דרכון ספרדי (צילום: Tagore75, Thinkstock)
חכו עם כרטיסי הטיסה|צילום: Tagore75, Thinkstock
הבוקר פירסם הבלוגר בן סויסה בבלוג "מד בן" כי רשימת השמות של צאצאי יהודי ספרד המגורשים העשויים להיות זכאים לאזרחות הינה "רשימה שהורכבה באופן כמעט אקראי ממקורות אינטרנטיים" ש"הצליחה להפיל את אתרי החדשות המובילים בישראל".

בבלוג, ציין סויסה כי הרשימה, בניגוד למה שהיה ניתן להבין, לא פורסמה מטעם ממשלת ספרד ועל כן תוקפה כלל אינו ברור. סויסה אף סיפר כי פנה לכתובת המייל של ג'ף מלכה, חוקר גיניאולוגיה, המופיע כאחד המקורות לרשימה, ומתשובתו של מלכה עולה, כי "לא קיימת רשימה רשמית של שמות שפורסמה על ידי ממש ספרד" וכי "הרשימה המסתובבת באינטרנט הורכבה על ידי 'מישהו' משמות שהוא מצא באתר שלי ובאתרים נוספים".

גם אנחנו כאן ב-mako פרסמנו את הרשימה המפורסמת, שלא יוחסה לממשלת ספרד דווקא, והפכה לקובץ פופולרי ביותר באתרי החדשות וברשתות החברתיות. בכתבה בנושא רואיינה עורכת הדין מאיה וייס-טמיר, שהדגישה במהלך שורת הראיונות הנוספים שערכה בתקשורת אתמול, כי קריטריון השם אינו מספיק כדי לקבל אזרחות ספרדית וכי הקריטריונים המדוייקים טרם פורסמו ויפורסמו רק לאחר שהחוק המדובר יעבור באופן רשמי בספרד ועם כניסתו לתוקף.

וייס-טמיר הדגישה, כי לא כדאי לרוץ ולשלם עכשיו לעורכי דין, אלא להמתין לאישור החוק, ובינתיים להתחיל לאסוף את המסמכים הרלוונטיים, כמו תעודות לידה של ההורים, המעידים על שורשיכם ולפנות עימם בנושא לשגרירות ספרד או לעורך דין העוסק בקבלת אזרחות אירופאית לבירור ראשוני. עם זאת, הדגישה עו"ד וייס-טמיר, כי על מנת להגיש בקשה לקבלת אזרחות יידרשו המבקשים להציג תעודה מטעם הפדרציה של קהילות יהודי ספרד המאשרת את שורשיהם הספרדים. תעודה שתונפק רק לאחר שיקבעו קריטריונים ברורים לשאלה "מיהו ספרדי" – וזה לא מה שקובעת הרשימה הזאת שפורסמה בכל מקום.

ברצלונה, חוף ים (צילום: Jasper Juinen, GettyImages IL)
הו ברצלונה, ברצלונה. מתי נוכל לעבור?|צילום: Jasper Juinen, GettyImages IL

לקחנו את הערתו של סויסה לתשומת ליבנו, ובדקנו מהו אם כן מקורה של הרשימה המדוברת שפורסמה כמעט בכל כלי תקשורת אפשרי ובלבלה את כולנו, וגילינו שאכן מדובר ברשימה שאינה רשמית והורכבה על ידי אדם בשם אלכס (אלכסנדרו) סנטי פררו, מנהל מחלקת הייעוץ הגינאולוגי של ארגון "תרבות שורשים" בברצלונה, שבסך הכול ניסה להקל על חייהם של יהודים המעוניינים לבדוק אם מקור שם משפחתם הוא אכן ספרדי. לצורך כך, מיזג סנטי פררו ארבע רשימות שונות של חוקרי גניאולוגיה ספרדית ויהודית – ולהלן, הרשימה המפורסמת. בין האתרים שעליהם התבסס, ניתן למצוא אתר המוקדש לתרבות הפורטוגזית ואתר שליקט את שמות יהודים כשמקורם בעיר טולדו

בשגרירות ספרד בישראל אומרים היום ל-mako, כי ממשלת ספרד לא אימצה באופן רשמי את רשימת השמות שפורסמה כחלק מהקריטריונים הנדרשים לקבלת אזרחות ולו רק מהסיבה, שכפי שפרסמנו כבר אתמול, טרם נקבעו כל קריטריונים רשמיים מטעם הממשלה לקבלת אזרחות. 

הרשימה המוצגת בבלוג אינה מופרכת

"בהצעת החוק עצמה אין התייחסות לרשימת שמות רשמית כלשהי והרשימה עצמה לא מופיעה בו", מדגיש היום שוב בפנינו עו"ד ליאון אמיראס, יו"ר התאחדות עולי אמריקה הלטינית, ספרד ופורטוגל, "בהצעה נכתב כי במסגרת הדברים אותם צריך להגיש, נדרשות ההוכחות הבאות: אישור הקהילה היהודית של ספרד, אישור של רב ספרדי מוכר והוכחה על בסיס שם משפחתו של המבקש או על פי שליטתו בשפה שהוא חלק מהקהילה הספרדית". שוב – הרשימה המדוברת, אינה תנאי לאזרחות.

עם זאת, מדגיש עו"ד אמיראס, כי הרשימה המוצגת בבלוג אינה מופרכת. "את הרשימה פרסם מנהל מחלקת הגניאולוגיה של ארגון תרבות ספרד והיא מבוססת על רשימות שאספו חוקרי גניאולוגיה ולוקטו על ידם מרשימות שמות של האינקוויזיציה ושל מפקדי האוכלוסין  שנעשו בתקופה ההיא", הוא אומר, "כבר בדצמבר 2013, עוד לפני הצעת החוק שעלתה בסוף השבוע האחרון, כשנושא האזרחות למגורשי ספרד עלה, רשימה זאת פורסמה בעיתונות המקומית בספרד ונכתב כי סוף סוף הוכנה הרשימה הראשונה של שמות המשפחה של ספרדים המגורשים לצורך קבלת אזרחות". עו"ד אמיראס מציין כי בראייתו מדובר על רשימה שממשלת ספרד אימצה ומדגיש כי בכל מקרה, כדי לאתר את שמות המשפחה שאפיינו את יהודי ספרד בתקופת הגירוש יאותרו בשיתוף עם הקהילה היהודית.