"נפתחו מרכזים קהילתיים בצפון ובדרום תל אביב לקליטת משפחות מפונות"|צילום: אלעד זוהר, חדשות 2
שיא הסערה עוד לפנינו, אבל תוצאותיה מורגשות היטב לאורך כל הבוקר הזה ברחבי הארץ. כבישים נחסמים לסירוגין, עצים נופלים, עמודי חשמל קורסים ועוד שורה ארוכה של מפגעים באחת הסופות הרציניות שהכו את ישראל בשנים האחרונות. איגדנו עבורכם כמה הנחיות חשובות, שיעזרו לנו ולכם להשאר יבשים ובטוחים בימים הקרובים:

"הפעם האחרונה שנחל איילון הוצף כך הייתה ב-1992, זו כמות משקעים שלא ירדה כבר 20 שנה בתל אביב", אומר אסף זמיר סגן ראש עיריית תל אביב, "עיריית תל אביב פועלת כרגע בדרגת כוננות 3, מה שאומר תגבור מהותי של צוותי האגפים התפעוליים, מומחים לתשתיות, פינוי עצים, סילוק פסולת שעפה מהרוח וגידור מבנים מסוכנים. גם מוקד 106תוגבר בכמות האנשים וגם הושבנו לצדם עובדים סוציאלים שיכולים לתת הדרכה ומענה לתושבים.

"כמו כן תוגברו צוותי הרווחה במטרה לתת סיוע נפשי או משפחתי לאנשים שצריך לפנותם. יצרנו צוות שאחראי על שינוע והובלות של משפחות שדירותיהן מוצפות. פתחנו מספר מרכזים קהילתיים בצפון ובדרום העיר שיהיו מוכנים לקליטה של משפחות מפונות, יש שם שמיכות שתיה חמה מיטות אנשי מקצוע שערוכים לקלוט במופנים במידה הצורך. כרגע השכונות שנמצאות בטווח סכנה הן שכונת ידידיה, שכונת עזרא ושכונת הארגזים בדרום העיר, וכרגע אנחנו משאירים בכוננות את כל מי שגר על הציר של נחל הירקון, בני דן ואושיסקין. אנחנו מבקשים מהתושבים לגלות עירנות ומוכנות להתפנות במקרה הצורך". משפחות שצריכות להתפנות יכולות לפנות למוקד העירוני 106.

שירותי הכבאות מפנים את הילדים (צילום: תומר ושחר צלמים)
שירותי כבאות מפנים ילדים מגן ילדים שהוצף בתל אביב|צילום: תומר ושחר צלמים
נכון לעכשיו הלימודים בעיר מתקיימים כרגיל, "בשלב מסויים תתקבלנה החלטות בקשר למערכת החינוך, אנחנו מעדיפים שלא לסגור את מוסדות החינוך, אלא אם יש באמת סכנה".

בערים השונות כמו מודיעין, ירושלים, תל אביב ועוד מעבירים הנחיה ברורה - במקרה של נפילת עצים או מפגעים שונים יש ליצור קשר באופו מיידי עם המוקד העירוני 106.

שטפונות בדרום: לא לעבור בכבישים בהם יש זרימה חזקה

המועצה אזורית תמר בנגב, בה יש שטפונות כבדים בכבישים, הוחלט להשבית הבוקר את הלימודים. במועצה אין מוקד עירוני ולכן יש לפנות למזכירות המועצה או לרבש"ץ היישובי. "זהירות היא שם המשחק", מסביר לנו דודי קדוש קב"ט המועצה, "אנחנו ממליצים לא לגעת בשום דבר שנראה כמו כבל חשמל, להזהר במקומות שבהם הכבלים מתעופפים בצורה קיצונית כי זה עלול לגרום לקריעה או לנפילה של העמוד. אותו כנ"ל לגבי עצים, אנחנו ממליצים להתחרק מעצים ובפרט מעצים בעלי ענפים גדולים שמתנועעים ברוח בצורה קיצונית. לגבי דודי שמש, אנטנות וכל מיני חלקי בניין שעלולים להתנתק ברוח חזקה – יש לחזק ותבדוק שהכל מעוגן כמו שצריך.

צומת כנות מוצף (צילום: גיא נובוטני)
להתרחק מכבישים בהם זרימה חזקה של מים|צילום: גיא נובוטני
"בכבישים, שהוצפו בשטפונות, אנחנו ממליצים לנסוע בזהירות ולאט מאוד. במקומות שרואים זרימה חזקה של מים לא לנסות להתחכם ולעבור כי הזרימה יכולה להיות עמוקה או חזקה ולהציף את האוטו או לגרור אותו הצידה מה שיכול להיות מסוכן. לגבי מערכת החינוך, כמות הגשמים מניסיון העבר יכולה ליצור אצלנו שטפונות פתע ולכן החלטנו להערך מראש, כבר קרו מקרים בעבר שילדים נתקעו שלושה ימים מחוץ לבית, ולכן אנחנו נוהגים במשנה זהירות ומשביתים את הלימודים. עםזאת, ממשיכים בפעילות חניכוית בתוך הישובים" .

להיזהר מעמודי חשמל וחוטים קרועים

גם בחברת החשמל מזהירים מפני נזקי הסערה: "במידה ונופל עמוד חשמל או שנתקלים בחוט קרוע יש להתרחק מיד מהמקום, להרחיק אחרים ולהתקשר למוקד 103", נמסר מדוברות החברה, "שילוב של מים וחשמל זה מתכון לאסון. רוב הנזקים בסערה הנוכחית מתבטאים בקריעת חוטי חשמל או פגיעה בעמודי חשמל מעצים שקרסו, ענפים או חפצים שהתעופפו  – ולשטח מוזנקים טכנאים להפסקת הקטע הפגוע מאספקת חשמל ולפינוי התיילים כפעילות בטיחותית.  בחלק מהמקרים יש תקלות בכבלים תת-קרקעיים או בשנאים – והצוותים מבצעים עבודה מורכבת לאיתור הפגיעה בכבל התת-קרקעי, חפירה בשטח והחלפת הכבל הפגוע בכבל תקין. על הציבור להיות עירני ולדווח מיידית על חוטי חשמל קרועים או נזקים אחרים לרשת החשמל. חברת החשמל מבקשת להסיר ממרפסות, גגות וחבלי כביסה חפצים שעלולים לפגוע במתקני החשמל בשל הסערה".

כמו כן בחברה מדווחים כי עלות הלדקים שנצרכו אמש לייצור חשמל הן 17 מיליון דולר, וכך יהיה גם היום – ייקור של חמישה מיליון דולר ביחס ליום רגיל. בגליל המערבי ישנן הפסקות חשמל רבות בבתי התושבים. בחברת החשמל מנסים לתקן את התקלות בשעות אלה. 

מתכוננים לשלג בירושלים

שלג בירושלים (צילום: רויטרס)
מתי יגיע השלג לירושלים?|צילום: רויטרס
לא רק עיריית ירושלים מתכוננת לשלג, כם כוחות מד"א פועלים בהתאם ובכוננות מוגברת: "עשרות אמבולנסים עם הנעה קדמית (שחלקם הגיעו לתגבר ממרכז הארץ) הועמדו במצב הכן. כמו כן, שרשראות שלג יורכבו על גלגלי האמבולנסים, על מנת שאלה יוכלו לעבור במהירות וביעילות גם במקרים של שלג הנערם על הקרקע באזורים שונים" נמסר ממגן דוד אדום, "מנהלי המרחבים הונחו לתאם עם הרשויות המקומיות וגורמי החירום וההצלה האחרים דרכי פעולה, במקרים של ניתוק דרכי הגישה לבתי החולים. במקרה של צירים חסומים לאמבולנסים, המוקדים העירוניים יפנו בעדיפות עליונה מפלסות לפתיחת הצירים באותם מקומות, על מנת שיתאפשר פינוי חולים ונפגעים במהירות האפשרית לבתי החולים".

הנחיות לשוהים בבית

ויש גם הנחיות לאזרחים הספונים בביתם מתחת לפוך החם: "היזהרו מתנורי הסקה: הרעלת חד תחמוצת הפחמן (co)  היא קטלנית. הגז עשוי להיפלט כתוצאה משימוש בתנור גז או קמינים הפועלים על גחלים. זהו גז חסר צבע או ריח ולא ניתן להבחין בקיומו עד שמתחילים להופיע סימני ההרעלה, לכן בזמן הפעלת ההסקה יש להקפיד על אוורור נאות, לשם תחלופת אוויר. סימני הרעלה - סחרחורת, בחילה והקאה, עייפות,חולשה והרגשה כללית רעה. במקרים קשים - גם אבדן הכרה. זהו מצב חירום רפואי מסוכן, ובמקרה של הופעת התסמינים יש לסגור מיד את מערכת החימום, לאוור את הבית ולהזעיק את מד"א. מנע שריפה - הרחיקו תנורי חימום הפועלים על אש גלויה (כגון ספירלה) מחפצים העשויים להתלקח (ספות, שמיכות). אין לייבש בגדים על תנורים כאלה מחשש לדליקה ויש לבדוק טרם חיבור התנור לחשמל את תקינות השקע והתקע. הקפידו למנוע גישה של ילדים לתנור. במד"א מדווחים כי בימים האחרונים חלה עליה משמעותית בכמות השריפות במבנה מגורים ועל כן נדרש הציבור ליתר תשומת לב בנושא זה.

ב
היזהרו מהתנורים|צילום: חדשות 2
שימרו על חום גופם של קשישים, תינוקות וחולים המרותקים למיטתם, יש להלביש אנשים מקבוצות אוכלוסייה אלה בשכבות של בגדים קלים, שיאפשר תנועה (תנועה מייצרת חום), יש לכסות אותם בשמיכה קלה ולדאוג לחימום של 22 מעלות.שימו לב - אין לכסות תינוקות בשכבות רבות או בשמיכה כבדה, שכן הדבר עלול לגרום לחנק. בנוסף, יש להקפיד שלא יישארו חפצים מיותרים במיטת התינוק על מנת שלא יפגעו בו במהלך הלילה".

מנכ"ל מד"א, רמ"ג אלי בין מוסר: "כוחות מד"א בכל רחבי הארץ פועלים מסביב לשעון על מנת להגיע במהירות ולטפל במקצועיות בנפגעי הסערה. בנוסף, הכוחות הרבים פועלים בשעה זו על מנת להתכונן להתגברות הסערה הצפויה בשעות ובימים הקרובים. אני קורא לציבור לתת את הדעת על הנחיות הבטיחות שמפרסם מד"א, על מנת להימנע מפגיעות מיותרות בנפש. בכל צורך רפואי, יש להזעיק מיידית את כוחות מד"א בחיוג למוקד החירום בטלפון 101, ולהישמע להוראות הפאראמדיקים במוקד עד להגעת כוחות מד"א למקום. אני מאחל לכולנו חורף בטוח ובריא".

התרחקו מהכבישים

בשעה האחרונה נפתחו נתיבי איילון לתנועת מכוניות, אך התנועה עדיין זורמת לאיטה. אלה הכבישים שכדאי להתרחק מהם 

בתל-אביב, דרך נמיר נחסמה לתנועה בן סמינר לוינסקי ועד סמינר הקיבוצים (רוקח) מצפון לדרום, עקב הצפות.

באזור המרכז נחסמו לתנועה צומת הדואר בכביש 463 לשני הכיוונים וכביש 446 לשני הכיוונים מתחת לגשר שילה.

כביש 4613 נחסם לתנועה בין ברקת לבדק.

"ישנם עומסי תנועה כבדים בכל צירי התנועה בתחומי גוש דן. נהגים שאינם חייב להגיע לאזור ברכב מתבקשים שלא להגיע", נכתב באתר משטרת ישראל. "ישנם עומסי תנועה כבדים בכל גוש דן. העיר תל-אביב עמוסה מאוד. אנו קוראים לנהגים שאינם חייבים לא להגיע לאזור ברכבם. באגף התנועה מתבצעות הערכות מצב. כשהזרימה בנחל איילון תיחלש והמפלס יירד, תישקל פתיחה מחודשת של הכביש".

בצפון, הכבישים הבאים חסומים לתנועה בשל הצפות: כביש 99 בקטע שבין הבניאס לצומת סער, כביש 804 בקטע שבין עראבה ללוטם, כביש 899 בין צומת מתת לחירם

"זרימת הנחלים בשיאה; אין לנסות ולחצות ערוצי נחל, כולל ברכבי שטח, עקב סכנת היסחפות ואף טביעה. אתמול חולצו 3 נהגים שניסו לחצות כביש שהוצף ע"י מי נחל חילזון ונסחפו", נמסר מהמשטרה.