החברים הטובים שלנו, הכלבים, נמצאים אתנו בכל מצב, לטוב ולרע, הם שם בשבילנו לכל צרה ותמיד ידעו לפזר עלינו כמויות של האהבה ללא תנאי. בדיוק כמו ילד או תינוק, אנחנו רוצים לתת להם מזון שיתאים להם, שיהיה טעים ומהנה ומצד שני גם מזין ובריא.

כמות סוגי האוכל השונה והחברות המגוונות לכלבים נמצאת בשיאה, בישראל הקטנטונת ניתן לקנות היום בין עשרות למאות מותגים שונים שמיוצרים כמעט בכל רחבי העולם. הסוגים השונים נבדלים בין המרכיבים שלהם, סגנון המיתוג וגם איכות המפעלים שאחראים עליהם.

בלי קצת הכנה וקריאה, יהיה קל מאוד ללכת לאיבוד בין כל הסוגים השונים ולדעת למצוא את ההבדלים בין כל המבחר הרב. צוות מומחי התזונה של רשת חנויות החיות אנימל שופ החליט לעזור לכם עם כמה כללים פשוטים שיעשו סדר בבלגן.

1. האם האוכל מתאים לגיל הכלב שלי?

כלבים צריכים לשנות את התזונה שלהם במהלך חייהם. גורי כלבים צריכים מזון בחתיכות קטנות יותר שיקלו על הלעיסה והוא צריך גם להיות עשיר יותר בחלבון ושומן כדי שהם יוכלו לגדול בקצב אופטימלי. כלבים בוגרים מגיל שנה עד גיל 7 צריכים מזון מסוג ADULT ומעל גיל 7 נהוג לתת מזון מסוג סניור שמכיל פחות שומן ויותר רכיבים לתמיכה במערכת השלד והפרקים של הכלב.

2. האם האוכל מתאים למשקל שהכלב שלי אמור להגיע אליו?

גזעי הכלבים נחלקים לכמה גדלים, גזע זעיר וקטן ששוקלים עד 10 ק"ג, גזע בינוני 25-10 ק"ג וגזעים גדולים וענקיים ששוקלים מעל 25 ק"ג. כל גזע צריך כמות חלבון ושומן שונה ואיזון שונה בין המינרלים והוויטמינים השונים, ישנם סוגי מזון שמתאימים ספציפית לגודל גזע מסוים ויש מזונות שמתאימים לכל סוגי הגזעים.

3. איזה סוג בשר/חלבון מכילה הפורמולה?

מרבית סוגי המזון מבוססים על בשר עוף, כלבים מאוד אוהבים את טעם העוף והוא נחשב למקור חלבון טוב ולא יקר. ב-20-30 אחוז מהכלבים יפתחו בחייהם רגישות לחלבון העוף מה שיכול להתבטא ביציאות רכות, עור מגורה ודלוק ונשירת פרווה מוגברת. לכן חשוב לדעת מה מתאים לכלב שלכם ובמידה ויש רגישות לעוף, צריך לעבור למקור חלבון אלטרנטיבי כאשר הנפוצים ביותר באוכל הכלבים הם דגים וכבש.

דגים וכבש מתעכלים בקלות והם נחשבים לבעלי סיכוי נמוך יותר לעורר אצל הכלב תגובה אלרגית. עוד טעמים נפוצים הם בקר, ברווז, הודו, סלמון, טונה ואפילו ביזון וצבי. אחרי קצת ניסוי וטעייה, במרבית המקרים תמצאו מה הטעם שהכלב שלכם מעדיף.

4 – מה הרכיב הראשון במזון ומה כמות הבשר?

איכות המזון הרבה פעמים נקבעת לפי כמות החלבון שמגיע מן החי ולא מן הצומח, ככל שמזון יכיל כמות גבוהה יותר של בשר, עם דגש על בשר שעבר כמה שפחות תהליכי עיבוד, כך הוא לרוב יחשב ליותר איכותי ומזין. תזונת הכלבים צריכה להיות מבוססת בעיקרה על חלבון ושומן מן החי. הרכיב הראשון ברשימת הרכיבים הוא העיקרי ובעל הכמות הגדולה ביותר מבין כל הרכיבים, לכן תמיד נעדיף אוכל שהרכיב הראשון שלו לפחות (עם עדיפות שגם הרכיב השני ואולי גם השלישי) יהיה בשר או דגים.

יש הבדל גדול בין בשר טרי, בשר מיובש או קמח בשר ונגזרות בשר. ככל שהבשר פחות מעובד לפני ששמו אותו בפורמולה של המזון, כך הוא איכותי יותר ופחות ערכים תזונתיים ילכו לאיבוד לפני שיגיעו לקיבה של הכלב.

בשר טרי הוא האיכותי והמזין ביותר, שילוב של בשר טרי במזון דורש לפי מרבית התקנים שמפעל הבש לא יהיה במרחק של יותר מכמה קילומטרים ממפעל ייצור המזון לכלב, עובדה זו מייקרת אותו והופכת אותו למצרך יוקרתי ומבוקש אף יותר. בשר מיובש נחשב גם הוא לרכיב איכותי, הבשר עובר תהליך עיבוד מינימלי של סילוק מרבית הנוזלים ממנו מבלי לטחון אותו או להעביר אותו תהליכי נוספים.

 

בחור עם כלב (צילום:  Olena Yakobchuk, shutterstock)
החברים הטובים שלנו|צילום: Olena Yakobchuk, shutterstock

קמח בשר נחשב לפחות איכותי ומשאיר בעיקר את חומצות האמינו והחלבון שיש בבשר ובתהליך הולכים לאיבוד ויטמינים ומינרלים שאותם נצטרך להשלים על ידי תוספים מיוחדים. נגזרות בשר הן שם יפה לשאריות של תעשיית המזון, במקום לזרוק רכיבים אלו לפח, תעשיית המזון ממחזרת אותם ועושה בהם שימוש עבור מזון לבעלי חיים, רכיבים אלו הם המעובדים והנחותים ביותר ותמיד נעדיף להמעיט ככל הניתן את הנוכחות שלהם בתזונת הכלב.

5. מאיפה מגיעות הפחמימות במזון?

בדיוק כמו בני אדם, גם לכלבים עדיף לצרוך פחמימות מורכבות על פני פחמימות פשוטות. פחמימה פשוטה נספגת מהר, מעמיסה על הלבלב, גורמת לעלייה וירידה חדה ברמות האנרגיה ואינה תורמת לבריאות הכלב בטווח הארוך. פחמימה מורכבת נספגת לאט, שומרת על רמות אנרגיה יציבות ומעמיסה פחות על מערכת העיכול של הכלב. הפחמימות הנפוצות הפשוטות במזון הכלבים מגיעות מתירס, תפוחי אדמה וקמח חיטה, נעדיף תמיד לבחור מזונות שמכילים כמות נמוכה של הפחמימות הללו.

הפחמימות המורכבות שנרצה לחפש הן, מקטניות כמו אפונה, דגנים מלאים כמו חיטה מלאה או שיבולת שועל ואורז מלא. הרכיב הנפוץ ביותר במזונות זולים הוא התירס, התירס הוא חומר הגלם הזול ביותר, הוא כמעט ואינו מכיל ערכים תזונתיים מועילים, הוא גדל מהר והוא קיים גם במזונות ג'אנק פוד רבים לבני אדם. אם הרכיב הראשון או אפילו השני במזון הוא תירס, חשוב מאוד לשים לב גם לשאר הרכיבים ולהבין מה טיב איכות המזון.

6. מה עדיף? סופר פרימיום או אולטרה פרימיום

קודם כל, חשוב להדגיש שאין מכון תקנים שקובע מה נחשב לסופר פרימיום ומה נחשב לאולטרה פרימיום. כלל האצבע אומר שמזון סופר פרימיום הוא כזה שהרכיב הראשון במזון הוא בשר או דגים ושרוב החלבון במזון מגיע מן החי. מזון אולטרה פרימיום חייב להכיל באחד משני הרכיבים הראשונים שלו בשר טרי, כמות החלבון מן החי צריכה להיות גבוהה וכמות הפחמימות צריכה להיות יחסית נמוכה.

קיים פער מחירים דיי משמעותי שיכול להגיע למעל 100 שקל לשק של 10-12 ק"ג בין הסופר לאולטרה פרימיום. מבחינה תזונתית ואם לתקציב אין חשיבות, כמובן שנעדיף לתת לכלב מזון ברמת אולטרה פרימיום אבל אם מחפשים יחס של עלות תועלת, מזון סופר פרימיום עם כמות בשר גבוהה ופחמימות מורכבות יהיה שילוב מנצח של מחיר משתלם ואוכל מזין ובריאותי.

7. איך כלבים מגיבים למוצר?

הניסיון של כלבים עם המוצר משחק גם הוא תפקיד מכריע, חנות חיות מנוסה תדע לומר לכם האם מדובר במזון טעים שכלבים נהנים לאכול, איך המזון מתעכל וגם כמות הפעמים שהמזון חוזר לחנות כי הכלב לא התחבר למוצר.

לא תמיד רשימת הרכיבים מספרת את הסיפור המלא ולכן אין תחליף לייעוץ. גם המחיר לא בהכרח קובע את האיכות, יש מותגים גדולים ונפוצים שלא תמיד נותנים את התמורה הטובה ביותר עבורכם ועבור הכלב שלכם. יש סוגי מזון שידועים שמתאימים לגזעים מסוימים של כלבים ולגזעים אחרים לא, למשל גזעים קטנים נוטים להעדיף מותגי מזון מסוימים וכלבי לברדור ידועים בגרגרנות שלהם והיכולת שלהם לאכול כמעט כל דבר מבלי להתלונן. אם אתם מתלבטים, אל תהססו להיכנס לחנות החיות האינטרנטית שלנו ב -https://www.animalshop.co.il/

8. מתי צריך להעזר בוטרינר כדי לבחור מזון?

שני המקרים הכי נפוצים שבגללם נשנה את המזון של הכלב לתזונה וטרינרית הם בעקבות קלקול כיבה או שלשולים ואז נצטרך לתת לכלב מזון מסוג גסטרו אינטסטינל שמסייע עם בעיות כיבה. המקרה השני הוא בעקבות אלרגיה הגורמת לשלל תגובות כמו גירודים, עור דלוק, הקאות או נשירת שיער וקרחות.

כלבים אלו אלרגיים למרבית הרכיבים במזון ואז נצטרך פורמולה היפו אלרגנית המכילה חלבון מבודד שעבר תהליכי פירוק שהופכים אותו לבעל סיכוי קטן יותר לעורר תגובה אלרגנית. בשאר המקרים, בעקבות ביקור שגרתי או ביקור בהול אצל הוטרינר בעקבות שינוי במצב הרוח או התפקוד של הכלב, הוטרינר ימליץ על שינוי תזונתי בהתאם לבעיה הרפואית.

 במידה והמצב הרפואי הוא כרוני, הכלב יאלץ לשנות את סוג התזונה שלו לצמיתות, במידה והמצב הוא זמני, לאחר שימוש בכמה שקי מזון רפואיים, נוכל להחזיר את הכלב לתזונה הרגילה שלו. במצבים חמורים תמיד נבחר באופציה של המזון הוטרינרי, במצב קלים של יציאות קצת רכות או גירודים קלים, נשקול שינוי של סוג המזון לכזה שיכול לסייע בפתרון הבעיה המיועד לכלבים רגישים או בעלי אלרגיה אבל שאינו נחשב לרפואי.

9. טיפ קטן לכלבים בררנים

אם הכלב שלכם לא נוגע במזון היבש שקניתם לו, אבל עף על כל פיסת מזון שמגיע מהצלחת שלכם, כדאי לשקול למנוע ממנו שאריות מזון וחטיפים ולהתמקד רק במזון היבש. אם הכלב שלכם יודע שמצפה לו משהו טעים יותר מהמזון היבש שלו, בהרבה מקרים הוא לא יאכל מהמזון היבש. במקרים כאלה צריך לתת לו לאכול אך ורק מהמזון היבש שלו מבלי שום תוספות, יש לתת לכלב 2 ארוחות ביום ולהשאיר את קערת המזון לזמן של 15-10 דק' ולאחר מכן להרים את מזון ולהפוך אותו ללא נגיש.

אחרי 3-2 ימים הכלב ידע להעריך את המזון וידע שיש לו זמן קצוב להנות ממנו, הימים הראשונים לא יהיה פשוטים ואתם תצטרכו להיות קשוחים איתם על מנת שיתחילו לזלול מהקערה. בסופו של יום כלבים, בניגוד לחתולים, לא ירעיבו את עצמם למוות אם המזון שלהם אינו מוצא חן בעיניהם. חשוב להדגיש כי אם הכלב לא אוכל מזון שבעבר כן היה אוכל וגם חל שינוי במצב הרוח שלו, יתכן והוא זקוק לביקור דחוף אצל הוטרינר על מנת לשלול בעיה רפואית אחרת.

אנחנו מקווים שהפקתם תועלת מהמדריך שלנו ואם יש לכם שאלות נוספות, נשמח לעזור לכם גם בטלפון: 073-726-0769

*התוכן בערוץ זה אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.