זירת הרצח בקריית ים, הערב (צילום: יוסי מזרחי, חדשות 2)
מקבלים נשק רק לאחר בדיקה של כל הגורמים|צילום: יוסי מזרחי, חדשות 2
הרצח המשולש שביצע אתמול המאבטח דב תגר בקריות מעלה שאלות רבות בכל הנוגע לנהלי אחזקת כלי נשק בידי מאבטחים לאחר שעות עבודתם. לפי הוראות המשרד לביטחון הפנים, על המאבטחים להשאיר את הנשק בתום יום העבודה במקום עבודתם, במקום מאובטח. עם זאת, אין אפשרות לאכוף את החוק מאחר שיש מקומות עבודה בהם האיסוף של כלי הנשק וקבלתם בתחילת יום העבודה לא מאפשר זאת.

כתוצאה מכך, אלפי מאבטחים בישראל נוהגים לקחת את כלי נשקם הביתה בסוף יום העבודה. התוצאות הרות גורל: רק לפני כשלושה חודשים מאבטח במוסדות חינוך בן 25 מבאר שבע רצח את אשתו והספר בו חשד שהיה מאהב שלה. מאבטחת בבית מלון באילת רצחה את בעלה בגלל שהקניט אותה בעת שחזרו הביתה מבילוי. במקרה אחר מאבטחת ירתה למוות במאבטח במהלך משחק באקדח והרשימה עוד ארוכה. כיום לכ-40 אלף איש בישראל יש רישיון להחזיק בנשק וזו ירידה של מאות אחוזים בהשוואה לפני כעשור.

ישראל אריאלי, קצין מודיעין לשעבר במשטרה טוען, כי בלתי אפשרי לפקח על כל המאבטחים המחזיקים בנשקים ושהמשטרה מעת לעת עורכת ביקורות כדי לבדוק את תפקודם בשטח. ״יש ביקורות שהמשטרה עורכת במוסדות חינוך, בתי חולים ומוסדות ציבור אחרים כדי לבדוק את תפקוד המאבטחים, אבל בכל בנוגע להפקדת הנשק שלהם ביום העבודה בחברות השמירה זה כבר עניין אחר שלא נוגע לעבודת המשטרה״, טוען אריאלי.

״כל מאבטח מקבל רישיון נשק לאחר שמתברר שאין לו עבר פלילי וחברות האבטחה מעבירות להם הכשרות״. הוא מסביר ומוסיף, כי אם הייתה חקיקה שכופה על חברות השמירה להורות למאבטחים להפקיד את בנשק בתום עבודתם, ולא רק נהלים, היו נמנעים מקרי רצח לא מעטים.

בלתי אפשרי לחייב מאבטחים להפקיד את כלי הנשק

גורם בכיר באיגוד חברות האבטחה והשמירה בישראל טוען, כי בלתי אפשרי לחייב מאבטחים בסיום עבודתם להפקיד את כלי הנשק בחברות. ״כשהם מסיימים לעבוד  משרדי החברות סגורות ותחנות המשטרה לא ערוכות לכך שהמאבטחים יפקידו אצלם את האקדחים בתום המשמרת. לא פעם המאבטחים מוקפצים לעבודות שמירה במהלך הלילה. בלתי אפשרי ליישם חוק או נוהל הפקדת נשק של מאבטח בסיום עבודתו״, טוען הבכיר.

לדבריו, עושים עוול ועליהום לכל ציבור המאבטחים. ״היו מקרים גם השנה שסוהרים ושוטרים רצחו בני משפחה שלהם ולא קמה כל צעקה לחייב אותם להפקיד את נשקיהם בסיום עבודתם. זו סוגיה. מורכבת שכל הגורמים הנוגעים בדבר, משטרה, משרד לביטחון פנים וחברות האבטחה והשמירה צריכים להיפגש ולדון כדי לגבש נהלים בעניין שיהיו ניתנים לביצוע״, הוסיף הבכיר. 

בתוך כך, עורך הדין של חברת האבטחה "שחף" בה עבד תגר אמר הבוקר בראיון לתכנית "מה בוער" בגלי צה"ל כי בחברה שלהם מועסקים למעלה מאלף מאבטחים כשלא כולם חמושים. "המאבטחים האלה הם חלק מהביטחון של כולנו. הרבה מהפיגועים נמנעו על ידי שומר ולא שוטר", הסביר עו"ד חכם והוסיף, כי "תגר עבר קורס הכשרה בהצלחה רק לאחרונה ואף קיבל אישור של המשטרה להחזיק בנשק. "הוא העביר אישור רפואי מרופא משפחה לפי החוק, רק ימים ספורים לפני האירוע, אין לו שום עבר פסיכיאטרי. לא תמיד ניתן לצפות את הדברים האלה. אדם שרוצה לרצוח ירצח כמו שאדם שירצה להתאבד יתאבד".