתידיות וגם במוסדות המפלגה.

המפסידים

שלי יחימוביץ' 

4 דקות עם שלי יחימוביץ' (תמונת AVI: mako)
שלי יחימוביץ' |תמונת AVI: mako

עדיף היה ליושבת ראש העבודה שהבחירות יתקיימו בספטמבר. הסקרים הראו כי מפלגת העבודה עשויה לזכות ב-18 מנדטים, עוד לפני שהחלו הקמפיינים, כלומר מפלגת העבודה היתה עשויה להכפיל את כוחה ואף יותר. אבל יחימוביץ' תוכל לנצל את המצב החדש לטובתה: המצב החדש שנוצר כעת בכנסת, פוליטיקה דו גושית: ליכוד מול עבודה, ימצב את יחימוביץ' ראש בראש, עין בעין מול ראש הממשלה בנימין נתניהו ובתקופה הקרובה היא וגם יו"ר מר"צ זהבה גלאון תוכלנה לגרוף אליהן תומכים ממאוכזבי יאיר לפיד. יחימוביץ' תצטרך בתפקידה החדש כיושבת ראש האופוזיציה לחרוג ממנהגה ולהתבטא גם בנושאים מדיניים בטחוניים. 

יאיר לפיד

ארבעה חודשים בדיוק עברו מאז הודיע יאיר לפיד על פרישתו מהגשת "אולפן שישי" של חדשות 2 לטובת הקמת רשימה שתתמודד בבחירות. הסקרים ניבאו לו לעיתים מספר דו ספרתי של מנדטים, עוד בטרם הציג את הרשימה שהרכיב. עכשיו אם לא יהיו הפתעות (והפתעות יכולות להיות) יצטרך לפיד המובטל להתמודד עם דחייה של שנה וחצי, המומנטום שהשיג ילך לאיבוד, הוא כבר לא יהיה השחקן החדש. בנוסף, אם ממשלת נתניהו – מופז אכן תצליח להציג חלופה לחוק טל, האג'נדה של לפיד עשוייה להתייתר ולהפוך למיושנת.  לפיד כתב לפני שעה קלה באיגרת לפעילי מפלגתו: "28 מנדטים התפנו היום במרכז המפה הפוליטית. הם יכולים להיות שלנו.... המטרה אולי התרחקה קצת, אבל היא גדלה בהרבה".

משה (בוגי) יעלון 

בוגי יעלון|צילום: רויטרס

הרמטכ"ל של הליכוד יצטרך מעתה לחלוק את תפקיד המשנה לראש הממשלה עם רמטכ"ל נוסף, שאול מופז שמונה גם הוא לתפקיד ויהיה חבר בכל הפורומים הביטחוניים. (אמנם גם השר סילבן שלום הוא משנה לראש הממשלה, אבל יחסיו העכורים של שלום עם ראש הממשלה נתניהו מרחיקים אותו גם ככה מהתיקים הבכירים ומהחלטות חשובות). שאיפתו העיקרית של יעלון היא תיק הביטחון. זו היתה שאיפה קלושה מלכתחילה כיון שההערכות היו שברק ימונה לתפקיד שר הביטחון אחרי הבחירות, אולם עם ביטולן של הבחירות, התפקיד מתרחק מיעלון עוד יותר.