ברק אובמה (צילום: רויטרס)
אהוד על נשים ולא רק בגלל החיוך. אובמה|צילום: רויטרס

מחקר חדש שהתפרסם הבוקר בארצות הברית מגלה שלא רק הרקע הלימודי, דעותינו והנסיון האישי משפיעים על התפיסות הכלכליות שלנו, אלא גם שלמגדר, למין שלנו, השפעה מכרעת.

על פי המחקר, שהתבצע בקרב 4000 כלכלנים, נשים נוטות לראות התערבות ממשלתית בשוק כחיובית, בעוד שגברים מעדיפים אסכולות כלכליות של שוק חופשי ורואים בהתערבות כזאת כלא נחוצה ואפילו מזיקה. לדוגמא, כאשר נשאלו הנחקרים, האם לדעתם הממשל האמריקאי מעורב ומשפיע יתר על המידה על השוק, 64 אחוז מהנשים השיבו תשובה שלילית. 24 אחוז יותר מהגברים שמסכימים עם ההשקפה, למרות שכולם כלכלנים ולמדו במוסדות דומים. "כקבוצה, אנחנו בעד שוק חופשי" אומרת מארי מאי, אחת מהחוקרות, "אך נשים פתוחות יותר לקבלה של התערבות ממשלתית בכלכלה מאשר גברים".

ההבדלים המגדריים הנ"ל ניכרים היטב בכל הנוגע לתפיסות הכלכליות שמציגים המועמדים האמריקאיים לנשיאות. הנשיא ברק אובמה, שתומך בכלכלה המווסתת על ידי הממשל והעביר בקדנציה הראשונה שלו את רפורמת הבריאות, זוכה על פי הסקרים לכ-10 אחוזים יותר מקולות הנשים מאשר יריבו מיט רומני. המועמד הרפובליקני, שרק בשבוע שעבר נתפס בקלקלתו כשקרא לנזקקים, "קורבנות שלעולם לא ידאגו לעצמם", מוביל בקולות הגבריים בכ-3 אחוז.

"נשים הן אוכלסייה חלשה יותר מבחינה כלכלית" מסבירה לנו ד"ר עירית קורן, חוקרת מגדר ועובדת סוציאלית קלינית, "הן מרוויחות פחות מגברים ולכן תמיד יעדיפו מדיניות רווחה אשר תעזור בעיקר להן. נשים היום צריכות לשלב בין הקריירה שלהן לייעוד האימהי וזה משהו שלא קורה אצל גברים. ההבדל הביולוגי הזה גורם לנשים לעצב את הקריירה שלהן על פי קריטריונים שונים לגמרי. בעוד גבר יעדיף משרה תובענית עם שכר גבוה, אישה כנראה תעדיף תנאים והטבות על חשבון שכרה".

"גברים אשכנזים שלא חוו קשיים כמו ביבי ולפיד יעדיפו כלכלה פחות רגישה לאוכלוסיות החלשות"

בנימין נתניהו  ,שלי יחימוביץ (צילום: חדשות 2)
תפיסה כלכלית המושפעת ממגדר? יחימוביץ' ונתניהו|צילום: חדשות 2

גם החברה בה אנחנו גדלים אינה חפה מכל פשע ולפי ד"ר קורן ההבניות החברתיות אליהן אנחנו נולדים משפיעות עלינו יותר ממה שאנחנו חושבים. "לחברה יש תפקיד גדול בעיצוב התפיסות שמוצגות במחקר. אנחנו נמצאים בחברה שמלכתחילה לא תופסת את הגבר והאישה כשווים. כל מקצוע שכמות גדולה של נשים נכנסת אליו, יוקרתו יורדת. המצב כיום הוא שהכסף עוקב אחרי הגברים ונשים עושות מה שהן יכולות כדי להדביק את הפער, ובמקרה הזה מדיניות אשר תומכת ברווחה תעזור להן לעשות זאת".

כמו בארה"ב גם אצלנו ניתן לראות את הפער המגדרי בין התפיסות אצל הפוליטיקאים. גברים כמו בנימין נתניהו ויאיר לפיד מצדדים בשוק חופשי עם מינימום מעורבות ממשלתית, לעומת ח"כ שלי יחימוביץ שמטיפה לכלכלה עם חמלה כלפי החלשים. "זה בעיקר תלוי ברגישות הפוליטית של האדם לאוכלסיות חלשות", אומרת קורן, "לכן ברור שגברים לבנים אשכנזים שלא חוו קשיים כמו ביבי ולפיד יעדיפו כלכלה פחות רגישה לחברה הכללית. למרות שקיימות המון נשים חזקות בתפקידי מפתח, אנחנו עדיין מאוד רחוקים משוויון בשוק העבודה ולכן נשים ימשיכו להעדיף את התפיסות הרגולטריות בתקווה שהן יעזרו להן לשפר את מצבן".