דמיינו לרגע את חייהם של ילדים ואנשים בוגרים המתמודדים עם אלרגיה למזון; האימא שרוצה ללכת עם הילדים לגן משחקים ועשויה להיתקל בילד שאוכל חטיף המכיל אלרגן שמסכן את חייו של בנה. הבחור שמתיישב על הספסל ברחוב כששנייה לפניו מישהי אכלה שם גלידה שטפטפה לה על המושב. והדוגמאות הן אין-סופיות.
אנשים עם אלרגיה למזון מוגבלים בטיסות לחו"ל, בשהייה בבתי מלון, בצפייה בסרט בבית קולנוע ולמעשה בכל היבט של החיים שלהם - שלנו נראה הכי טריוויאלי.
בתעשיית המזון, ההתמודדות עם אלרגנים קשורה מאוד לחזון של כל חברה - האם להשקיע מאמצים רבים בהסרת אלרגן ממזון מסוים ולאפשר לצרכנים הסובלים מאלרגיה לצרוך את המוצר ללא חשש או להשאיר את אותה תיבת הצהרת אלרגנים בגב האריזה ולהניח לזה. בשטראוס בחרו בדרך הראשונה ויצאו במסע להנגשת מזון לכמה שיותר אוכלוסיות.
מהי אלרגיה למזון?
אלרגיה למזון היא תגובה חמורה של מערכת החיסון לחלבון שמצוי במזונות מסוימים. מערכת החיסון שלנו מזהה את אותו חלבון כפולש תוקפת אותו באמצעות ייצור של נוגדנים, מה שמעורר תגובה אלרגית. בישראל, האלרגנים השכיחים במזון הם בוטנים, אגוזים, חלב, דגים, סויה, ביצים, גלוטן ממקורות שונים, שומשום, סרטנים ורכיכות.
האלרגיה יכולה להתבטא בעוצמות ורמות משתנות. מפריחה, נזלת או כאב בטן ועד לרמה מסכנת חיים שעלולה להוביל לתגובה אנפילקטית ולמוות כתוצאה מחשיפה לאותו אלרגן.
בדרך כלל, האלרגיה מתגלה אצל פעוטות בשלב הטעימות. שכיחות האלרגיה למזון בילדים נמצאת בעלייה חדה בשנים האחרונות ולכן אנו פוגשים אותה בכל מעגלי החיים שלנו ושל ילדינו.
בשטראוס מבצעים בשנים האחרונות שורה של צעדים תחת עקרון של הנגשת מזון. זה התחיל מהסרת הגלוטן ממרבית ממוצריהם והמשיך בהנגשת אריזות כך שהפתיחה שלהן תהיה הרבה יותר קלה ונוחה. הצעד הנוכחי הוא הסרת אלרגן הבוטנים משתי סדרות חטיפים מהאהובות על ילדים בישראל – תפוצ'יפס ודוריטוס.
אלרגיה לבוטנים נחשבת מאתגרת במיוחד, היות והיא רחיפה באוויר. כלומר, ילד אלרגי לבוטנים יכול לפתח תגובה אלרגית קשה רק משאיפה של חלבוני אלרגן באוויר.
שוחחנו עם מיכל סולומון, מנהלת הבטחת איכות, בטיחות ואיכות סביבה במפעל המלוחים על התהליך והאתגרים שבו.
מדוע החלטתם להסיר אלרגן בוטנים מחטיפים שלכם?
"שטראוס מחזיקה במספר מותגי חטיפים מאוד אהובים", אומרת מיכל. "ברור לנו שבכל מפגש או חגיגה הילדים פוגשים את החטיפים שלנו. ברגע שאנחנו מסירים אלרגנים מהחטיפים שלנו אנחנו משפרים את איכות החיים של המון משפחות ולכן אנחנו מרגישים מאוד מחויבים לנושא. אנחנו מאמינים שצריך להנגיש מוצרים לאוכלוסיות שונות, אך צריך לעשות את זה בלי להתפשר על בטיחות הצרכן שתמיד עומדת לנגד עינינו. "
איך תהליך הסרת האלרגן התבצע?
"כדי להסיר את אלרגן הבוטנים מתפוצ'יפס ודוריטוס עשינו הרבה מאוד מהלכים. קו הייצור של מוצרי צ'יטוס, שמכיל בוטנים, היה פעם באותו המבנה שבו היינו מייצרים תפוצ'יפס ודוריטוס. בגלל הקרבה בין קווי הייצור, הייתה על חטיפי תפוצ'יפס ודוריטוס אזהרה של 'עלול להכיל בוטנים', למרות שהם אינם מכילים בוטנים".
"במסגרת התהליך, העברנו את קו הייצור של צ'יטוס למבנה נפרד. רכשנו כלים ייעודיים עבור המחלקות השונות, הוספנו נהלים לקוד הלבוש ולנהלי ההייגינה של העובדים ואף הוצאנו חטיפים המכילים אלרגן בוטנים מחדרי המנוחה המיועדים לרווחת עובדי המפעל. חשוב לציין שיש עדיין אריזות ישנות של תפוצ'יפס ודוריטוס בשוק ולכן חייבים לבדוק את תיבת הצהרת האלרגנים על כל אריזה".
עד כמה תהליך הסרת האלרגן הוא מורכב ודקדקני?
"אנחנו עובדים יום-יום בהטמעת תרבות והתנהגות של בטיחות מזון. העובדים שלנו צריכים להיות מודעים לכך שכל טעות, ואפילו קטנה, עלולה לפגוע בבריאות של הצרכן. אנחנו משקיעים משאבים רבים , גם במחיר של עצירת קווי ייצור, בהדרכת העובדים. ההדרכות כוללות הקרנת סרטונים לעובדים שבהם ילדים מדברים על האלרגיות שלהם. בעבר אף הפגשנו אותם עם הורים לילדים אלרגיים למזון שנפטרו כתוצאה מאלרגיה".
לדברי מיכל, אחד מאותם סרטונים שנגעו במיוחד לליבם של עובדי מפעל החטיפים של שטראוס היה של ילד אלרגי לבוטנים שהתראיין לתוכנית "סליחה על השאלה" בכאן 11, וסיפר על רצונו לאכול חטיפים כמו דוריטוס ותפוצ'יפס שהכילו בזמנו אזהרת אלרגן בוטנים.
"זה ממש ריגש אותנו ונגע לליבנו. הקרנו את התכנית לכל העובדים. הוא כמובן לא היחיד. יש לנו המון פניות למוקד הצרכנים, במיוחד מאז שיצאנו עם המהלך להורדת גלוטן ממוצרים. אנחנו מודעים להתמודדות היומיומית של ילדים והורים לילדים עם אלרגיה למזון. בכל פעם שהורה שולח ילד עם אלרגיה למזון לאירוע חברתי הוא נמצא בחששות כבדים".
"גם אם אין לך כהורה, ילד אלרגי, אתה פוגש את זה בכל המעגלים שלו. נוכחות של ילד אלרגי בכיתה או בגן משפיעה מידית גם על כל הילדים בקבוצה. להרבה ילדים זה יוצר בעיה חברתית, קושי בגן או בבית הספר, כי אותן הגבלות חלות גם על חבריהם, ולפעמים לא מזמינים אותם למסיבות ואירועים חברתיים. כלומר, כשאנחנו מסירים אלרגן ממזון אנחנו מעניקים פתרון שהוא הרבה יותר רחב מאחוז הסובלים מאלרגיה למזון באוכלוסייה".
בקרה קפדנית וגורל האריזות הראשונות של חטיפים
למרות שהרבה מפעולות הייצור הן אוטומטיות וללא מגע יד אדם, מחלקת הבטחת האיכות במפעל שטראוס יצרה מערך בקרה קפדני לפיקוח על נהלים הנוגעים לאלרגנים. "יש לנו מעגלי פיקוח שונים של עובדים שאחראיים לנושא ומנהלי צוותים ומאמתים שמוודאים שהדברים אכן מתבצעים על פי הנהלים", מסבירה מיכל. "כחלק מהבטחת האיכות שלנו מבוצעות בקרות, תצפיות פיזיות בשטח ותצפיות באמצעות מצלמות. יש ליווי וחניכה של העובדים על מנת לענות על שאלות ולוודא שהדברים ברורים".
"אנחנו מבצעים בדיקות לנוכחות שאריות אלרגנים בחומרי הגלם ובמוצרים מוגמרים ונוטלים דגימות גם מהציוד כדי לוודא שאין שאריות אלרגנים. כשאנחנו מפעילים קו ייצור או מבצעים מעבר ממוצר אחד לאחר , האריזות הראשונות לא מיועדות לשיווק. הן יזרקו על מנת להבטיח שאין שאריות מאיזשהו מוצר קודם שהיה יכול להכיל אלרגן, וזה בנוסף לניקיונות הקפדניים שמבוצעים בקווי היצור".
איך הסרת אלרגנים ממזון מתיישבת עם חזון הקיימות של שטראוס?
"קיימות הולכת יד ביד עם הנגשת מוצרים. אנחנו רוצים ליצור עתיד טוב יותר ברמת העולם שאנחנו חיים בו וגם ברמת הקהילות והאנשים שאנחנו חיים איתם. בכל הנוגע לאוכלוסיות עם אלרגיה למזון, אם אנחנו יכולים לעשות פעולות שיסייעו להם, גם אם הן לא פשוטות וגם אם הן מצריכות מאיתנו מאמץ גדול, אנחנו נעשה אותן. חטיפים מבחינתנו מייצרים חיוכים ומספקים רגעים קטנים של אושר , והחוויה הזאת צריכה להיות נגישה לכמה שיותר אנשים".
* כל חטיפי תפוצ'יפס ודוריטוס הינם ללא אלרגן בוטנים, למעט תפוצ'יפס פופס וקידס. אריזות ישנות של תפוצ'יפס ודוריטוס עדיין קיימות בשוק ולכן חובה לבדוק את תיבת הצהרת האלרגנים לפני השימוש