ניצולת שואה (תמונת AVI: עדי רם, חדשות)
תקציב הסיוע לנזקקים טרם הועבר. ארכיון|תמונת AVI: עדי רם, חדשות
מאות אלפי משפחות בישראל לא יכולות להרשות לעצמן לערוך מחר את ליל הסדר עקב מצבן הכלכלי. למרות שכבר לפני שנה החליטה הממשלה על הקמת מועצה לביטחון תזונתי, בפועל התכנסה המועצה בפעם הראשונה רק לפני כחודש. התקציב בגובה 100 מיליון שקלים, שהיה אמור להיות מועבר לרשותה כדי לדאוג בין היתר לחלוקת מזון, טרם הועבר. 600 עמותות וארגוני סיוע פרטיים פועלים במקום בו הממשלה נעדרת ומנסים לסייע למשפחות הנזקקות באמצעות חלוקת חבילות מזון לחג. הארגונים הממומנים רק באמצעות תרומות, מעידים על עלייה בביקוש לעזרה בחג הפסח לעומת השנה שעברה, אך מול זאת בקושי רב לגייס כספים הנובע מהרעה במצב הכלכלי של כלל הציבור בישראל.  

בעמותת "ארוחה חמה" הממוקמת באשדוד חילקו עד כה 380 סלי מזון לחג למשפחות נזקקות. בנוסף חולקו לכ-150 משפחות תלושי קנייה לחג בשווי 250 ₪. העמותה מסייעת למשפחות מכל רחבי הארץ ואשר מופנות אליה מלשכות הרווחה השונות. "השנה בהחלט ניתן להרגיש בגידול בכמות הנזקקים וחילקנו יותר סלים מאשר בשנים קודמות. הקושי הכלכלי ההולך וגובר בישראל משפיע גם על יכולתן של משפחות אחרות לתרום ולסייע", מספרת מזכירת העמותה, שרי פישר. "ישנן לא מעט משפחות נזקקות שבהן אחד מבני הזוג עובד. גם במשפחות חד הוריות לרוב האם עובדת אך משכורתה אינה מספיקה כדי לכלכל את משפחתה. בחג אנחנו מקבלים פניות ממשפחות שלא הופנו מלשכות הרווחה ודואגים שלא תישאר אף משפחה רעבה".

לתרומות ל"ארוחה חמה" יש ליצור קשר בטלפון 1-700-50-30-77

"גם היום, ישנם בתים רבים שעוד ניתן ורצוי להגיע אליהם"

בעמותת "מגדל אור" בראשה עומד חתן פרס ישראל, הרב דוד יצחק גרוסמן נערכים כבכל שנה בחג הפסח לגיוס חבילות מזון למשפחות נזקקות. השנה הם מצפים לגייס כ- 25 אלף חבילות מזון, תוך המשך הגידול בביקוש משנה לשנה. בעמותה מציינים "שישנו עדיין חלק לא מבוטל של גיוס תרומות נדרשות למשימה לאומית זו, וישנם בתים רבים שעוד ניתן ורצוי להגיע אליהם". נכון לעכשיו, בעמותה הצליחו לגייס ולחלק כ-20 אלף חבילות מזון.

חיילים אורזים ערכות מזון לנזקקים (תמונת AVI: חדשות)
ירידה של 30% בגיוס התרומות|תמונת AVI: חדשות
אלעד צדיקוב, מנהל גיוס המשאבים של העמותה מציין כי גם אצלם חשים בגידול בכמות המשפחות הנזקקות. "אנו חווים את הגידול בעומסים שמוטלים עלינו ובשיחות הטלפון הרבות שמגיעות לעמותה בבקשה לסיוע. המצב בארץ לא פשוט, מעמד הביניים נשחק והבעיה היא לא רק בחגים, אלא גם לאורך כל השנה. אנחנו לא סומכים על הממשלה שתיתן מענה והפתרון הפרקטי הוא להיות ערבים זה וזה", אומר צדיקוב. גם בכל הנוגע לגיוס כספים ותרומות, צדיקוב מציין ש"השנה אנו חווים ירידה משמעותית של בין 30% ל-40% בגיוס התרומות. הרבה אנשים תרמו מזון אבל בגיוס כספים נחלשנו. בקושי רב הצלחנו לגייס את חבילות המזון שחולקו. במקרים בהם לא הצלחנו לגייס חבילות מזון אנו דואגים לחלק למשפחות תלושי קנייה, והחלוקה ממשיכה עד שעה לפני ליל הסדר".

ניתן לתרום דרך אתר עמותת "מגדל אור"או בטלפון: 1-700-500-262

בארגון הסיוע הארצי "לתת" הציבו יעד של גיוס 6,000 ארוחות חמות לחג למשפחות נזקקות. לפי שעה, יום לפני קיומו של הסדר, גיוסו רק 4,539 ארוחות באמצעות 988 תורמים. שווי הארוחה למשפחה הוא 60 שקלים. לפי נתוני המוסד לביטוח לאומי, 19% מהמשפחות בישראל חיות באי ביטחון תזונתי ומתוכן 11% באי ביטחון תזונתי חמור.

223,00 משפחות ו-530,280 ילדים סובלים מאי ביטחון תזונתי

לפי נתוני ארגון לתת מדובר בכ- 223,000 משפחות ו- 530,280 ילדים הסובלים מאי ביטחון תזונתי. "בישראל יש מאות אלפי משפחות שבשבילן המתנה הטובה ביותר לחג היא אוכל", אומר מנכ"ל ארגון "לתת", ערן וינטרוב. "בשנים האחרונות ישנה התרחבות במעגלי הנזקקים והחמרה של העוני, כי יוקר המחייה רק עולה. בשנתיים האחרונות ההכנסות משכר לא עולות בניגוד להתייקרות של מחירי מזון, חשמל, מים ועוד. 72% מהעניים הם אנשים עובדים, כך שבעצם החסם היחידי מהעוני - שהוא העבודה - לא מאפשר לאנשים להיחלץ ממנו", מסביר וינטרוב. "ערב הפסח הביקוש רק גדל. משפחות שביום יום נאבקות על גיוס מוצרים בסיסיים, תוך ויתור על מאכלים כמו בשר, רוצות בפסח לנסות לחגוג כמו משפחות נורמטיביות".

דוח העוני לשנת 2010 (צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2)
"משפחות רוצות בפסח לנסות לחגוג כמו משפחות נורמטיביות". ארכיון|צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2
בנוסף וינטרוב מציין, כי "ישנה ירידה חדה בתרומות לצד עליית הביקוש לעזרה הגדול ממילא. אנו צריכים לעבוד יותר קשה בגיוס משאבים. הירידה בתרומות נובעת מהמיתון במשק ומכך שמעמד הביניים שהוא התורם העיקרי, קורס תחת נטל הפרנסה".

ניתן לתרום דרך אתר ארגון "לתת"או בטלפון: 03-6833388 שלוחה 139

בעמותת "יד עזרא ושולמית" הממוקמת בירושלים ומפעילה שישה בתי תמחוי לילדים, מחלקים החג כ-12 אלף חבילות מזון לפסח הכוללות מצות, יין, שמן, סוכר, מוצרי יסוד הכשרים לפסח, שימורים, עופות, דגים, ממתקים לילדים ושפע של פירות וירקות. החבילות מחולקות למשפחות מכל רחבי הארץ. "לקראת פסח, נוכחנו לראות שגדל מספר המשפחות הנזקקות ולכן הקדמנו השנה את החלוקה ואף הגדלנו את כמות חבילות המזון", מספרת שלומית אלבז, האחראית על בתי התמחוי של העמותה. "יש לנו כעשרה מוקדים הפרוסים בכל המדינה, ולא היה מוקד אחד שלא ביקש תוספת בסיוע. הגידול בביקוש לעזרה בפסח הוא גדול לא רק לעומת השנה שעברה, אלא גם לעומת ראש השנה האחרון, וכמות המשפחות הפונות אלינו גוברת עד שאנו מתקשים לעזור לכולם".

אלבז מספרת כי לאור המצוקה, "אנחנו לא מצליחים להוסיף משפחות חדשות למעגל התמיכה וזה מצב שהולך ומחמיר. זה ממש כמו לחתוך בבשר החי כי צריך לבחור למי עוזרים". אלבז מציינת, כי הקושי מורגש גם בירידה בתרומות שמתקבלות, "עקב המצב הכלכלי בארץ, יש ירידה גם בגיוס הכספים והתרומות ומרגישים את זה בצורה חדה".

גם בבתי התמחוי שמפעילה העמותה ושכל אחד מהם מאכיל כ-200 ילדים ביום, מורגש השנה הקושי לספק לכל הנזקקים אוכל לחג. "זו מסכת זוועתית כי המקום לא תמיד יכול להאכיל את כל הילדים ובבתי התמחוי נתוני העוני הם הכי קשים. אנו נאלצים לסרב לחלק מהפניות אף ניסיוננו לספק לכולם ארוחה חמה. מחוץ לבתי תמחוי יש תורים ארוכים לקבלת מזון ומחסור גובר במקום, כאשר מדובר בילדים ופעוטות שפשוט אין להם ולמשפחותיהם מה לאכול".

ניתן לתרום דרך אתר עמותת "יד עזרא ושולמית"או בטלפון: 02-5400111