אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
יש אפשרות שההכרעה תתפשט לערים נוספות|צילום: חדשות 2
החלטתו של שר הפנים, גדעון סער, לסגור את המרכוליות והפיצוציות בשבת בתל אביב מעוררת זעם רב בעיר ובכלל. אבל מה שיותר תמוה בנוגע להחלטה, הוא העובדה שההחלטה תחול אך ורק בתל אביב, ולא בערים אחרות, שגם בהן פתוחים בתי עסק בשבת, לרוב באין מפריע.

החלטתו של השר סער היא בעצם יישום של החלטת בית המשפט מלפני ארבעה חודשים. בעלי העסקים הקטנים בתל אביב עתרו בטענה שהם אולצו לסגור בשבתות. זאת, בעוד הרשתות הגדולות פועלות בעין מפריע מה שפוגע, לטענתם, בהכנסותיהם.

גם החלטת עיריית תל אביב לחוקק חוק עזר עירוני, שישאיר את המצב על כנו לא ריצתה את שר הפנים, שראה בכך הפרה של החלטת בית המשפט. "המקרה של תל אביב הוא ייחודי. השר פעל על פי החלטת בית המשפט, הוא לא אהב את החלטת עיריית תל אביב ל'הכשיר' את המצב הקיים, שכן הוא עדיין פוגע בעסקים הקטנים שסגורים בשבת", מסביר לנו מקורב לשר. "במשך שנים רבות העירייה לא אכפה את החוק כראוי ואין לה אלא להלין על עצמה, אפילו בית המשפט קבע שהאכיפה של העירייה הייתה בבחינת עצימת עיניים. השר פועל על פי חוק ובהתאם להחלטת בית המשפט".

לדבריו, נכון לעכשיו ההחלטה מתייחסת אך ורק לתל אביב, אבל יש אפשרות שהעניין יתפשט לערים נוספות. "יש חוק עזר, הרשויות המקומיות מחויבויות ליישם אותו. אם ישנם עסקים בערים השונות שמרגישים שהם נפגעו מכך שהם סגורים בשבת ורשתות אחרות פתוחות ויפנו לבית המשפט אז, כמו במקרה של תל אביב, השר יתערב". 

בעקבות החלטתו של השר סער, בעלי חנויות שיפתחו בשבת למרות האיסור, יקבלו קנס של 730 שקלים, צו סגירה לעסק והגשת כתב אישום. בבית המשפט יוכלו להטיל על בעלי העסקים קנס נוסף של עד 3,600 שקל.

אז למה למהר ולהחליט על סגירת החנויות רק בתל אביב? לדברי גורם במשרד הפנים, ברגע שבעלי עסקים הסגורים בשבתות וממוקמים מחוץ לתל אביב יגישו גם הם עתירות לבית המשפט, קיים סיכוי גדול מאוד שבתי המשפט יפעלו על פי ההחלטה שהתקבלה בנוגע לעיריית תל אביב. במצב כזה השר יוכל להפעיל את סמכותו נגד הרשויות ולהורות גם להן על סגירת המרכולים והפיצוציות.

"נעשה קופה יפה מהתל אביבים"

בעלי הפיצוציות מחוץ לתל אביב לא מודאגים ואפילו מרוצים, "אני מעריך שאחרי מה שקרה בתל אביב יגיעו תושבים רבים אליי ואל עוד כמה פיצוציות מעטות שפתוחות בשבת לעשות קניות", אמר ל-mako אבי, בעל פיצוציה ברמת גן. " משתלם לי לשלם את הקנס של ה-730 שקלים. אני חושב שנעשה קופה יפה מהחבר'ה התל אביבים".

שלומי, בעל פיצוציה מבאר שבע כואב את כאבם של חבריו: "אצלנו אין שום אכיפה, אין שום פקח שמסתובב פה בשבת. יש לי לקוחות שמכניסים לי כסף טוב, אז למה לסגור. גם אם היו קנסות לא הייתי סוגר. אני מרחם על בעלי המרכולים בתל אביב שהולכים להפסיד המון כסף בגלל החלטת השר", טוען שלומי.

AM:PM (יח``צ: דוד פרץ)
בתל אביב סגור, ברמת גן פתוח|יח``צ: דוד פרץ
גם בראשון לציון, חיפה וירושלים בעלי המרכולים ימשיכו לפעול כרגיל על בסיס אי אכיפת חוק העזר העירוני. יניב בעל קיוסק בבירה מספר שהוא לא מהסס לפתוח בשבתות. "יש פה ציבור חילוני גדול שאי אפשר לפגוע בו ויש לו צורך לעשות קניות במהלך השבת. הפקחים באים לפי מצב הרוח, פעם כן ופעם לא, עדיין יש לי קליינטים רבים שמגיעים לקנות בשבת כי חלקים גדולים בעיר סגורים. גם אם היה פה חוק כמו בתל אביב הייתי פותח את הקיוסק".

ברשת המרכולים AM:PM מפעילים בתי עסק הפתוחים בשבת גם בתל אביב וגם מחוצה לה. מנכ"ל הרשת עידו מור מסביר לנו היום, ש"אם נאלץ לסגור את הסניפים בתל אביב בעקבות החלטת בית המשפט אז ניישר קו בעניין הזה, אבל שאר הסניפים מחוץ לתל אביב יפעלו כרגיל. על פניו זה מוזר שתל אביב כן ושאר הערים בישראל לא, אבל אני מעריך שבסופו של דבר החלטת השר תיושם בכל הרשויות בישראל, זה אולי ייקח עוד כמה חודשים אבל זה מה שיקרה".

ברשת בוחנים בינתיים אפשרות להגיש עתירה לבג"ץ נגד החלטת השר או לחלופין להצטרף לעתירה שתגיש עיריית תל אביב בעניין.

>> סגן ראש עיריית תל אביב אסף זמיר נגד גדעון סער - אל תגעו לנו בעיר

>> לפיד נגד סער: "החלטה לסגור המרכולים בת"א בשבת - תמוהה"

>> סגירת המרכולים בשבת: המדריך המלא