אין תמונה
פרופ' בני מוריס

במאמר חריף שהתפרסם במגזין ה"ניוזויק" האמריקאי ביום א' (ה-11.9) מתאר ההיסטוריון הישראלי, פרופסור באוניברסיטת בן-גוריון בני מוריס, את תחלואייה של מדינת ישראל. תחת הכותרת: "האם הגיע סופה של ישראל?" מתאר ההיסטוריון הוותיק את גסיסתה לכאורה של המדינה ומפרט את כל חולייה הפוליטיים, המדיניים והחברתיים של ישראל. על דפי אחד המגזינים בעלי התפוצה הרחבה ביותר בארצות-הברית חוזה פרופ' מוריס גלים של אלימות פלסטינית. הוא מדגיש כי זאת תהייה רק טיפה בים מתוך האיום החיצוני על ישראל מקרב מדינות ערב ואיראן, המתווסף על האיום הפנימי מקרב המוני האזרחים הישראלים המוחים, שפצחו בהפגנות הגדולות ביותר שידעה המדינה אי פעם. 

"נתניהו מורח 'משחות ביורוקרטיות' על החוליים הכלכליים של ישראל, אך הן יישטפו ויהפכו בלתי רלוונטיות בגל האקטיביזם והאנטי-ציוניות של הפלסטינים שיגאה בעקבות יזמת הפלסטינים לכונן מדינה משלהם", כותב פרופ' מוריס, אחד מהוגי המושג "ההיסטוריונים החדשים", הבוחנים את ההיסטוריה של המזרח התיכון מנקודת מבט פוסט-ציונית. עם זאת, מגדיר עצמו פרופ' מוריס כציוני. "אני מסתייג מכותרת שניתנה למאמר. הכותרת אינה מבטאת את מה שתיארתי בגוף הטקסט", מדגיש פרופ' מוריס. 

"ישראלים רבים חוששים שהמדינה הולכת לאבדון"

פרופ' מוריס מפרט את הבעיות הפנימיות בישראל שחלקן עלו פעם אחר פעם כחלק מהמחאה בארץ: "לפני למעלה מ-50 שנה, קיוו מנהיגי ישראל, ובראשם דוד בן-גוריון, שהם מקימים דמוקרטיה סוציאלית עם כל הגינונים השוויוניים המתבקשים. ישראל הזו כבר לא קיימת. משבר קיומי פנימי עמוק הגיע. הוא נובע בחלקו מאופייה המשתנה של המדינה: יותר ימנית, יותר מגבילה, הרבה פחות ליברלית והרבה פחות שוויונית", כותב ההיסטוריון. הוא מוסיף כי "ישראלים מתונים רבים חוששים שהמדינה הולכת לאבדון. המעמד השליט בישראל, לרבות בנימין נתניהו, אהוד אולמרט ואהוד ברק, נהנים מחיי מותרות, והתחושה היא שהם מנותקים מהמציאות".

פרופ' מוריס ממשיך ומתאר את יוקר המחייה בישראל, את בריחת המוחות מהמדינה."20% מהישראלים (ו-15% מהיהודים בישראל) חיים מתחת לקו העוני. "בעוד שהעשירון העליון גורף 31% מכלל ההכנסה בישראל נטו, מקבל העשירון התחתון 1.6% בלבד. בשנה שעברה התקבלה ישראל להיות אחת מ-32 מדינות ה-OECD, כעת היא ממוקמת באחד המקומות האחרונים (יחד עם ארה"ב ומקסיקו) במדרג החלוקה השוויוניות של עוגת ההכנסות הלאומית".

הכותב מעלה גם את השד הדתי וטען כי "התושבים רואים שחלק גדול מדי מהעוגה הלאומית ניתן למתנחלים בגדה המערבית ולחרדים" הוא מסביר ומדגיש כי קבוצה זו זוכה ל כוח פוליטי והטבות כלכליות. כמו כן, מצביע פרופ' מוריס גם על נושא המיעוט הערבי הדתי בישראל המזדהה עם "בני-דודיו" הפלסטיניים וקורא לישראל להפטר מהגדרתה כמדינה יהודית.

ההיסטוריון מעלה בהמשך את נושא כיבוש השטחים שמחוץ לגבולות 67' וטוען כי ישראל "היא עדיין דמוקרטיה לאזרחיה, יהודים וערבים, אך היא אינה דמוקרטיה כלפי 2.5 מיליון הערבים החיים תחת כיבוש למחצה בגדה המערבית ו-1.5 מיליון הערבים החיים תחת מצור למחצה ברצועת עזה", הוא כותב ומבקר את ישראל על ש"מאז כיבוש הגדה והרצועה, ב-1967, לא השכילה ישראל לסגת לגמרי מהן". "ייתכן שהערבים נושאים בחלק גדול מהאשם לכך", הוא כותב, "אך העובדה היא שישראל מוסיפה להחזיק בעניבת החנק סביב צוואריהם של תושבי השטחים ומוסיפה להרחיב את ההתנחלויות". בנוסף, מציין פרופ' מוריס כי הרוחות הנושבות מאנקרה, והופכות מרכזיות בקהיר, הן חלק מגרעין קשה של אנטי-ציוניות, המלווה לרוב בנימה אנטישמית. "לפני כמה חודשים ניבא ברק כי ישראל תתייצב בפני 'צונאמי פוליטי'. הנה, הוא מגיע", כותב מוריס.

באתר המגזין גרף מאמרו של פרופ' מוריס לא פחות מ-405 תגובות ו-889 הקלקות "לייק" בפייסבוק. בתגובות למאמר התפתח דיון מקיף על זכותה של ישראל להמשיך להתקיים בגבולותיה הקיימים. התגובות נעו מהתבטאויות חריפות השוללות את קיומה של "מדינת היהודים" על אדמת ישראל ועד אחרים שעומדים על זכותה ההיסטורית והתנ"כית של עם ישראל על האזור. 

"נתניהו מבודד את ישראל"

אין נתק, רק אזהרה (צילום: AP)
הביך את אובמה. נתניהו ואובמה בבית הלבן|צילום: AP

בנוסף למאמר שהתפרסם השבוע ב"ניוזוויק" הטוען למצב הבעייתי בפניו ניצבת ממשלת ישראל, גם העיתון המוערך "הניו-יורק טיימס" פרסם ביקורת חריפה כלפי ראש ממשלת ישראל. בעקבות ניצחונו של המועמד הרפובליקני בוב טרנר אתמול בבחירות לקונגרס בניו-יורק,  ביקר העיתון את נתניהו על תמיכתו ברפובליקנים והאשימו בגרימת מבוכה לנשיא ארצות-הברית, אובמה.

לפי המאמר, תמיכתו של אובמה בישראל "מעולם לא דעכה, אבל אנחנו חוששים שבנימין נתניהו, ראש הממשלה הישראלי יראה את הבחירות האלה בניו יורק כעוד סיבה להתעלמות מעצת הנשיא ויבחר לסרב לכל פשרה עם הפלסטינים. אין זה משנה עד כמה פשרה חיונית לביטחונה של ישראל". עוד נכתב במאמר כי "נתניהו היה עקשן. הוא בנה התנחלויות והאשים את הקואליציה השמרנית שלו בחוסר היכולת לגלות יותר פשרנות. באמצעות עידוד חברי קונגרס רפובליקנים, הוא הביך את הנשיא אובמה, שהפגין התנהגות יוצאת דופן של בן ברית שאפילו לא משרת את האינטרסים של ארצו שלו". 
מאמר המערכת מסכם כי "נתניהו צריך להיות מוטרד שהמדינה שלו מבודדת יותר עכשיו מהימים שבהם הוא נכנס לתפקיד. ללא משא ומתן הבדידות הזו רק תלך ותעמיק, כעת ההצבעה לקונגרס בניו יורק הופכת את המצב לאמין פחות, או ליותר מסוכן עבור לישראל".

בתגובה למאמרו של הניו-יורק טיימס מסר יו"ר צוות התגובות של הליכוד, ח"כ אופיר אקוניס כי: "לנהל מדיניות אחראית ושקולה במזרח תיכון שעובר שינויים היסטוריים זה יותר רציני ומורכב מאשר לכתוב מאמרים במנהטן. ממשלת הליכוד מנווטת את המהלכים המדיניים באחריות הנדרשת ובקור רוח, תוך שמירה על האינטרסים הביטחוניים, המדיניים וההתיישבותיים של מדינת ישראל". 

למאמר המלא בניוזוויק