בזמן שחלק לא קטן מתושבי המדינה יושב במקלטים והכל מתנהל בשגרת חירום, החיים, כמו תמיד, צריכים להמשיך. ההערכות המחודשת מביאה עימה אתגרים לא פשוטים ומרביתנו נאלצים להתמודד עם שינויים משמעותיים בשגרה, פגיעה באיכות חיינו ולעיתים אף במצבנו הכלכלי. בעיקר בזמנים שכאלה, בהם אנו מודעים היטב לחובות שלנו ומקבלים לא מעט הוראות והנחיות איך להתנהל ולתפקד, חשוב שנזכור שיש לנו גם זכויות.
אחת החובות המוכרות ביותר על אזרחי ישראל, בעיקר הגברים שבינינו היא השירות במילואים. אותם חיילים משוחררים, כבר מזמן אינם חיילים. סביר להניח שהם סטודנטים, עובדים בעבודה קבועה או זמנית ואולי אפילו בתפקידי מפתח, נשואים והורים לילדים. אז מה קורה במקרה של עזיבה פתאומית של השגרה לטובת שירות מילואים?
אסור לפטר עובד במהלך שירות מילואים - חוק חיילים משוחררים קובע שאין לפטר עובד בשל שירות מילואים, צו מילואים שקיבל או הודעה על שירות מילואים צפוי. כלומר, כל עוד אותו עובד נמצא בשירות מילואים פעיל לא ניתן לפטרו מכל סיבה. אם בכל זאת נקראתם לשירות מילואים, בין אם שירות רגיל או צו 8 ונתקלתם בבעיות מול המעסיק, תוכלו להגיש תלונה למשרד הכלכלה, לתבוע בפני ועדת התעסוקה של משרד הביטחון ועוד.
סטודנטים שנקראו למילואים זכאים להקלות בתקופת מבחנים, לדחיית מועדי הגשה ומועדי הבחנות ולסיוע בהשלמת החומר הלימודי. גם סטודנטיות, אשר בני הזוג שלהן נקראו למילואים זכאיות להטבות יחודיות.
בימים אלה, גם הורים שלא משרתים במילואים עלולים להיעדר מהעבודה. אם נאלצתם להיעדר על מנת להישאר עם הילדים בבית בזמן שאין מעונות, גנים ובתי ספר גם אתם מוגנים -
אסור לפטר עובד שלא יכול להגיע למקום עבודתו עקב הרעה במצב הביטחוני. בנוסף, אסור לפטר עובד במידה ונעדר בשל הצורך לדאוג לילדיו,
באחד מהמקרים הבאים:
ההורה הוא הורה יחיד והילד בחזקתו הבלעדית
מקום העבודה של בן או בת הזוג לא מציע פיתרון להשגחה על הילד
ילדים רק עד גיל 14 וילדים עם צרכים מיוחדים רק עד גיל 21.
ומה קורה כאשר מדובר בעסקים עצמאיים? כאלה הנמצאים ישירות בקו האש וגם כאלה שנמצאים קצת יותר רחוק אך בכל זאת נפגעים כלכלית מהמצב? גם מהם המדינה לא מתעלמת והרשויות השונות מתגייסות לעזור להם לשרוד את התקופה הזו ככל האפשר.
דחיית תשלום דמי הביטוח לעצמאיים באזור קו העימות
דחיית הדיווח לרשות המיסים ותשלום המע"מ לתושבי קו העימות- יש להתעדכן בתאריכים החדשים בהתאם ליישובים והנחיות פיקוד העורף.
ומה לגבי הפנאי שלנו? היכולת שלנו לצרוך שירותים ולנסות לדבוק בשגרה? בעת משבר, נפגעת היכולת שלנו להתנהלות יום יומית תקינה. גם כאן, יש לנו זכויות המגנות עלינו.
למשל, אם הזמנו נופש ועלינו לבטל אותו עקב גיוס בצו 8 - כמעט בכל המקרים נהיה זכאים לקבל החזר כספי מלא על ביטול חופשה או נסיעה עקב גיוס למילואים. יש להגיש בקשה לבית העסק ובמידה ויסרב ניתן לפנות לבית המשפט ולרוב יזוכה התובע.
דוגמא נוספת היא כאשר תושבים הגרים בקו העימות זקוקים לשירותים כגון שירות של טכנאי – האם הם זכאים לקבל את השירות הזה למרות המצב? במצב כזה, כל בתי העסק מקבלים הוראות מפיקוד העורף המגדירות היכן הם יכולים להעניק שירות והיכן לא.
רוצים לדעת עוד על הזכויות המגיעות לנו בשעת חירום? כנסו לפורטל המיוחד לפורטל זכויות חירום של מבצע צוק איתן באתר כל זכות ומצאו את כל המידע, בחינם וללא מטרות רווח.
רוצים לדעת עוד על הזכויות המגיעות לנו בשעת חירום? כנסו לפורטל המיוחד לפורטל זכויות חירום של מבצע צוק איתן באתר כל זכות ומצאו את כל המידע, בחינם וללא מטרות רווח.