"בדרך כלל, אחת השאלות הראשונות ששואלים ילד היא 'איזה מוצא אתה?'". את המשפט הזה, שבעולם אידיאלי היה מפסיק להיאמר כבר לפני עשרות שנים, אומרת כיום נעמי, בת 15 מתל אביב בפתיחת התוכנית "מבחן בגרות" בהנחיית דרור גלוברמן, העוסקת הפעם בסטריאופטיפים ובדעות הקודמות הממשיכים לדבוק בבני נוער רוסים, אתיופים, דתיים ועל אחת כמה וכמה ערבים.

כיצד אתם הייתם מגיבים לו ביום אחד הייתה מצטרפת אליכם לכיתה נערה ערבייה? עד כיתה ו' למדה ביסאן טיבי, בת 15 מנוה שלום, ישוב מעורב השואף לדו קיום. בחטיבת הביניים עברה ללמוד בבית ספר יהודי ואז החלו הצרות. "אני זוכרת אמא שלוקחת את הילדה שלה - במודע - למקום עוין", מספרת מרווה ג'בארה טיבי, אמה של ביסאן. את היום הראשון ללימודים, שהיה רצוף גידופים ודחייה על רקע מוצאה האתני, ביסאן לא תשכח לעולם. 

המפתח לשינוי: לדבר

הקיצוניות והדעות הקדומות אליהן נחשפה ביסאן, נחווית ברמות כאלה ואחרות בקרב כל מי שמרגיש קצת או שונה או נראה אחרת מהרוב. "אנשים לפעמים מגיבים לשוני בצורה אלימה", מסביר תאמר, נער ערבי משגב שלום המתאר בדיון מציאות יומיומית קשה. הוא לבד שם. שביט, נערה ממוצא אתיופי מספרת גם היא על תגובות למראה החיצוני ואילו נעמי מודה כי אם תביא הביתה נער אתיופי, אמא שלה, ממוצא רוסי, תתקשה להסתיר את הפתעתה.

נקודת האור בסיפורה של ביסאן וגם בדיון היא שהמפתח לשינוי המצב הוא להכיר את השונה, לדבר, להשתלב תוך שמירה על הזהות שלך. "גם אני נתפסת לסטריאוטיפים וזה אנושי וזה קורה - אבל אני ממש שמחה כשמוכיחים אותי נכון", אומרת ניצן, בת 16 מבאר שבע. "כשזה קורה אני קצת מתביישת בעצמי שהרגשתי רגשות כאלה, אבל מצד שני, שמחה שהצליחו להפיג אותם".

"מבחן בגרות", הערב (שני), 18:50, ערוץ 2