יש מסמך? לשכת התעסוקה, ארכיון (צילום: חדשות 2 ארכיון)
מספר שיא של 16,000 איש שפוטרו ביולי|צילום: חדשות 2 ארכיון
גל הפיטורים הגיע אליכם. הוזמנתם לשימוע, קיבלתם מכתב פיטורים ונפלטתם משוק העבודה. בשורות הבאות תלמדו שגם אם זה מרגיש כמו סוף העולם, המציאות מלמדת שברוב המקרים, אפשר לעבור את זה בשלום.

בחודש יולי נרשם שיא של שלוש שנים במספר המפוטרים – 16,000 איש נאלצו לעבור את החוויה הלא נעימה הזאת, והתחזיות בתחום האבטלה אינן אופטימיות. בעבור מי שנאלץ להצטרף לצד העגום של הסטטיסטיקה הזאת, הנה המדריך המלא למפוטר הטרי.

דלת נסגרת דלת נפתחת

אתם הולכים לשמוע את המשפט הזה הרבה בזמן הקרוב. לרוב בצירוף "לא נורא", או "אולי עדיף ככה".  נכון זה הדבר האחרון שבא לכם לשמוע עכשיו, אבל יש אמת בדבר, אבל לפני שאתם שוקעים, כדאי לשמור על ראש פתוח. "בדרך כלל מתייחסים לפיטורים כמו אסון גדול שקורה, אבל סטטיסטית זו התקופה הכי משמעותית בצמיחה של האדם מהסיבה הפשוטה שלרוב, גם כשהחיים מתנהלים בצורה שאנחנו ולא אוהבים, אנחנו לא עושים שום דבר עד שלא מחליטים בשבילנו", מסביר הקואצ'ר הלאומי אלון גל.

אין תמונה
"לפיטורים מהעבודה יש גם צדדים חיוביים". אלון גל
"הדבר הראשון שצריך לעשות או לנסות ולזכור שזו 'ברכה' משמיים. זו הזדמנות טובה לעשות חשבון נפש, להתסכל פנימה והצידה, לנהל שיחה עם אנשים, לבדוק מה נכון, מה מתאים ואיפה החלומות שלי נמצאים. אז הטיפ הראשון הוא ההתייחסות למצב והגישה. הטיפ השני הוא בתחום העשיה. אחד הדברים שקורים למפוטרים הוא שלוקח להם הרבה זמן עד שהם מתחילים עשיה משמעותית לכיוון כלשהו. הבעיה היא שזה כמו כושר גופני, כל דקה שאתה מחוץ למגרש ולא עושה כושר – מקשה מאוד על החזרה, אז צריך לשבת לקחת יום-יומיים לנשום ולעכל ואז לבנות תכנית פעולה. לא משנה לאיזה כיוון - או חזרה לעבודה מוכרת, או למצוא כיוון חדש, תכינו תכנית ברורה – אני קם בבוקר ועושה מה? השיממון  ממכר וקשה לקום משם.

"הדבר השלישי והאחרון הוא הערכות פיננסית – צריך לקחת בחשבון שחודש חודשיים לא מכניסים כסף הביתה. אנשים לא עושים כלום, נכנסים למינוס ופותחים את הקופה הלא נכונה, כי הם נלחצים. צריך לחשוב קדימה, באיזה מקורות אני משתמש, האם אני צריך תמיכה מהסביבה, איזו תמיכה אני צריך. למי שאין מקורות תמיכה- צריך לזכור – אין דבר כזה אין עבודה, לפעמים אין עבודה במה שאני רוצה, אבל עבודה יש. צריך לשאול האם אני יכולל הרשות לעצמי לקחת כמה חודשים כדי לעשות חקירה לכיוון חדש, ואם לא עושים מה שצריך. לא יושבים בבית ומחכים שהמינוסים יגדלו, קמים ומכניסים כסף הביתה".

חותמים בלשכה

מספר המובטלים מוסיף לרדת (צילום: חדשות 2)
"חשוב להתייצב בשירות התעסוקה סמוך להפסקת העבודה"|צילום: חדשות 2
לשכת התעסוקה/ אבטלה תלוי איך מסתכלים על זה, היא חבל הצלחה משמעותי שיכול לאפשר לכם, במידה ואם זכאים, חבל נשימה ארוך לעכל ולחפש עבודה בלי לחץ קיומי. זה לא מצריך הרבה, רק התמודדות קלה עם הביורוקרטיה הישראלית (שעשויה להתגלות כיותר נעימה ופשוטה ממה שחשבתם), ביקור חד פעמי במוסד לביטוח לאומי וביקור שבועי בלשכה. אז איך עושים את זה, להלן המידע:

 1. צעד ראשון: סורו ללשכה!

במידה והייתם שכירים (עצמאים לא זכאים לדמי אבטלה) סורו מיד ללשכת התעסוקה הקרובה לביתכם, "חשוב מאוד להתחיל להתייצב בשירות התעסוקה סמוך להפסקת העבודה, אדם שפותח פער בין סיום עבודתו לתחילת ההתייצבות עלול לאבד את הזכאות שלו", מסבירה שוש בר, מנהלת תחום האבטלה במוסד לביטוח לאומי, "חוץ מזה כל עוד לא נרשמת בשירות התעסוקה החוק לא מכיר בך כמובטל, ופרק הזמן שחלף בין סיום העבודה לתחילת ההיתיצבות זה פרק זמן שלא תקבל עליו גימלה". רק אחרי שנרשמתם בלשכת התעסוקה, קיבלתם פנקס ואישור התייצבות תוכלו לגשת למוסד לביטוח לאומי ולהתחיל במסע המסורבל לבירור זכאותכם. "שירות התעסוקה מחפש לך עבודה והביטוח הלאומי משלם לך דמי אבטלה בתקופה שבה אתה מחפש עבודה", מסבירה בר, "לביטוח הלאומי יש מדריך שנמצא גם באתר האיטרנט וגם כאיגרת, והוא מכיל עשרה צעדים פשוטים, טיפים ורמזים לכל מה שאדם צריך לעשות עד שהוא מוצא עבודה חדשה".

2. צעד שני:  מי זכאי, למה וכמה.

"כדי להיות זכאי לדמי אבטלה – על פי חוק בעברכם הקרוב חייבים להיות בין 300 ל-360 ימי עבודה", מסבירה בר, "או בחודשים, עליכם להוכיח שעבדתם בלפחות 12 מתוך 18 החודשים האחרונים. זה כרטיס הכניסה לזכאות. כמה כסף וכמה זמן זה משתנה בהתאם לגיל ולהרכב המשפחה כפי שנלמד בהמשך". לפני שממשיכים חשוב להבהיר עניין אחד הנוגע ללשכת התעסוקה, מה שקובע הם לא רק מספר הימים עליהם תהיה זכאי לקבל קצבת אבטלה, אלא מספר הימים שלאחריהם מותר לפקיד ההשמה בלשכה להפנות אותך לכל עבודה, גם אם אינה תאומת את ניסיונך וכישורייך. כלומר אם הינך בעל רקע באילוף אריות אסייתיים, אחרי מספר ימים מסויים ומשתנה, עליך להרשם לכל עבודה שיציעו לך. לא תפנה לעבודה שהציעו לך – לא תקבל יותר קצבה. 

  • צעירים עד גיל 25  – זכאים לתשלום בעבור 50 ימי עבודה, אולם בתוך 14 יום יאלצו לפנות לכל עבודה שתוצע להם.
  • בטווח הגילים של 25 – 28 – זכאים הצעירים ל-67 ימים, אולם בתוך 30 יום יאלצו לפנות לכל עבודה.
  • בין גילאי 28 ל-35 – הזכאות עומדת על 100 ימים, ובתוך 60 יכול הפקיד להפנות לכל עבודה.
  • אם הינכם בני 35 עד 45 – אתם זכאים ל138 ימים, ומכאן ואילך על הפקיד חובה למצוא לך עבודה ההולמת את כישורך, השכלתך והמקצוע שלך.
  • מי שנפלט לשוק האבטלה מעל גיל 45 זכאי למכסת הימים המקסימלית – 175.

תורים ארוכים מחוץ ללשכת התעסוקה. ארכיון (צילום: חדשות 2)
סכום ותקופת דמי האבטלה נקבעים לפי גיל ושכר לפני הפיטורים|צילום: חדשות 2
במידה ולדורש העבודה יש 3 תלויים, כלומר אישה שלא עובדת או ילדים, מספר ימי הזכאות קופץ ונע בין 138 ל-175 ימים.

כמה כסף, אתם בוודאי שואלים, וגם כאן יש כמות משתנים מבלבלת, מומלץ לקרוא בקפידה את האינפורמציה באתר האינטרנט של המוסד לביטוח לאומי ולשים לב לכל האותיות הקטנות.

"צעירים מתחת לגיל 28 מקבלים את האחוז הנמוך ביותר – רמת שכר נמוכה ב-25% מאלו שעברו את סף הגיל הזה", מסבירה בר, "כאשר המדרגה הגבוהה ביותר עומדת על 80% מתוך ממוצע המשכורות האחרונות שלך. באתר יש מחשבונים, כך שבלחיצת כפתור כל אחד יכול לקבל אומדן. בעיקרון, ככל שהשכר שלך יותר גבוה, דמי האבטלה שלך באחוזים יהיו נמוכים. הגרוע ביותר הוא במקרים שמגיעים למקסימום – הסכום הגבוה ביותר שניתן לדמי אבטלה הוא 8,619 שקלים לחודש, כך שגם אדם שהרוויח 25,000 שקלים בחודש וגם אדם שהרוויח מעל ל-35,000 אלף לחודש יקבל את אותו הסכום. צריך להבין שדמי האבטלה הינם גמלת קיום לצורך חיפוש עבודה, ולכן החוק מחייב את הזכאים להתייצב בלשכת התעסוקה מדי שבוע למטרת חיפוש עבודה".

3. צעד נוסף - הבנקאי שהפך לקונדיטור

דלאל הקונדיטוריה (יח``צ: אור גץ)
לשכת התעסוקה מציעה גם קורסים שונים, בהם גם קורס קונדיטורים|יח``צ: אור גץ
ומה עם הקורסים? לשכת התעסוקה מציעה מגוון רחב יחסית של קורסי השלתמות או הסבה מקצועית כגון: קלדנות, ראיית חשבון, טכנאי סאונד, קונדיטוריה ועוד. "אחד הכלים שעומדים לרשות שירות התעסוקה כדי להגדיל את הסיכויים של המובטל למצוא עבודה זה לשלוח אותו להכשרה או הסבה מקצועית, אלא שהשינוי שעשה משרד האוצר צמצם מאוד את הזכויות של המובטלים שבוחרים ללמוד בקורסים הללו", מספרת בר, "בעבר היה ניתן להתחיל לקבל דמי אבטלה ואחר כך להרשם לקורס, בסך הכל לוקח זמן למצוא קורס מתאים וגם לחכות שהוא ייפתח. כיום, יש לך את מכסת ימי האבטלה ואם הם מסתיימים באמצע הקורס למשל, לא תוכל להמשיך להכניס כסף באותה התקופה. אלו קורסים טובים בעלות מינימאלית, אך הם מחייבים ולא מאפשרים לך להתרפנס מעבודה אחרת במקביל. גזירה נוספת בעניין הזה, היא גובה דמי האבטלה לנרשמים לקורסים – שיורד ב-30 אחוז".

בנוסף כדאי לדעת שיש חשיבות מרובה לתדירות ההתייצבות, אדם שלא יתייצב פעם אחת ביום ובשעה שנקבעו לו על ידי פקיד ההשמה, יאלץ לסבול מדחיית התשלום. כלומר סך ימי הקצבה לא ייפגע, אבל בעדר התייצבות אחת יתפרש כאילו לא התייצבת שבועיים ובאותו החודש תקבל שכר נמוך משמעותית. 

אם מאסתם בבטלה ואתם רוצים לצאת לעבוד, אלא שהעבודה שמצאתם משלמת שכר נמוך מזה שאתם מקבלים מהביטוח הלאומי, בר חושפת נתון שיגרום לכם להבין שמדובר בעסקה משתלמת לכל הצדדים: "קייף סעיף בחוק שלא הרבה מודעים אליו, אבל הביטוח הלאומי ישלים את השכר, כך שבסופו של דבר השכר ממקום העבודה, פלוס ההשלמה שתקבל מהביטוח הלאומי ייצא גבוה יותר מקצבת האבטלה שקיבלת. שווה לחפש עבדוה בשכר נמוך, ככה גם תצא לעבוד שזה כבר טוב, ושנית בכיס שלך יהיה יותר כסף מאשר אם היית רק מקבל קצבה".

ואם כבר לבד אז שיהיה בתנועה

גבר ואישה מנהלים ראיון עבודה (צילום: Ryan McVay, GettyImages IL)
בחברות ההשמה יכינו אותך לריאיונות העבודה|צילום: Ryan McVay, GettyImages IL
בישראל יש לא מעט חברות השמה וכוח אדם, שעשויות לעזור לכם במציאת העבודה החדשה בכמה דרכים. "חברת השמה זו חברה שתפקידה זה לתת שירותים בכל עולמות התוכן של שוק העבודה", מסבירה מורן לוין  מנהלת משאבי אנוש ב"חבר- הון אנושי", "החל מבניית קורות חיים והתאמה ממוקדת שלהם, דרך היכרות והכנה עם תהליכי מיון כגון ראיונות עבודה, מרכזי הערכה, דינמיות קבוצתיות וכו. אלו תהליכים שנדרשים בהם יכולות שיווק אישיות גבוהות, וכמובן שאנחנו מציעים מאגר משרות גדול ורחב. היתרון הגדול שאנחנו מציעים זה למידת נקודת המצב של המגייס, בדיוק כמו שבדייטים אנחנו רוצים לדעת מה הצד השני חושב ומה בא לו לשמוע, אז להבין מה המראיין חושב ומה הוא מחפש".

בחבר, כמו גם בחברות השמה אחרות, יש מגוון של קורסים שהם מציעים למי שנרשם אליהן, שאמורות להפוך אתכם למועמד האולטימטיבי לכל משרה. בינתיים לוין מציעה כמה טיפים חשובים במירוץ למשרה הבאה: " קודם כל קורות חיים הם מסמך שיווקי, זאת ההדמנות הראשונה שלנו לעשות רושם טוב ולכן הם צריכים להדגיש חוזקות, להיות מאוד ממוקדים ומסודרים ברמה החזותית וברמת התוכן. שנית, גם חיפוש עבודה הוא עבודה – כדאי להשתמש בכל הכלים וכל המשאבים שיש לנו לטובת המטרה (קשרים אישים, הפייסבוק ורשתות חברתיות, אתרי הדרושים ועוד) ולהקדיש למשימה כמה שעות בכל יום. שלישית, חשוב לזכור שזה תהליך שיכול לקחת זמן וצריך להיות סבלנים אופטימים ולשמור על מוטיבציה שהיא אחד הגורמים המשמעותיים הנבדקים בתהליכי מיון. ואחרון, לעשות שיעורי בית, להכיר את המקום החדש, ללמוד כמה שיותר עליו ועל התפקיד אליו את מיועד ולהבין מה זה מרכז הערכה, מה זה ראיון אישיותי וכו".