מאיימים לממש את ההתפטרות. ארכיון (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
הציבור צריך לדרוש גם צדק רפואי. מחאת המתמחים|צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

במקביל לשביתת הסטודנטים לרפואה, יקיימו הערב הסטודנטים הפגנה המונית לתמיכה במתמחים, תחת השם "ישראל נלחמת על הבריאות".

ההפגנה, שתתקיים בשעה 18:00 ברחבת מוזיאון תל-אביב תקרא להצלת הרפואה הציבורית. בהזמנה להפגנה מזמינים המארגנים את הציבור "לקרוא לממשלה להפסיק להפקיר את בריאותנו". 

ההפגנה פורסמה גם בדף הפייסבוק "העם עם המתמחים" כחלק מניסיון נוסף של הקבוצה לגייס אזרחים שאינם שייכים לתחום הרפואה לתמיכה במחאת המתמחים והרופאים הצעירים ולעורר את מודעותם לסיכון עתידי כתוצאה מפגיעה ברפואה הציבורית. מעל 2,000 איש אישרו הגעתם.

"בחודש האחרון המערכת הציבורית שלנו קורסת", מדגיש אלעד בן-ארצי, מראשי מאבק הסטאז'רים לרפואה ואחד ממארגני האירוע, "התפטרותם של 700 מתמחים תוך מספר ימים רק משקפת את מימדי האסון שעלול להתרחש. בריאות הציבור מונחת על כתפיהם של המתמחים. בימים הבודדים בהם המתמחים לא הגיעו לתורנות לאחר התפטרותם, מנהלי המחלקות הם שאיישו אותן, אך ברור לכולנו שמצב כזה לא יחזיק מעמד לאורך זמן".

"הציבור מדחיק"

מתמחים, סטאצ'ר לא רופא (צילום: חדשות 2)
אין חוק שאוסר על רופא לנתח אותך לאחר 30 שעות ערות. המתמחים מפגינים|צילום: חדשות 2

בן ארצי פונה אל האזרחים ומדגיש כי "הציבור צריך להבין שטעויות אנוש הן בלתי נמנעות במשמרת של 28 שעות בממוצע. חשוב שהציבור ידע מי מנתח אותו, לעיתים אדם שלא ישן במשך היממה האחרונה. העם חייב להבין שכעת, אחרי שגלעד שליט שב הביתה בשלום, זה הזמן לבקש לא רק צדק חברתי, אלא גם צדק רפואי". "אדישות הציבור נובעת מהדחקה מוחלטת של העובדה שגם הוא יהיה חולה", הוא מוסיף. 

את ההפגנה תנחה אפרת אנזל, מגישת תוכנית בריאות וסטודנטית לרפואה לשעבר. אנזל מסבירה כי היא עושה זאת "מתוך הזדהות, ומתוך הבנה שהמצב 'בקנטים'" ומוסיפה שהציפייה היא "שלראשונה יגיעו גם 'סתם' אזרחים, שפחות מעניינות אותם האותיות הקטנות של מאבק הרופאים, ומה שמעניין אותם זה שפשוט תהיה פה רפואה ציבורית טובה".

"לצערי קשה מאוד להעביר לכלל אזרחי המדינה את עומק הבעיה, כי היא מאוד סבוכה וכאמור מלאה ב'אותיות קטנות'", אומרת אנזל בנסיון להסביר את חוסר ההתגייסות היחסית של הציבור למחאה, "בעיקר מפני שהאזרח בבית לא מרגיש את הבעיה כרגע. זה לא מחאת הדיור או הקוטג', שכל אחד מרגיש בכיס, ולכן קשה לגייס את אהדת הציבור".

לא מגיעים לידי פשרה

מחר יתקיים דיון בבג"ץ בעתירה נגד החלטת בית הדין הארצי לעבודה שקבע כי אין תוקף למכתבי ההתפטרות שהגישו המתמחים לבתי החולים. המתמחים מצידם, שדחו את הצעתו האחרונה של משרד האוצר, טענו כי פסק הדין הכופה עליהם על לעבוד להמשיך בעבודתם מאפשר יצירתה של "עבדות מודרנית".

"מדובר בסכסוך עמוס בפרטים שגורם לבילבול בקרב הציבור", מסביר אנטון וורשבסקי, נציג התאחדות הסטודנטים לרפואה ומדגיש "הבעיה שלנו היא לא הכסף. עיקר הדרישות שלנו הן להוריד את העומס בעבודה ולקצר את תקופת ההסכם שתאפשר לדרוש שינויים בהתאם לצורך". 

"אף אחד לא היה נותן לטייס להטיס מטוס לאחר לילה בלי שינה. יש חוקים במדינת ישראל שאוסרים על אדם להסיע משאית אם הוא לא ישן בלילה. אבל אין חוק שאוסר על רופא לנתח אותך לאחר 30 שעות ערות", קובעת אנזל.