בייבי בום איתן: גל לידות בדרום (צילום: חדשות2)
תמותת תינוקות ירדה ביותר מחצי בעשרים השנים האחרונות|צילום: חדשות2

בתחילת החודש התבשרנו מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שתוחלת החיים בארץ עלתה בשנים האחרונות. לפי הנתונים שנבדקו בין השנים 2005-2009 תוחלת החיים בארץ עומדת על 80.8 שנים. לפי נתוני משרד הבריאות, מדובר בעלייה של תשע שנים בשלושים השנה האחרונות.

אבל ממחקר עולמי חדש עולה, שאולי מדובר בחדשות משמחות, אבל הן טומנות בחובן גם חדשות פחות טובות. ככל שתוחלת החיים שלנו עולה, אנחנו נאלצים לחיות יותר שנים עם בעיות בריאותיות שגורמות לנו כאב, נכויות וסבל נפשי.

המחקר, שהובל על ידי המכון להערכה ומדדים רפואיים באוניברסיטת וושינגטון, נערך על ידי חוקרים מיותר מ-300 מוסדות מ-50 מדינות ברחבי העולם שסקרו מידע מסקרים, רישומי בתי חולים ומפקדים והוא מומן על ידי הקרן של מייסד מייקרוסופט ביל גייטס ורעייתו מלינדה.

"הניו יורק טיימס" מדווח, כי המחקר שבדק את השינוי בתוחלת החיים בין השנים 1990-2010 ואת סיבות התמותה הנפוצות ביותר בשנים הללו, העלה, כי חל שינוי מהותי בסיבות המוות בעשרים השנים האחרונות. בעוד שבעבר מרבית מקרי המוות נגרמו מתת תזונה ומחלות זיהומיות כמו חצבת ושחפת, בשנים האחרונות מדובר במחלות שמאפיינות את המדינות העשירות כמו סרטן, מחלות לב וסכרת.

תמותת התינוקות ירדה בחצי בעשרים השנים האחרונות

השינוי משקף את השיפור במצב התברואה, השירותים הרפואיים והגישה למזון במדינות המתפתחות, לצד ההצלחה של מאמצי בריאות רחבים כגון תכניות החיסונים. התוצאות מציגות ממצאים מרשימים לפיהם תמותת התינוקות ירדה ביותר מחצי מ-1990 ועד 2010, ותת תזונה שהיתה הגורם מספר אחת למוות במשך שנים ועד לשנת 1990 ירדה למקום השמיני.

ילדים שמנים? עלולים לחלות בסרטן (צילום: AP)
"עברנו מעולם שמתו בו מתת תזונה, לעולם בו מתים מיותר מדי מזון"|צילום: AP

במקביל, מחלות כרונית, כמו סרטן, הן כיום הסיבה לשניים מתוך כל שלושה מקרי מוות בעולם. שמונה מיליון בני אדם מתו מסרטן ב-2010, שזו עליה של 38% לעומת 1990. סכרת גבתה את חייהם של 1.3 מיליון בני אדם ב-2010, פי שניים ממספרם עשרים שנה קודם לכן.

לפי הנתונים שנאספו, יותר משלושה מיליון מקרי מוות ב-2010  נגרמו ממשקל יתר. "עברנו מעולם שבו לפני 20 שנה אנשים מתו בגלל שלא היה להם מספיק מזון, לעולם בו יש יותר מדי מזון – ומזון לא בריא. גם במדינות מתפתחות – כל זה גורם לנו להיות חולים יותר", אמר מאג'ד אזאטי, אחד מממשתתפי המחקר. כך, כ-12.9 מיליון מקרי מוות נגרמו כתוצאה משבץ ומחלות לב - שנגרמו מאכילת יתר, שתיית יתר, עישון וכושר גופני לקוי.

חיים עם כאבים, סכרת ודיכאון

"העלייה בשיעור המחלות של המדינות העשירות, כמו מחלות לב, שבץ, סרטן וסכרת, היא בשורה טובה בדרך מוזרה", אמר יחזקאל עמנואל, ראש המחלקה לאתיקה רפואית ומדיניות רפואית באוניברסיטת פנסילבניה "זה מראה שבחלקים נרחבים בעולם הצליחו להתגבר על מחלות זיהומיות ומדבקות שהיו איום נפוץ וכתוצאה מכך תוחלת החיים הממוצעת עלתה".

עם זאת, במקביל לכך שהאוכלוסיה הולכת ומתבגרת, מספר השנים בהן התושבים חיים עם מחלות כרוניות ונכויות – כמו כאבי גב, סכרת, דלקות פרקים ודיכאון, עלו במקביל. מאחר שמרבית המחלות כיום אינם מובילות למוות, אנחנו חיים יותר שנים עם בעיות בריאת שגורמות לכאבים, פגיעה בניידות, בעיות ראייה, שמיעה או חשיבה צלולה.

בשנת 2010 43% ממקרי המוות התרחשו בגיל 70 ומעלה, בהשוואה ל-33 אחוזים עשרים שנה קודם לכן. משנת 1990 ועד 2010 תוחלת החיים עלתה ברוב חלקי העולם מ--59 ל-70, כשנשים חיות חמש שנים יותר מגברים.

בעוד ששיעור תמותת הילדים הצטמצם, חלה עלייה מדאיגה של 44% במספר מקרי המוות בקרב מבוגרים בגילאי 15-49 בין השנים 1970-2010. זאת, בין השאר, בגלל העלייה במקרי אלימות כמו רצח, בשל תאונות דרכים וכן בשל מגיפת האיידס.