"הבנתי שאם אני הגעתי למצב שאני רוצה להתאבד, למרות שאני לא עשיתי שום דבר רע, שרון דן הוא זה שצריך לרצות למות ולקבל עונש. לא אני. הוא צריך לשלם", היא אומרת, בקול נלהב ומאושר, "לפי החוק הקיים היום, שרון חשוד שעבר רק על החוק להגנת הפרטיות, אבל מבחינתי זה אונס. זה רצח של הנפש שלי. כל העולם ראה אותי עירומה ובמצב הכי אינטימי שיש. אחרי שהתחזקתי הבנתי שאני רוצה להיפגש עם חברי כנסת ולעשות שינוי בחוק. רציתי שאנשים שעושים מעשים כאלו ייענשו כעברייני מין, שייקבלו עונש מאסר ושבכלא יקבלו יחס על עברייני מין. אני רוצה שלהבא אנשים ידעו שזה מה שמצפה להם".
מי שאחראית על המהלך ויזמה את שינוי החקיקה היא חברת הכנסת החדשה מטעם יש עתיד, יפעת קריב, שזוהי הצעת החוק הראשונה שלה: "את ההחלטה ליזום שינוי בחוק קיבלתי עוד במהלך מערכת הבחירות. הסיפור של הבחורה נגע לליבי ומיד קלטתי את הסבל שלה, חומרת המקרה וההשלכות על עתידה. באותו הזמן, לא ידעתי כלל אם אבחר לכנסת, אבל ידעתי שאני רוצה לפעול למיגור התופעה המכוערת של הפצת סרטונים בעלי אופי מיני ללא הסכמה. אני רואה בתופעה זו עבריינות מין לכל דבר ועניין והיא צריכה להיות מוגדרת כך על פי החוק.
הדבר המרכזי בתיקון לחוק מניעת הטרדה מינית קובע שעבירות אלו בעצם יהפכו את האשמים לעברייני מין שדינם עד חמש שנות מאסר, ואל הקורבן יתייחסו כאל קורבן של הטרדה מינית והטיפול יינתן באופן מותאם מהרגע הראשון ולא יהפוך למסכת התעללות חוזרת, כפי שקורה במקרה זה".
"הפגישה לא הייתה פשוטה וישנם רבדים רבים לתהליך השיקומי והטיפולי שהיא חייבת לעבור, על מנת להצליח לחזור לשגרה כלשהי, לצד תיקון החקיקה והטיפול במקרה מול המשטרה ובית המשפט. היה לי חשוב לשתף אותה, ולהבהיר שיש לה חלק מרכזי בהחלטתי לתקן את החוק, ובזכותה ייתכן שבעתיד יהיה לרשויות בישראל כלים טובים יותר להתמודד עם תופעות אלו. זאת, לפני הגשת התיקון וכמובן לפני התקשורת, היות שיש לה חלק מרכזי בהעלאת הנושא לסדר היום הציבורי. הדבר השני שקרה במקביל, הוא ההליך הטכני של ניסוחים אחרונים של הצעת החוק, חתימת חברי הכנסת, גיבוש תמיכה והנחת החוק על שולחנה של הכנסת".
איך ההיענות? מי כבר חתם?
"אני חייבת לציין שההיענות לתיקון שהצעתי הפתיעה אפילו אותי. ראשית יש מודעות מאוד גבוהה בקרב חברי הכנסת לנושא ההטרדה המינית בכלל וכל מי שדיברתי עימו הכיר את המקרה ואת חומרתו. לתיקון לחוק הצטרפו וחתמו חברי כנסת מכל סיעות הבית, נשים וגברים: מיש עתיד, מרצ, הבית היהודי, התנועה, העבודה, רע"מ-תע"ל. מספר לא מועט של חברי כנסת אף ביקשו לקחת חלק פעיל בקידום כל תהליך החקיקה ובבדיקה לעומק של חוק מניעת הטרדה מינית וחוק העונשין.
חמש שנות מאסר לעובר על החוק
זקס יודעת שתיקון החוק, לכשיעבור בקריאה ראשונה שנייה ושלישית, לא ישפיע על ההליך המשפטי הצפוי להם, אך בכל זאת מברכת על השינוי הצפוי, "אף חוק לא עובד רטרואקטיבית, ומן הסתם ייקח עוד זמן רב עד שהחוק ייכנס לתוקפו, אבל לפחות יש כאן הרגשה טובה מאוד של י' שאמנם לא יכלה למנוע את מה שקרה לה, אבל שמחה שאולי זה יעזור לבנות אחרות בעתיד. כמו כן, היום קיבלתי תשובה שלילית לבקשתנו להעביר את התיק מטיפול תחנת המשטרה המקומית לתחנה מרחבית. אם החוק הזה היה כבר בתוקף, הרי שהיחס שלהם היה אחר. בינתיים אנחנו נרגשים מההרתמות חברי הכנסת, וזה מרגש לראות שכולם שמחים להצטרף להצעת החוק, ממש מכל הקשת הפוליטית, כולם מבינים שזו תופעה שלילית ופוגענית ויש לעצור אותה" .
>> חוסר האונים של המשטרה מול הסרטונים האינטימיים: "מכת מדינה"