גלגלי המשק הישראלי ממשיכים להאט ומביאים עימם גל פיטורים אשר עלול לסחוף את כל הארץ. להודעת הפיטורים של פניציה הצטרפו בימים האחרונים חברת פלאפון (שבינתיים חזרה בה חלקית), עיירית שדרות, מוטורולה ותע"ש. לפני כשבוע וחצי פירסמה התאחדות התעשיינים תחזית לפיה כ-6500 עובדים צפוים לאבד את מקום עבודתם בחודשים הקרובים. הסיבות העיקריות לפיטורים הן: הגדלת מס המעסיקים על ידי הממשלה והמשבר הכלכלי העולמי, ובפרט האירופאי, אשר מוביל לירידה בביקוש לייצוא הישראלי ועליה במחירי חומרי הגלם המיובאים.
חברות הביטוח השונות החלו גם הן בהכנות לקראת הצורך בפיטורים כחלק מצעדיי התייעלות. חוק איסור מכירת ביטוחי המנהלים אשר העבירה הממשלה וצפוי להכנס לתוקפו בתחילת 2013 צפוי לפגוע משמעותית בההכנסות של חברות הביטוח ולכן צפוי גל גדול של פיטורים לאחר תקופת החגים. גורם בכיר בהנהלת אחת החברות סיפר ל-mako כי החברה כבר החלה בפיטורים ומתכוונת להמשיך. כמו כן אמר כי כל החברות מנסות למצוא מודל אחר אשר יגרום להחזרת הרווחים האבודים אך במידה ולא נמצא פתרון אחר לא יהיה מנוס מלפטר.
אינדיקציה נוספת למצב מספק לנו אתר אולג'ובס. על פי הנתונים שבידי האתר לחיפוש עבודה, כמות המחפשים בחודש האחרון עלתה משמעותית לעומת החודש שקדם לו. "מחפשי העבודה בוחרים להתעלם מהאטת הגיוסים", אומרים באולג'ובס, "מתוך מודעות לכך שחיפוש מקום עבודה מתאים הוא תהליך ארוך בכל מקרה. מרבית המחפשים נוקטים באסטרטגיה של חיפוש תמידי, ללא קשר לתקופת חגים או מיתון. לכן, דווקא בתקופות בהן היצע המשרות לא מזהיר, מספר מחפשי העבודה גדל משמעותית לעומת ימים רגילים".
באולג'ובס גם בדקו עבורינו את ההיצע בשוק העבודה בהשוואה לשנה שעברה והמספרים מדברים בעד עצמם. כמות המשרות המוצעות ביולי 2012 היא 29,440, מספר נמוך משמעותית לעומת יולי 2011 בו הוצעו 38,587 משרות. באולג'ובס מביעים השערה שהדבר נובע ממדיניות "הידוק החגורה" שרבים מהמעסיקים נוקטים בה נוכח המצב הקשה במשק. "אנו מניחים כי בספטמבר נראה, כמו בכל שנה, ירידה משמעותית בהיצע המשרות", אמרו שם היום, "נתון זה אופייני לתקופת החגים, כיוון שחלק מהמעסיקים מעדיפים להשהות את הליכי הגיוס לאחרי תקופת החגים הלחוצה ורואים בה את "עונת המלפפונים" של שוק התעסוקה".
תחום עובדי הבניין אשר סובל ממחסור בעובדים כבר שנים רבות מנסה לנצל את המצב במשק ולמשוך אליו מפוטרים שונים אשר מעוניינים לעשות הסבת המקצוע לתחום הבניין. "בעקבות המשבר באירופה ועליית מחירי חומרי הגלם אנחנו רואים האטה במפעלים ובייצוא", אומר יצחק מויאל, יו"ר ההסתדרות של עובדי הבניין, "דווקא בתחום הבנייה אנחנו נאלצים להתמודד עם מחסור קשה של עובדים שעברו הכשרה. בדיוק בשביל זה פיתחנו מסלול הכשרה מהיר שלוקח פחות משנה ומכשיר את העובד להיות מנהל עבודה בשטח. כך יוכלו המפוטרים לרכוש מקצוע נוסף ולא לחוות תקופה של אבטלה".