המודעות הגוברת לאלרגנים במזון הפכה את כולנו לצרכנים הרבה יותר חכמים .חטיבת החטיפים המלוחים של שטראוס החליטה להנגיש את מוצריה לכמה שיותר אוכלוסיות ולאחרונה השלימה מהלך של הסרת אלרגן בוטנים משתי סדרות חטיפים מהאהובות בישראל, תפוצ'יפס ודוריטוס.
ביקשנו מאנשי חטיבת המלוחים בשטראוס להשיב לכל השאלות שמעסיקות אתכם לגבי אלרגיה למזון , וקיבלנו תשובות שיכולות להגן על בריאותכם ובריאות האהובים עליכם: מדריך החובה לאלרגנים.
מדוע צריך לסמן ולהזהיר צרכני מזון מפני אלרגנים?
אלרגן הוא חומר הגורם לתגובת-יתר של המערכת החיסונית. התגובה הזו גוררת תופעות לוואי בדרגות חומרה שונות – עד לכדי סכנת חיים ממשית ומידית כתוצאה מחשיפה לאלרגן מסוים. חשיפה לאלרגן יכולה להתבצע בשאיפת חלקיקי אלרגן, במגע איתו וכמובן באכילת מוצר מזון המכיל אלרגן - גם אם בכמויות מזעריות.
למה חשוב לבדוק את אזהרת האלרגנים לפני כל שימוש במוצר?
כלל ראשון לכל מי שנושא אלרגיה למזון או חי בסביבת אדם בעל אלרגיה למזון הוא לקרוא את תיבת אזהרת האלרגנים לפני כל שימוש. הסיבה: יש לעיתים שינויים בקווי הייצור, בחומרי הגלם ובמתכונים של מוצרים כחלק מתהליך הפיתוח שלהם. בנוסף, ישנם מוצרים שנראים דומים, אך מיוצרים בקווי יצור שונים, ולכן יש עליהם אזהרת אלרגנים שונה.
מדוע קיימת אזהרת " עלול להכיל" אלרגן מסוים אם האלרגן לא קיים ברשימת הרכיבים של המוצר?
לעיתים מספיקים חלקיקים וכמויות מזעריות של אלרגן כדי לעורר אלרגיה. הסיבות יכולות להיות שונות- משלב הגידול בשדה שם תיתכן העברה של אלרגן משדה אחד לשני הנמצא בקרבה או בשלבי העיבוד, ההובלה והייצור כך למשל אם מוצרים מיוצרים על אותה מכונה או אפילו באותו מבנה בהם קיימים אלרגנים, הם יישאו אזהרת "עלול להכיל" של האלרגנים הרלוונטיים למרות שהם אינם מופיעים ברשימת הרכיבים. חשוב לציין שבחלק ממכונות הייצור בגלל אופי המוצר, לא ניתן ואפילו אסור לבצע ניקוי במים ובחומרי ניקוי במעבר בין מוצרים.
מה ההבדל בין "מכיל" ל-"עלול להכיל"?
הופעת הסימון "מכיל" בתיבת סימון האלרגנים מעידה על כך שהאלרגן הינו חלק מהמוצר כרכיב במתכון או שנמצא בקו היצור ולא ניתן לניקוי במים ולכן האלרגן נמצא בקו בכמות גבוהה מאחר ולא ניתן לבצע ניקוי לרמה מזערית. אם מצוין בתיבה שהמוצר "עלול להכיל" אלרגן מסוים, הכוונה היא שהאלרגן קיים בסביבת הייצור, למשל- באולם היצור, במכונות יצור סמוכות, או כ"זיהום משני" מחומרי גלם שמתקבלים מספקים ועלולים לשאת את האלרגן. בנוסף, לעיתים גם כאשר מסומן אלרגן "כעלול להכיל", יתכנו ממנו רמות שמסכנות חיים.
האם מפעלי ייצור מזון חייבים להצהיר על אלרגנים שמוצרים שלהם מכילים או עלולים להכיל?
כיום קיימות תקנות סימון אלרגנים כטיוטא בלבד שעדיין לא נחתמה כתקנה מחייבת. אך מקובל בקרב כל יצרני המזון בישראל ליידע את הצרכן האלרגי על הסיכון במזון אותו הוא רוכש כחלק ממערכת בטיחות המזון. האלרגנים השכיחים במזון בישראל הם בוטנים, אגוזים, חלב, דגים, סויה, ביצים, גלוטן ממקורות שונים, שומשום, סרטנים ורכיכות.
האם מפעלי מזון יכולים להזהיר מפני כל האלרגנים במוצרים שלהם וכך להימנע מלקחת אחריות על השימוש בהם?
טיוטת התקנה של משרד הבריאות מפרטת את רשימת האלרגנים שיש לכלול בסימון המוצרים ומגדירה באיזה מצבים יש לסמנם. על חברות המזון לבחון את חומרי הגלם, תהליכי היצור והאריזה, להעריך את הסיכון לאלרגנים במוצרים ולסמן אזהרה כאשר נדרש. לחברת מזון יש מחויבות מוסרית להנגיש את המוצרים לכמה שיותר אוכלוסיות ולסמן אזהרה רק במצבים בהם קיים סיכון לצרכנים.
האם אדם שאלרגי למזון מסוים יכול לקחת את הסיכון ולאכול מוצר ש-"רק" עלול להכיל את אותו אלרגן?
אנו ממליצים להתייחס ברצינות לסימון עלול להכיל, הצרכן אינו יכול לדעת מה הכמות של האלרגן שנמצא במוצר וכמות זאת יכולה להשתנות מסיבות שונות. לכן גם אם הצרכן האלרגי "לקח סיכון" והתנסה במוצר, בפעם הבאה יתכן שריכוז האלרגן יהיה גדול בהרבה והוא עלול להפגע .
איך מסירים אלרגן ממוצר שבעבר הייתה רשומה לגביו אזהרה עם אותו אלרגן?
מדובר בתהליך ארוך ומוקפד שמתכננים לפרטים ומפקחים עליו מדי יום. לאחרונה הסרנו את אזהרת אלרגן הבוטנים מכל חטיפי תפוצ'יפס ודוריטוס (למעט תפוצ'יפס קידס ופופס. בנוסף, שימו לב שישנן עדיין אריזות ישנות של המוצרים הללו בשוק כך שחייבים לבדוק את תיבת האלרגנים לפני כל שימוש!). במסגרת המהלך, יצרנו מבנה נקי מסביבת אלרגנים לתפוצ'יפס ודוריטוס. רכשנו כלים ייעודיים עבור המחלקה שאסור להעביר אותם בין מחלקה למחלקה. הוספנו נהלים לקוד הלבוש ולנהלי ההיגיינה של העובדים ואפילו הוצאנו את החטיפים שהכילו בוטנים מחדרי מנוחה המיועדים לרווחת עובדי המפעל כך שלא יכילו אלרגן בוטנים.
בנוסף, מבוצעות בקרות, תצפיות פיזיות בשטח ותצפיות באמצעות מצלמות בקווי הייצור, כמו גם בדיקות מעבדה למוצרים ולציוד שאנחנו מבצעים באופן שגרתי, כדי להבטיח שאין בהם שאריות אלרגנים. מעבר לכך, כשאנחנו מתחילים ייצור של מוצר חדש או קו ייצור חדש, האריזות הראשונות לא מגיעות לשוק. הן נזרקות על מנת להבטיח שאין שאריות מאיזשהו מוצר קודם שהיה יכול להכיל אלרגן.
המחויבות שלנו היא קודם כל להבטחת בטיחות המזון, ולאחר מכן להנגשת מוצרים לכמה שיותר צרכנים ואוכלוסיות על מנת שיוכלו ליהנות ממוצרים כמו כולם.