מערכת מדפים בעלת מנגנון לשינוי גובה (צילום: האתר הרשמי)
WannaReach. מתאימים לכל סביבה|צילום: האתר הרשמי

 העובדה שמי שיושב על כיסא גלגלים לא מסוגלת להגיע למדף העליון בארון הספרים שלו לא נוהגת להטריד את מרבית יצרניות הרהיטים. גם הקשיים של לקויי הראיה לא נוטים להדיר שינה מעיניהם של המוציאים לאור.

מי שמנסה לשנות את המצב היא עמותת מילבת, הפועלת משנת 1981. העמותה ציבורית, שהוקמה ללא כוונת רווח, מנסה להקל על ההשתלבות בחברה של ילדים, מבוגרים וקשישים בעלי מוגבלויות בדרגות שונות באמצעות סביבה טכנולוגית נגישה ומותאמת.

במהלך החודשים האחרונים העמותה קיימה תחרות פתוחה למעצבים מקומיים שהציעו ופיתחו רעיונות טכנולוגיים שיוכלו לסייע לבעלי מוגבלויות. לפני מספר ימים הוכרזו הזוכים.

לתחרות הוגשו הצעות ממתנדבים של העמותה, סטודנטים מפקולטות להנדסה ועיצוב מאוניברסיטאות שונות בארץ, אנשים עם נכות, קרובי משפחה של נכים ואנשי מקצוע. בין ההצעות הכריעו שופטים חיצוניים.

"זה ארך כמה חודשים", מספרת יעל שקד ברגמן, סמנכ"לית העמותה ואחראית על התחרות. "היה שלב ארוך של פיתוח וניסוי, איתור ואפיון צרכים. אז כמובן החל השלב של מציאת פתרון טכנולוגי שיפתור למתקשים את אחת מהבעיות שעומדות בפניהם."

לזוכים ניתנו פרסים כספיים, תרומת בנק הפועלים. המקום הראשון זכה ב-10,000 שקל. המקום השני ב-5,000 שקל. המקום השלישי זכה ב-2,500 שקל. שני פרסים נוספים של 1,250 שקל ניתנו על ידי השופטים.

ברגמן מספרת שכעת שהתחרות הסתיימה, העמותה תתחיל לפעול בשיתוף עם המשתתפים כדי להפוך את הרעיונות למציאות. גם אלו שלא זכו באחד מהמקומות הראשונים, יזכו לממש את חזונם.

מקום ראשון - מדפים שמשנים גובה

מערכת מדפים בעלת מנגנון לשינוי גובה (צילום: האתר הרשמי)
WannaReach. בשם האב|צילום: האתר הרשמי

דנה יחיא- שוורצמן, מעצבת תעשייתית צעירה מתגוררת ביפו ומתנדבת במילבת, יצרה מערכת מדפים בעלת מנגנון לשינוי גובה, תחת השם "WannaReach". היא פיתחה את המוצר כמענה לצורך שראתה אצל אביה המרותק לכסא גלגלים. 

מקום שני - הקלה לאנשים עם דלקות פרקים

סדרת מוצרים לאנשים עם דלקות פרקים (צילום: האתר הרשמי)
handy. פיתרון לאמא|צילום: האתר הרשמי

רפי קרייבן, מעצב תעשייתי המתגורר באפרת, יצר סדרת מוצרים לאנשים עם דלקות פרקים, תחת הכותרת "הנדי". הוא פיתח את סדרת המוצרים כמענה לבעיה שיש לאימו החולה בדלקת פרקים בידיים ומתקשה לבצע פעולות יום יומיות. 

מקום שלישי - הופכים דף

אמצעי לדפדוף וזכוכית מגדלת להגדלת הטקסט (צילום: האתר הרשמי)
Bookey. אפשר להקריא סיפור|צילום: האתר הרשמי

אתר סהר,  סטודנטית לעיצוב תעשייתי בחולון , יצרה אביזר המשלב אמצעי לדפדוף וזכוכית מגדלת להגדלת הטקסט, תחת השם "Bookey". אתר פיתחה את המוצר בעקבות פגישה עם אישה עם מגבלה בידיים ובראיה שרצתה להקריא סיפורי ילדים לביתה הקטנה אבל התקשתה להפוך את הדפים ונזקקה לזכוכית מגדלת.

שתי העבודות שזכו בהערכת השופטים:

גינון בקלות

ערכת גינון טיפולית (צילום: האתר הרשמי)
ערכת גינון|צילום: האתר הרשמי

אורון אליאור ובן יפרח, סטודנטים לעיצוב תעשייתי בירושלים, יצרו ערכת גינון טיפולית הנגישה לאנשים עם נכות ולקשישים.

מצוקה בלי בושה

לחצן מצוקה נסתר לקשישים (צילום: האתר הרשמי)
לחצן נסתר, מצוקה גלויה|צילום: האתר הרשמי

יובל כרמל, סטודנט לעיצוב תעשייתי, יצר לחצן מצוקה נסתר לקשישים, תחת השם  "Silent help". הוא פיתח דגם של מארז חדש ללחצן המצוקה הקיים הנמצא בשימוש כיום, המאפשר הסלקה של הלחצן תחת שעון היד האישי. הרעיון הגיע בעקבות שיחה עם סבתא שלו שאינה משתמשת בלחצן מצוקה רגיל בגללה המראה שלו והסטיגמה השלילית שהוא יוצר.