יורם קניוק (צילום: חדשות 2)
לא מעוניין לעמוד בפני מצב בו טורים שהוא כותב לא מתפרסמים. יורם קניוק|צילום: חדשות 2

לפני כשבועיים כתב הסופר והפובליציסט, יורם קניוק, טור לעמוד הדעות של ynet. בטור הוא הביע חוסר אמון בדרכו של יאיר לפיד בפוליטיקה. קניוק הופתע לגלות שהטור הראשון שכתב לאתר זה נגנז על-ידי העורך. הוא הודה לעורך ynet בנימוס, הסביר שאינו מוכן לאפשרות שטורים שיכתוב לא יפורסמו וחזר לפרסם את טוריו בעמוד הדעות של וואלה כפי שעשה בעבר.

הטור של קניוק התייחס להכרזתו של יאיר לפיד על כניסתו לפוליטיקה ועל פרישתו מהגשת אולפן שישי. לפיד, שעזב את משרתו בחדשות ערוץ 2 בשל ההחלטה, הצליח דווקא לשמר את משרתו ככותב טור שבועי במוסף שבעה ימים בידיעות אחרונות. בין עורך העיתון ללפיד סוכם שהטור יעסוק בעניינים אישיים ולא בעניינים הפוליטיים, אולם בעיתון אפשרו לפוליטיקאי הטרי לפרסם טור אחד שיסביר את ההחלטה שלו לבחור בדרך החדשה.

מי מבקר את לפיד? מי "מאתרג" אותו?

הקרב הבא של לפיד - על התואר (צילום: חדשות 2)
תסמונת גניזת הטור של קניוק היא מקרה יחיד וחד פעמי?יאיר לפיד|צילום: חדשות 2

כמעט חודש לאחר ההכרזה של לפיד החלטנו לבדוק כיצד הוא מסוקר באמצעי התקשורת והאם העיתון שבו הוא כותב מדי שבוע יבקר אותו כמו שיבקר כל פוליטיקאי אחר. האם תסמונת גניזת הטור של קניוק היא מקרה יחיד וחד פעמי או שמדובר בתופעה רחבה יותר של "אתרוג" הפוליטיקאי הטרי?

חברת buzzilla לניטור וניתוח תוכן אינטרנטי ערכה את הבדיקה עבורנו ובחנה את סיקורו של לפיד באתרי חדשות ברשת מיום ההכרזה על הצטרפותו לפוליטיקה ועד ליום ה-29 בינואר.

ynet מסקרים את לפיד כמעט כפול מכל אתר חדשות אחר

מהבדיקה עולה כי כמות הכתבות שהתפרסמו ב-ynet בנושא כניסתו של לפיד לפוליטיקה הייתה כפולה מסיקורו כמעט בכל אתר אחר: ynet עם 127 כתבות ומאמרים, nrg מבית מעריב עם 74 כתבות, הארץ עם 64 כתבות, אתר החדשות של ערוץ 10 - נענע 10 עם 63 כתבות, גלובס עם 55 כתבות, mako עם 27 כתבות ואתר וואלה עם 9 כתבות.

18 אחוזים מתוך הכותרות שעסקו בנושא ב - ynet  היו חיוביות, לעומת שבעה אחוזים בלבד שהציגו ביקורת כלפיו. שאר הכותרות  הוגדרו כניטרליות. 

גם באתר האינטרנט של עיתון מעריב (nrg) פורסמו יותר כותרות חיוביות מאשר כותרות שליליות. 15 אחוזים מתוך הכותרות בנושא לפיד הציגו כותרות ביקורתיות, לעומת 19 אחוזים מהכתבות בנושא שנשאו כותרות חיוביות.

61% מהכותרות ב"הארץ" שליליות, רק 9% באתר של "ידיעות"

לפיד - סנטימנט בכלי התקשורת (צילום: mako)
צילום: mako

עם הודעת הפרישה מאולפן שישי והכניסה לפוליטיקה, אמצעי התקשורת התמקדו בעיקר בהתייחסות ללפיד "האיש", מידת התאמתו לפוליטיקה ונכונות הצעד שעשה. עם הזמן החלו להתפרסם גם ידיעות המטילות בו דופי ואיתן גם פרשת קיצור הדרך ללימודי הדוקטורט של לפיד.

לפי חשיפת עיתון הארץ לפיד התקבל למסלול הלימודים באוניברסיטת בר-אילן בניגוד להנחיות הקבלה מטעם המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג).

כמות הכותרות השליליות הרבה ביותר הופיעה באתר הארץ. כשני שלישים מהכתבות באתר שעסקו בלפיד הציגו ביקורת כלפיו. 17 אחוזים מתוך הסיקור הכללי של הנושא עסק בפרשת הדוקטורט שלו, שנחשפה בעיתון. אך מחצית מהסיקור התייחס להתנהלותו הפוליטית.

מי עסק ברכילות? מי התמקד במצע?

לפי הנתונים, הדיון על מצעו של לפיד, שטרם נחשף לציבור, מופיע בעיקר באתרים ynet והארץ. ההתייחסות למצע ב-ynet נוטה להיות חיובית יותר. האתר שימש כבמה לטורי דעה של לפיד, ציטט פוסטים חיוביים מפרופיל הפייסבוק שלו ולא התייחס כמעט לפוסטים ביקורתיים של הגולשים. תלונות הגולשים על תגובות שהוסרו מהעמוד הרשמי של לפיד וחסימת גישתם של אחדים לעמוד, כשהתעורר שם דיון על יחסו של לפיד לשימוש בסמים קלים, אלה לא זכו כמעט להתייחסות ב- ynet. מן הצד השני, התייחסות הארץ לנושא, נטתה להיות שלילית וביקורתית. 

גם פרשת האיומים על חיי לפיד, שסוקרה באתרי החדשות בצורה ניטרלית, הוצגה ב-ynet בהרחבה יחסית (19 אחוז מתוך כלל הסיקור בנושא), פי שניים מאחוז הסיקור ב-nrg ופי שישה מסיקור הפרשה בהארץ. 

הארץ היה האתר היחיד שלא התייחס כלל לרכילויות בנושא לפיד כמו ביקוריו במועדון הגנקי. ב-ynet רק שלושה אחוזים מתוך הכותרות עסקו ברכילות אודות לפיד שנגעו לחייו האישיים. נענע 10 הרחיב יותר מכל אתר אחר בנושאים אלה: 16 אחוז מתוך כלל הכתבות בנושא לפיד עסקו ברכילות.

ב-ynet סירבו להגיב לנתונים. גם יורק קניוק ביקש לא להתייחס לנושא.