הסטודנטים זועמים: לפטר את המרצה. ארכיון (צילום: החדשות 2)
סטודנטים בישראל. לא רק מדעי הדשא|צילום: החדשות 2

עומס של ילדים בכיתות, מחסור במורים ושעות לימוד, ובתי ספר שמזניחים את לימודי הליבה הם רק חלק מהתלונות שנשמעות בשנים האחרונות לגבי מערכת החינוך בישראל. אך למרות כל התלונות, מחקר חדש של ה-OECD (הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי) מציב את ישראל במקום השני במדד המדינות המשכילות ביותר בעולם.

על פי המחקר, ממוקמת ישראל במקום השני בעולם בכל הנוגע לאחוז האנשים המשכילים במדינה. מדד ה-OECD מצא כי לא פחות מ-46 אחוזים מתושבי ישראל הם בעלי השכלה גבוהה (תואר ראשון לפחות). ישראל, שהצטרפה למדינות ה-OECD לפני כשנתיים היא בעלת תוצר מקומי גולמי נמוך יחסית, כ-7,000 דולרים מתחת לממוצע, אך למרות זאת, אחוז מסיימי התיכון בישראל הוא מהגבוהים בעולם ועומד על כ-92 אחוזים, כ-8 אחוזים יותר מהממוצע של שאר המדינות החברות ב-OECD.

בכך, ישראל הצליחה לעקוף מדינות מתקדמות ומבוססות בהרבה ממנה כמו ניו זילנד, ארה"ב ויפן, בה ל-45 אחוזים מהתושבים הם בעלי השכלה גבוה. במקום הראשון ברשימה ניצבת קנדה, בה ל-51 אחוזים מהאוכלוסיה יש השכלה גבוהה. מחברי המחקר צופים כי בעקבות אישור חוק חינוך חינם מגיל 3 צפוייה ישראל אף להגדיל את שיעורי המשכילים בתחומה בעתיד. חברי ה-OECD אישרו כי "חינוך איכותי מגיל צעיר מוביל בהכרח לביצועים טובים יותר בהמשך הלימודים".