הוועדה המפקחת על המזון בארה"ב ידעה כבר שנים כי עלולים להיות קשרים בין פגמים מולדים חמורים לבין קוטל העשבים הכי פופולרי בתעשיית המזון המהונדס גנטית.
מחקר חדש מצא כי חברי הוועדה המפקחת ידעו כבר החל מ-1980 ש-glyphosate, כימיקל המצוי בקוטל העשבים הפופולארי, יכול לגרום לפגמים מולדים אצל חיות מעבדה. המחקר יוצא לאור חודשים אחרי שהחוקרים מצאו כי יבולים מהונדסים גנטית שרוססו בקוטל העשבים "Roundup", הכילו חומרים שגרמו להפלות בקרב חיות מעבדה.
הנדסה גנטית במזון היא למעשה שינוי מלאכותי בהרכב צמחים, כאשר מעבירים אליהם קטעי ד.נ.א מצמחים אחרים. בניגוד לתהליך של השבחת זנים, שבו משתמשים במאגר גנים השונים במקצת של אותו הזן, הרי שבהנדסה גנטית מוחדרים גנים זרים, בעיקר כדי שהצמחים יהיו עמידים יותר מפני מזיקים וכדי שיאריכו חיים. כבר מראשיתו של השימוש המסחרי במזון מהונדס גנטית, טענו המתנגדים לו שתהליך זה גורם לעמידות לאנטיביוטיקה וקשור להתפשטות וירוסים, זיהומים ואלרגיות.
במקרה של קוטל העשבים "Roundup", השינוי בצמח מתרחש כאשר מוחדרת אליו כמות קטנה של קוטל העשבים הנדון על מנת שיפתח עמידות כלפי כמות גדולה שתרוסס עליו לכשיגדל.
"עלול לגרום להפרעות קשות בבני אדם"
גם באירופה הוסתר מידע חשוב מהציבור – המפקחים בוועדה האירופית הטעו את הציבור לגבי בטיחותו של הכימיקל, אף שידעו על הסכנות ועל העובדה כי הכימיקל גורם לעיוותים מולדים כבר בשנת 2002. על פי מסקנות המחקר, הגורמים בוועדה המפקחת על 'הגנת הצרכן ובטיחות בתעשיית המזון' בממשלה הגרמנית טענו כי אין ראיות הקושרות את הכימיקל לפגמים המולדים שנמצאו.
אחד המשתתפים במחקר, פרופסור דון הובר, כתב מכתב ציבורי למזכיר משרד החקלאות האמריקאי, בו הוא דורש השעיה של היבולים המהונדסים גנטית. הובר התייחס לקוטל העשבים המפוקפק: "הדבר מתועד היטב, הכימיקל שנמצא בקוטל גרם בעבר ליותר מ-40 מחלות בצמחים. הוא מפרק את ההגנות של הצמח ומונע קשירת חומרים מזינים, דבר העלול להוביל להפרעות קשות אצל בעלי חיים ובני אדם".
על פי המחקר האחרון: "בדיקת הראיות מובילה אותנו למסקנה כי האישור הנוכחי של הכימיקל glyphosate הוא פגום ולא מהימן. יותר מכך, למדנו ממומחי הדברה כי המקרה של הכימיקל הנוכחי הוא ממש לא יחיד במינו. מדובר במגמה".
האם חומר ההדברה נמכר בישראל?
אמנם בישראל עדיין אין גידול מסחרי של זני צמחים מהונדסים גנטית בתעשיית המזון, אך יש שימוש תעשייתי בקוטל העשבים "Roundup" על עשבים, והחומר מוצע לרכישה בחנויות גינון וחקלאות ברחבי הארץ. עד כה, ישראל לא ייצרה גידולי מזון מהונדס אך היא בהחלט מייבאת מוצרי מזון מהונדס גנטית רבים שמגיעים למרכולים ורשתות השיווק שלנו מארה"ב (תירס, סויה, קנולה, כותנה ואף מזון לתינוקות).
כבר בתחילת שנות ה-90 משרד הבריאות פרסם אזהרה קצרה בנושא מזון מהונדס: "הנדסה גנטית היא חדשה יחסית ולכן לא הצטבר מספיק מידע להבטחת בטיחות האדם והסביבה". מאוחר יותר, משרד הבריאות הקים ועדה שדנה בתקנות של סימון מוצרים המהונדסים גנטית. יש לציין שהוועדה הוקמה בשנת 1997 ועדיין לא הגיעו לקביעה בנושא. בוועדה יושבים גם נציגי משרד המסחר והתעשייה ולאחרונה התגלה כי הם אלו המעכבים את ההחלטה.
לא רק שבישראל אין סימון על מוצרים מיובאים שמבוססים על גידולים מהונדסים גנטית (ועל כך, גידולים שרוססו בקוטל העשבים הנדון) אלא שבשנה שעברה נחשף כי ועדה של משרד החקלאות עשויה להתיר בקרוב גידול מסחרי של צמחים מהונדסים גנטית בישראל.
תגובת משרד הבריאות:
"החומר עבר הערכה טוקסיקולוגית בארץ על ידי הועדה הבין משרדית לאישור חומרי הדברה בחקלאות ואושר לשימוש. החומר עבר גם הערכה טוקסיקולוגית של מומחי ה-WHO, ואושרו רמות מותרות של החומר הפעיל בגידולים שונים. החומר מותר לשימוש בארה"ב ובאירופה.
בארץ החומר מאושר לשימוש על עשבייה ולא על גידולים. יש לציין שבארץ אין גידול של זנים מהונדסים גנטית.
נכון להיום, אין חקיקה המחייבת סימון של מזון מהונדס גנטית. טיוטת תקנות בריאות הציבור מזון (מזון חדש) מתייחסות ,בין השאר, לסימון מזון מהונדס גנטית . טיוטה זו נמצאת בשלבי קבלת הערות של משרדי ממשלה שונים , לאחר מכן תועבר לאישור הכנסת. עם פרסמה כתקנה יחויב גם סימון".