מחקר חדש מגלה שאף פעם לא מאוחר להפסיק לעשן ולהקטין את ההשלכות הבריאותיות של הסיגריות על תוחלת החיים שלנו. מהמחקר העולמי עלה, כי בעוד מעשנים שמעולם לא הפסיקו לעשן מאבדים לפחות כעשור מחייהם, אלו שמפסיקים בין הגילאים 35-44 יקבלו בחזרה תשע שנים. מי שיספיק לעשן בין הגילאים 45-54 יקבל שש שנים בחזרה ומי שמפסיק לעשן בין 55 ל-64, ירוויח ארבע שנים נוספות לחייו. הפסקת העישון לפני גיל 35 מוחקת לחלוטין את העשור שצפוי להתקזז מהחיים כתוצאה מעישון.
בשורות משמחות? כן, אבל לא עד הסוף. "מעשנים צעירים לא צריכים לטעות ולחשוב שהם יכולים לעשן עד גיל 40 ואז להפסיק בלי השלכות בכלל", אומר פרבט ג'ה, אפידמיולוג במרכז לחקר הבריאות העולמי בטורונטו שהוביל את המחקר החדש, "זאת, בשל הסיכונים לסרטן ריאות ומחלות נשימה אחרות שעשויות לצוץ שנים אחרי שמעכתם את הבדל האחרון".
העלייה בתוחלת החיים לאחר הפסקת העישון נובעת מכך שהסיכון למחלות מחלות ריאות ושבץ יורדים במהירות לאחר הפסקת העישון. שתי המחלות, שהן תוצר לוואי של הטבק, נגרמות כתוצאה מבעיות קרישה בעורקים, הליך שיכול לחזור לאור במהירות עם הפסקת העישון. עם זאת, את הנזק שנגרם לריאות יותר קשה לרפא: "הסיכון לסרטן ריאות אינו נעלם וכך גם הסיכון למחלות בדרכי הנשימה", מסביר ג'ה, "אבל הסיכונים הקשורים בהתקף לב ולשבץ פחות או יותר נעלמים".
רק 26% מהגברים המעשנים עוברים את גיל 80
בעוד המחקר מספק חדשות טובות למפסיקים, הוא מספק חדשות רעות מאוד לאלו שהחליטו להמשיך. מעשנים שהשתתפו במחקר מתו מוקדם בשיעור של פי שלושה מאחוז האנשים שמעולם לא עישנו. רק 38% מהנשים המעשנות ו-26% מהגברים המעשנים הצליחו להגיע לגיל 80. לעומת זאת, 70% מהנשים שמעולם לא עישנו ו-61% מהגברים שמעולם לא עישנו, הגיעו לגיל הזה יחסית בקלות.
ממחקר דומה שנעשה בתחום עלה, כי בעוד בעבר חשבו שהשפעת העישון על נשים נמוכה יותר כיום מבינים שההשלכות הן אותן השלכות. "ככל שדור ה'מד מן' הולך ומתבגר, הסיכונים בקרב נשים מעשנות הולך וגדל", מסביר מיכאל ת'ון מאירגון הסרטן האמריקני. ואליו מצטרף סטיבן שרדר, מומחה לבריאות באוניברסיטת קליפורניה שאומר, "חשבנו שנשים הן בסיכון מופחת למחלות מעישון, אבל זה לא אומר שזה נכון עכשיו. הניחוש שלי הוא שבשנים הראשונות, נשים לא עישנו כמו גברים בגלל הסטיגמה. עכשיו הן מעשנות כמו גברים ומתוך כך גם חולות כמו גברים".