נער בודד- הורים מתעללים (צילום: Linda Yolanda, Istock)
הצעירים המגיעים למרכז מוגדרים כנורמטיביים אך סובלים ממקרים כמו הזנחה, התעללות ודיכאון. אילוסטרציה|צילום: Linda Yolanda, Istock

פברואר 2007. בעוד כמה ימים יחגוג ג' (השם המלא שמור במערכת) את יום הולדתו ה-14, אבל מצבו הנפשי קשה. רע לו בבית. הוא משוטט ברחובות דרום תל-אביב, שותה, נקלע לתקריות אלימות ומוצא את עצמו שוב ושוב בתחנת המשטרה. זה רק עניין של זמן עד שייזרק גם מבית הספר. הוא נכנס למרכז קטן, ליד סינמטק תל-אביב. "הגעתי עם חברים בקטע של סבבה וכיף ויש קפה חינם" הוא מספר כיום. אז עדיין לא הבין שזה דווקא לא הקפה שהוא כל-כך זקוק לו. 

נובמבר 2011. ג', כיום בן 18, נאבק על עתיד מרכז "הפוך על הפוך" של עמותת עלם לנוער בסיכון, שסייע לו להשתקם. אחרי שנה בה נפגש לשיחות עם מתנדב המכרז הוא החליט לעבור לפנימייה והחל להתנדב בעצמו. "הוא עזר להוציא אותי ממקומות שנגררתי אליהם בילדותי. עברתי תהליך מדהים, שבלעדיו הייתי מגיע לכלא, או שלא הייתי פה היום בכלל", הוא מספר.

ג' היה אחד מתוך מאות הנערים והנערות שמקבלים סיוע במקום מדי שנה. לפני כשבועיים הכריזה העמותה על סגירתו של המרכז הראשון והגדול ביותר שהוקם במסגרת פרויקט "הפוך על הפוך", שעתידה לצאת לפועל בסוף חודש דצמבר.

כאחד מתוך 13 סניפי הפרויקט ברחבי הארץ, הממומנים על-ידי עמותת עלם מתרומות בלבד, "הפוך על הפוך"  תל-אביב משמש כמקום בילוי ומספק מידע וייעוץ לצעירים המוגדרים על ידי הרשויות כנורמטיביים אך סובלים ממצבי משבר ומצוקה. בין המקרים בהם מטפל המרכז: מקרים של אלימות, הזנחה והתעללות במשפחה, בני נוער הסובלים מדיכאון ונטיות אובדניות, כאלה הנחשפים לשימוש בסמים ובאלכוהול, וצעירים הסובלים מאנורקסיה ובולימיה ובלבול בזהות המינית. כיום מבקרים במרכז, הפתוח ארבעה ימים בשבוע, מעל 100 בני נוער. 15 מתנדבים וארבעה עובדים סוציאליזם, מעניקים את הסיוע.

ג' עבר להתגורר בפנימייה והתנדב בסניף במשך שנה. כיום, בגיל 18, הוא מבצע שירות לאומי בעמותה לנוער בסיכון באזור ירושלים ונלחם, ביחד עם שאר חניכי ובוגרי הפרויקט, שהפיצו עצומה נגד סגירת המקום, על גורלו של המקום שלדבריהם "הציל את עתידם". 

"המחאה החברתית והמשבר הכלכלי מביאים לירידה בתרומות"

בשיחה עם אפרת שפרוט, מסבירה מנכ"לית עלם כי הסיבה לסגירת המרכז היא הנושאים הכלכליים איתם נאלצת העמותה להתמודד והירידה בתרומות. "המשבר הכלכלי בעולם הביא לכך שמגיעות הרבה פחות תרומות מחו"ל ומתורמים פרטיים בארץ. בנוסף, גם המחאה החברתית הביאה לכך שבתי עסק רבים מוזילים מחירים ולכן גם תורמים פחות כדי לפצות על כך", היא אומרת ומציינת כי התרבותן המהירה של העמותות מקשה על גיוס הכספים.

שפרוט מדווחת כי המצב הכלכלי החדש יביא לקיצוץ של 10 אחוזים מתקציב העמותה בשנת 2012 ולאחר בחינת הנושא, נקבע כי מרכז "הפוך על הפוך" בתל-אביב יאלץ לספוג זאת. "עיריית תל אביב, בניגוד לרשויות מקומיות אחרות, אינה מסייעת כלל במימון המרכז", מסבירה שפרוט את ייעודו דווקא של המרכז בתל-אביב לסגירה ומוסיפה ש"בכל זאת אנחנו מעוניינים לבצע גם העדפה מתקנת בפריפריה. שירותי הרווחה והחינוך עדיין טובים יותר בתל-אביב".

תצוגת אופנה קסטרו - נאוה ברק (צילום: עודד קרני)
"החלטה קשה". נאוה ברק|צילום: עודד קרני

"אני לא יכול לקבל את זה שהעתיד של כל הנערים והנערות האלה ייהרס, שהם יחזרו לרחוב ולא יקבלו את כל העזרה ש'הפוך' נתנה להם ולי עד היום", אומר ג'. כעת, מסביר מנהל המרכז, צחי ברזילי, רק גיוס של 325 אלף שקלים יציל את המרכז מסגירה.

תגובת נאוה ברק, נשיאת עלם: "ההחלטה לסגירת 'הפוך על הפוך' תל אביב קשה וכואבת לכולנו, לבני הנוער המגיעים להפוך, לעובדי ומתנדבי העמותה ולוועד המנהל אשר קיבל את ההחלטה הכואבת. לצערי, בימים של משבר כלכלי ומציאות כלכלית מורכבת ולא קלה ובעת של צמצום במשאבים, אנו נאלצים לקחת החלטות קשות ולצמצם את הפעילות.

עמותת עלם מפעילה בתל אביב 7 פרויקטים נוספים למען בני נוער במצבי סיכון שונים וכולי תקווה כי בני הנוער ימצאו את המענה לו הם זקוקים בפרויקטים השונים".