אם אתם רווקים או רווקות שבמקרה גם אוהבים בעלי-חיים, כנראה שטיול משותף עם פנויים נוספים ובעלי החיים שלהם יפתה אתכם. בדיוק על זה חשבה אורית ברוך, שפתחה "איוונט"- אירוע- מקורי בקבוצת הפייסבוק "רווקים אוהבי בעלי חיים" לקראת סוף השבוע של החג.
"אחה"צ, ים, מדורה, פוייקה ושיעור אילוף" נכתב שם. "והפעם- אירוע מיוחד ביותר! מטיילים בשפך נחל שורק, טובלים בים, זוכים לשיעור ממאלפת כלבים ומסיימים בחורשת הצנחנים עם פיקניק, גיטרות, מדורה ופוייקה!!! חבל לכם על הזמן!!!". על פניו, רעיון מצויין. אז איך הפך אירוע כל כך מפתה לסיוט של כמה מהרווקים וכלביהם?
"ביום שבת ניצלתי את החופש הארוך כדי להצטרף לטיול", מספרת אחת המשתתפות, "אבל כשהגעתי למה שתואר כטיול נעים וקל, גיליתי מסלול מתיש בחולות של שורק. מסלול שלחלוטין לא מתאים לכלבים עירוניים. אם לי היה קשה, אפשר רק לתאר מה עבר על הכלבים. אחרי 200 מטר הכלבה הקטנה שלי פשוט נעצרה. את שאר הטיול היא העבירה בתור תיק של אחד המטיילים שהסכים לסחוב אותה. כלבים נוספים באיזשהו שלב פשוט התיישבו ולא רצו להמשיך ללכת. היה אפשר לראות שהם מותשים. הבעלים היו צריכים ממש למשוך אותם". "יש לי כלב רועים צעיר וספורטיבי מאוד שרגיל לעשות הליכות בלי שום בעיה", מספרת ענבל, משתתפת נוספת, "אבל בשלב מסויים הוא בקושי הצליח ללכת. היה צריך לעצור כל רבע שעה. יומיים אחרי הטיול הוא עוד ישב בבית חסר מצב רוח. בקושי אכל ובעיקר שתה".
המסלול המדובר מוכר למטיילים רבים. הוא מתחיל בגן לאומי נחל רובין, מסתיים בשפך נחל שורק ומוגדר על-ידי רשות הטבע והגנים כמסלול הדורש מאמץ קל. אבל יכול להיות שמה שקל לאדם מצויד בנעלי הליכה, קשה הרבה יותר לכלבים. "הגעתי כי אני אוהב בעלי חיים ומחפש בת זוג", אומר עוד אחד מהמשתתפים,"הרעיון היה מוצלח והטיול התחיל ברוח טובה. אבל באיזשהו שלב, כשהמשכנו ללכת, חלק מהכלבים נשכבו על החול ובקושי הצליחו ללכת. ראיתי שהם במצוקה. אנשים הביאו מים מהבית אבל זה לא היה מספיק, המים נגמרו והיה נראה שהכלבים מתייבשים. אתה באמצע דיונות ואין לך מושג אם אתה קרוב או רחוק. היו כלבים שנתקעו ולא היה מי שיעזור להם, לא היה אף אחד שינחה אותנו. בשלב הזה זה כבר היה מפחיד".
מבחינה חוקית, אין בעיה עם ארגון טיולים מהסוג הזה. לא מדובר בהפגנה או תהלוכה ולכן המארגנים אינם מחויבים בחובש או בליווי כלשהו. "לאחר בדיקה עם משרד החקלאות נראה כי תחום קיומם של טיולים מסוג זה לא מוסדר בחוק ולכן לא ניתן לאכוף אותו" אומר ד"ר משה רפלוביץ', יו"ר ארגון הרופאים הוטרינרים ברשויות המקומיות, "אבל ממה שאני ראיתי ושמעתי, לקחו בעלי חיים לא מאומנים לבצע פעילות שוות ערך למרתון. זה מצב לא הגיוני, לא מבחינת המארגנים וגם לא מבחינתם של בעלי הכלבים וצריך להיזהר ממנו".
המארגנת, אורית ברוך, אמרה לנו היום: "הטיול התקיים בשעות אחה"צ והערב. קילומטר וחצי מתחילת המסלול עברנו שוב בנקודת ההתחלה, כך שמי שהתקשה יכול היה לסיים שם והיו כאלה שעשו זאת. המסלול היה בחלקו מוצל, ברובו הליכה על חול ים. הליכה קלה, אמנם בחול, אך במישור. את הטיול הדריך בהתנדבות מדריך שהסביר בכל נקודת עצירה על המשך המסלול הצפוי. גם ההסבר בדף הקבוצה תאם את המסלול. לא ידוע לי על שום כלב שסבל, למעט תלונה אחת. מרבית חברי הקבוצה נהנו מאוד מהטיול ואת מוזמנת לקרוא את תגובות החברים באירוע ובדף הקבוצה".
וטרינר: "אם הכלב מתעייף אחרי קילומטר בפארק, אל תקחו אותו לטיול"
באגודת צער בעלי חיים בישראל מבהירים כי הם תומכים במפגשים חברתיים המשלבים בעלי חיים כל עוד מובטחת רווחתם של הכלבים. "אנו בעד חיבור בין אנשים ובעלי חיים, אך לחבר בשביל הגימיק מבלי להבין את ההשלכות, זה כבר לא לעניין", אומר גדי ויטנר, דובר האגודה ומוסיף כי "האגודה פנתה למארגני המפגשים כדי להבין ולהציע פתרונות למפגשים מהנים יותר". ד"ר רפלוביץ מוסיף: "הייתי מייעץ לבעלי הכלבים לשים יותר לב. אם אתה לוקח את הכלב שלך לבצע פעילות אתגרית, תעשה את זה בהדרגה. אם הכלב מתעייף אחרי קילומטר בפארק, מן הסתם לא אקח אותו איתי לטיול לפני שאבדוק אם המסלול מתאים לו".
"אני תמיד מוסיפה את המשפט על כך שאיני ארגון או מדריכה ושמדובר בטיול חברים ספונטני", מבהירה ברוך, "מטרת המשפט היא להדגיש, כי באחריות כל אדם היוצא לטיול לקרוא את כל הפרטים לגביו ולהחליט אם מתאים לו ולכלבו מבחינה בריאותית וכושר פיזי. אני מבינה שהיו בטיול דברים שיש לשפר, הדברים נלקחו בחשבון ואפיק לקחים להמשך".