צפו בסיפורים המעניינים של 6.5 לאורך השנים (צילום: רויטרס, חדשות)
"קיבלנו הודעה מהסמכות העליונה בענייני סמים בארה"ב לפיה המדיניות האמריקאית בעניין לא תשתנה"|צילום: רויטרס, חדשות
כמעט שלושה עשורים אחרי תוכנית הראליטי הראשונה בארצות-הברית, הגיעו תוכניות המציאות גם לישראל; כחודשיים לאחר השקת האייפון הראשון במעצמה האמריקאית הגיע המכשיר המתקדם גם לארץ; בליל חמישי יצאו תושבי העיר סיאטל הצפון מערבית לחגוג את הגדרת עישון המריחואנה לצריכה פרטית כחוקי במדינת וושינגטון לראשונה בהיסטוריה של ארצות הברית, אז האם בקרוב תגיע הלגליזציה גם לישראל? 

עם הבחירות לנשיאות בארצות הברית, בחודש נובמבר, הכריעו אזרחי המדינה גם בשאלות נוספות, ביניהן שאלת הלגליזציה של סם המריחואנה. במדינת וושינגטון ובקולורדו בחרו המצביעים במשאל העם בעד האפשרות להפוך את השימוש בצמח הקאנביס לחוקי.

החל מיום שישי האחרון החזקת הסם מותרת על פי החוק המקומי בוושינגטון בקרב מבוגרים בגיל 21 ומעלה, בכמות של 28.5 גרם לשימוש אישי. בנוסף, ניתן להחזיק במאכלים המכילים את הסם כמו עוגיות, בכמות של קרוב 0.4 קילו. עישון בפומבי נאסר על פי החוק החדש והוגדר כעבירה הכרוכה בקנס של 100 דולר, אך בינתיים משטרת סיאטל הנחתה  את שוטריה להסתפק באזהרה בעל-פה בלבד. נושאי המכירה והרכישה של המריחואנה טרם עוגנו בחוק ולכן אסורים במדינה עד להודעה חדשה. אך תוך כשנה נושא הרישיונות מטעם המדינה לגידול מריחואנה, עיבודו ומכירתה צפויים להיות מוסדרים בחוק.

גם בארץ אין מנוס משינוי

בישראל לא יכולים להתעלם כמובן מההחלטה בעלת המשמעות אצל האחות הגדולה במערב. ירון לרמן, יו"ר מפלגת עלה ירוק מברך היום על ההחלטה שהתקבלה בוושינגטון ומסביר שמדובר בתהליך שיגיע גם לישראל. "עד עכשיו מדובר בשתי מדינות בארצות הברית שבחרו במדיניות של אי הפללה ו-18 מדינות נוספות שאישרו את המריחואנה רפואית כחוקית. אבל זה לא קורה רק באמריקה, היום בקרב רוב העולם המערבי קיימת מדיניות של אי הפללה למחזיקי סמים לשימוש עצמי. גם אצלנו זה עולה מדי פעם לכותרות", אומר לרמן ומאמין שגם בארץ אין מנוס משינוי. "אנחנו אולי מפגרים אחרי האמריקאים בנושא אבל אני מאמין שגם אצלנו זה יקרה. ברור שהגישה הזאת תתפשט ובסוף יותר מקומות בעולם יחזיקו בגישה שמריחואנה היא בדיוק כמו אלכוהול, דורשת רגולציה והגבלת גיל, אבל אחזקה אישית היא לא משהו שהמשטרה צריכה לבזבז את זמנה עליו".

אבל בניגוד מוחלט לעמדתו של לרמן, יאיר גלר, מנכ"ל הרשות למלחמה בסמים, ממהר לצנן את ההתלהבות של התומכים בהפיכתו של הסם לחוקי. "בארצות הברית נוצר מצב מעניין שבו אחת מבנותיה של מדינה שהובילה דגל מאוד מובהק של מלחמה בסמים, מחליטה על שינוי מדיניות", הוא אומר ומסביר שלמרות השינוי הפנימי בתוך המדינה הצפון מערבית, החוק הפדרלי עדיין משחק תפקיד מרכזי, " ברגע שמשאלי העם בנושא התקבלו, קיבלנו הודעה מהסמכות העליונה בענייני סמים בארה"ב לפיה המדיניות האמריקאית בעניין לא תשתנה בעקבות ההחלטה. ארה"ב חתומה על כל האמנות של המלחמה בסמים וממשיכה להיות מחויבת להן. ההחלטה עשויה להגיע לדיון בבית המשפט העליון ובמצב כזה סביר שהחוק הפדרלי יגבר על החוק הפנימי".

צמח הקנביס (צילום: Christopher Furlong, GettyImages IL)
מתוך 100,000 שביקשו אישור למריחואנה רפואית, רק 8,000 קיבלו |צילום: Christopher Furlong, GettyImages IL
בשנים האחרונות חלה עלייה במספר צרכני הסמים בארצות הברית. גורמים בתוך הממשל ומחוץ לו קבעו שהמלחמה האמריקאית בסמים נכשלה, אך בעוד גלר מסביר כי מדובר בתמריץ לממשל אובמה שהביא לפעולות מניעה רבות יותר, לרמן מסביר כי מדובר בצעד קטן בתוך תהליך ארוך.

"רוב המדינות מחליטות בשלב הראשון על מדיניות אי הפללה ורק לאחר שרואים שלא נגרם זעזוע רב מדי, הן מאמצות מדינות שלמה של לגליזציה", הוא אומר.

לפי נתוני הראשות למלחמה בסמים 6.1 אחוזים מאוכלוסיית ישראל התנסו בשנה האחרונה בשימוש בקנאביס. גורמים אחרים טוענים למספר מעט גבוה יותר של עד עשרה אחוזים, וזאת לעומת 25% מתוך אוכלוסיית ארצות הברית. גלר, הגאה בנתונים מסביר כי "בארץ אנחנו מצליחים למגר את התופעה ולכן גם אין שום סיבה להפוך את התופעה המזיקה לחוקית".

עם זאת, טוען לרמן כי "בארץ יש 100,000 איש שביקשו לקבל מריחואנה רפואית, רק 8,000 מהם קיבלו אישור. הלחץ הגדול הזה שנוצר, יוביל בסופו של דבר ללחץ גם פה בארץ", מסכם