הרחובות מוצפים (צילום: אלירז אזולאי)
מחלצים תושבים מהשטפון|צילום: אלירז אזולאי
כחמישה ימים לאחר שחולצו מבתיהם, התושבים שבתיהם נפגעו ממזג האוויר הסוער, מתארגנים לקראת גיבוש תביעה נגד מדינת ישראל. "מה שקרה כאן לא קרה סתם", אומר עופר נחום, תושב בת חפר ואב לשלושה ילדים שביתו הוצף ביום שלישי האחרון, "אפשר להצביע פה בבירור על כשל של המדינה. לא רק שאנחנו דורשים מהמדינה להכיר בזה כאסון טבע, אנחנו גם מתכוונים לתבוע את על הרשלונות שקרתה פה". נחום מתייחס בדבריו לפנייתו של ראש מועצת עמק חפר למשרד הביטחון, בה התריע כי גדר ההפרדה העוברת בנחל שכם חוסמת את אפיק הנחל באזור, אך לא קיבל את תגובתו של שר הביטחון. 

נחום מספר כי הוא אינו מתכוון לעבור על האסון הזה בשתיקה. לדבריו, בעקבות ההרס שנגרם, עברו לגור בבית גיסתו: "כל הרכוש בקומה הראשונה הלך כרגע. אני עובד כעצמאי וגם כל המשרד שלי והמסמכים הלכו. אנחנו מתאכסנים כרגע אצל גיסתי אבל לא ברור לנו אם זה זמני או באופן קבוע". 

גם חביבה אשל, תושבת בת חפר, שסיפרה בשבוע שעבר על חילוצה הדרמטי מביתה מספרת שרק היום היא מתחילה לעכל את הנזק וכי למרות שקיבלה אישור מביטוח המשכנתא למימון מגורים חלופיים היא לא מצאה מגורי קבע לתקופה הקרובה. "אני כבר לא ילדה", אומרת אשל, "אני מתקרבת לגיל שבעים וצריכה את הפינה שלי. מאז אותו יום אני מתארחת בבתים של אחרים ומטיילת מבית לבית, אני נועלת נעליים של אחרים, לובשת בגדים של אחרים ותיקים של אחרים. את הכלבים העברתי לפנסיון כי לא יכולתי לקחת אותם איתי".

אשל מעריכה כי שיפוץ הבית ותיקון ההרס שנגרם לו ייארך בין שלושה חודשים לחצי שנה. ביטוח תכולה על הרכוש לא היה לה, אבל גם אם היה, היא מסבירה, לא היה יכול להשיב את הרכוש שנהרס. "כל הקומה התחתונה, קומת החיים שלי, הלכה לי. הצלחתי להציל רק את הטלפון הנייד ואת שני הכלבים שעלו איתי לסירת הגומי וכל השאר: כל הדיסקים, כל המוסיקה הלכו – זה טראומתי מבחינתי. הדבר הכי חשוב שהיה לי שם הוא תיק ג'ימס בונד שבו היו כל התמונות מיום הנישואים שלי, מהולדת הבנים, המזכרות היחידות מהרגעים הכי חשובים בחיי", היא אומרת בעצב ומספרת כי בנה ובת זוגו ניסו להציל את התמונות שנרטבו כליל. "הם ניגבו אותן וניסו לייבש כל אחת מהן. אני מקווה שמשהו מכל התמונות עדיין ישאר".

היום עתידה אשל לישון לראשונה מאז האסון בדירה חלופית שמצאו לה חבריה ביישוב, שהתגייסו למשימה. רכב עדיין אין לה, כי שלה נסחף עם הזרם והיא טרם  קיבלה את הרכב החלופי המגיע לה מחברת הביטוח. "אמרו לי שיחזרו אליי אבל עד היום לא חזרו אליי. כנראה שכל דבר אצלנו במדינה לוקח זמן", היא אומרת, "אני אצטרך לרכוש הכל מחדש – החל מבגדים ועד מוצרי חשמל - ולשלם גם על הפנסיון לכלבים. כרגע אני מחכה לפתרונות איך אני מתחילה את החיים שלי מחדש".

"מקדמה לתושבי בת חפר בלבד היא אפליה"

השיטפון בחדרה (צילום: יובל אגמון פייסבוק)
גם חדרה הייתה מוצפת|צילום: יובל אגמון פייסבוק
לפי דיווח בעיתון "ידיעות אחרונות" אתמול הממשלה צפויה להכריז על הסערה כאסון טבע וכך לאפשר פיצוי כלשהו לאותם תושבים שנפגעו ממזג האוויר הסוער. עם זאת, החלטה כזאת תוכל להתקבל רק לאחר הרכבתה של ממשלה חדשה ולכן עלולה להתעכב. לפי הדיווחים, במשרד ראש הממשלה עשויים להעניק מקדמה עבור תושבי בת חפר וחדרה.

עו
"מקדמה לתושבי בת חפר וחדרה ללא דין דומה לתושבי ת"א תהיה אפליה". עו"ד דוד מנע|צילום: mako
תושבי האזורים הללו מקווים שכך יעשה. עם זאת, תושבי דרום תל אביב, ביניהם תושבי שכונת הארגזים, שכונת עזרא ושכונת ידידיה, לא היו מרוצים למשמע ההודעה. "היום יש ביידי 200 יפויי כוח של משפחות המתגוררות בתל אביב ונפגעו מהסערה", אומר עו"ד דוד מנע, "דרשנו מהעירייה פיצוי עבור כל מי שנפגע ביתו. ידוע לי ששמאי מטעמם החל כבר לעבור בין הבתים ולאמוד את הנזק. לגבי נושא המקדמה לתושבי בת חפר וחדרה - אם תינתן להם מקדמה כמו שהצהירו, זאת תהייה אפליה. אני דורש שאותו דין שמתקיים במקומות אחרים בארץ, יתקיים גם לגבי שכונת הארגזים".

לבנה מונדני, אם המתגוררת בשכונת התקווה עם ארבעת ילדיה, האחת היא תינוקות בת חודשיים, מספרת שגם היא נפגעה כתוצאה מהשיטפונות, אך בניגוד לאזורים בהם המים עלו על גדותיהם, לא פונתה מדירתה. "אנחנו מתגוררים בקומה שנייה בבניין של חלמיש", היא מספרת, "התקרה מתקלפת, כל הבית מלא ברטיבות, המים חודרים מהקירות ונהייתה פה שלולית, הבית קפוא והטמפרטורה בחדרים היא עשר מעלות בערך". מונדני מספרת כיכ עיקר דאגתה היא לבתה הקטנה. "הכנסתי אותה לחדר הכי יבש שיש. הטמפרטורה בבית היא בערך 10 מעלות ולתינוקות קטנה זה מסוכן. אמרו לי מחלמיש שיבואו לתקן את הנזק, אבל בנתיים אף אחד לא מגיע".

ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה:
"מנכ"ל משרד רה"מ ממשיך בטיפול בנושא עם נציגי כל המשרדים הממשלתיים הנוגעים בדבר. המשרד לא מתייחס לפרטים טרם סיכומם".

מעיריית תל אביב נמסר:
"עם פרוץ הסערה נתנה עיריית תל-אביב-יפו מענה מיידי למפגעים, תגברה את צוותי הכוננות, המוקד העירוני והרווחה. במקביל, פתחה העירייה 4 מרכזים קהילתיים לקליטת המפונים מהבתים שהוצפו ואף סיפקה הסעות למרכזים השונים לבקשת התושבים.

עובדים סוציאליים ואנשי השירות הפסיכולוגי ליוו את המשפחות ששהו במרכזים וסייעו להן על פי הצורך. במקביל, נציגי העירייה ערכו סיורים יזומים בשכונות בהן דווח על הצפות, וחילקו לתושבים מזון, שתייה חמה, תנורי חימום, שמיכות, מזרונים וביגוד חם. כבר ביום רביעי שבו כל המשפחות לבתיהן, לאחר שצוותי העירייה שאבו את המים מהבתים שהוצפו. העירייה ממשיכה לעמוד עם המשפחות בקשר ולסייע ככל שנדרש".

מחברת חלמיש לדיור לא הושגה תגובה עד למועד פרסום הכתבה.